Με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τσινπίνγκ θα συναντηθεί σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και στη συνέχεια εγκαινίασε το μικτό εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας της Κρήτης με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κίνας, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του λέιζερ γίνεται αναστήλωση των μνημείων στην Απαγορευμένη Πόλη.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο  πρωθυπουργός στο βιβλίο επισκεπτών "όταν η τεχνολογία γίνεται το μέσο συνάντησης δυο αρχαίων πολιτισμών και προβολή τους στο σήμερα, τότε δυο λαοί ,δυο χώρες με παράλληλη πορεία και συνεισφορά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, μπορούν να έχουν και σπουδαία κοινή πορεία στο μέλλον".

Μιλώντας στην εκδήλωση ο  αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του μικτού εργαστηρίου αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας.

Το εργαστήριο φέρει την ονομασία «Νίκη» - από την αρχαία πόλη Νίγια στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας - όπου είχαν εγκατασταθεί οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Γινπίνγκ.

Το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας αναχωρεί για τη Σαγκάη.

 Πύλη της Κίνας στην Ευρώπη ο Πειραιάς

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων κινέζικων εφημερίδων

Ο Πειραιάς να γίνει «ανωτάτου επιπέδου" πύλη της Κίνας στην Ευρώπη, γράφει σήμερα σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η κινεζική εφημερίδα China Daily αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ με τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

"Σε μια συνάντηση χωρίς γραβάτες, ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ και ο Έλληνας ομόλογός του, δεσμεύτηκαν  να μετατρέψουν το περίφημο  ελληνικό λιμάνι του Πειραιά σε μια υψηλού επιπέδου πύλη στη Μεσόγειο, μετά την έγκριση της συμφωνίας με την COSCO " γράφει η κινεζική εφημερίδα.

"Σε μια κίνηση χαλάρωσης ,ο Λι έβγαλε μάλιστα τη γραβάτα του μιμούμενος τον κ.Τσίπρα που έχει δεσμευτεί  να μην φορέσει γραβάτα έως ότου η Ελλάδα επιλύσει το θέμα του χρέους της" γράφει η κινεζική εφημερίδα.

«Είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε προσπάθειες με την Ελλάδα να μετατρέψουμε  το λιμάνι του Πειραιά σε μια πύλη ψηλού επιπέδου και κέντρο logistics στην περιοχή της Μεσογείου, και να το καταστήσου με μια σημαντική πύλη για τη διασύνδεση Κίνας-Ευρώπης" τόνισε ο κινέζος πρωθυπουργός.

Η κινεζική εφημερίδα δημοσιεύει ανάλυση του Wang Yiwei, ειδικού σε θέματα ευρωπαϊκών σπουδών στο  Πανεπιστήμιο Ρενμίν του Πεκίνου ο οποίος εκτιμά ότι ο Πειραιάς "θα καταστεί  ένα εμβληματικό έργο στον τομέα της θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης". Ο Wang προσθέτει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα "θα αυξήσει σημαντικά τη διαπραγματευτική δύναμη της Κίνας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, και η Ελλάδα θα διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό».

 Συμφωνίες

Χθες πάντως υπογράφθηκαν οι συμφωνίες και οι έξι στόχοι σε διάφορους τομείς μεταξύ Ελλάδας-Κίνας:

- Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

 - Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 - Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

 - Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 - Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

- Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

 - Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

 - Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.

- Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.