Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία των Καμινίων «Νίκος Λεγάκης», στην εκδήλωση της αναβίωσης του Κλήδονα, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος «Φοίβος», η οποία τελούσε και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε:
«Κυρία Πρόεδρε του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φοίβος», αξιότιμοι προσκεκλημένοι κυρίες και κύριοι και παιδιά, καλησπέρα και από μένα. Είναι προφανές ότι δεν θα μιλήσω για το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα, έχουμε την κυρία Κρητσιώτη, η οποία είναι λαογράφος και νομίζω έχει την απαραίτητη γνώση που δεν έχω εγώ για να μιλήσω γι αυτό. Θέλω να συγχαρώ τον «Φοίβο» για την γενικότερη δραστηριότητά του, όλες αυτές τις δεκαετίες και για την πρωτοβουλία που πήρε να αναβιώσει το έθιμο στα Καμίνια εδώ στην πλατεία. Εύχομαι και εγώ πραγματικά να γίνεται κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής για τα επόμενα χρόνια. Είναι μια καλή ευκαιρία να βρισκόμαστε. Ο Δήμος συνδράμει στον βαθμό που μπορεί με τις υπηρεσίες που αναφέρατε. Είναι εδώ και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι της καθημερινότητας. Καταβάλουμε μια προσπάθεια, προβλήματα πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, ποτέ δεν θα αγγίξουμε το τέλειο. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι ορατά ακόμα εμείς είμαστε μια Δημοτική Αρχή που σε λίγους μήνες κλείνει τα δύο χρόνια, έχουμε άλλα τρία μπροστά μας ώστε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία είχαμε πει πριν περίπου δύο χρόνια.
Σε σχέση όμως με τα έθιμα θεωρώ σημαντική την πρωτοβουλία, είναι καλό να αναβιώνουμε έθιμα, το συγκεκριμένο προέρχεται από τα αρχαία χρόνια.
Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Είναι σημαντικά σημεία του ελληνικού πολιτισμού όλα αυτά τα έθιμα και είναι καλό να αναβιώνουμε όσα περισσότερα μπορούμε και σε όσους περισσότερους χώρους μπορούμε σε όλη την πόλη του Πειραιά.
Οπότε να δώσω συγχαρητήρια, να πω μπράβο σε όσους συνέβαλαν γιατί είναι κι άλλοι φορείς που συνέβαλαν στο να γίνει η σημερινή εκδήλωση, τους εθελοντές, όπως είπατε κι εσείς Πρόεδρε, στα καταστήματα που τους υποστηρίζουν.
Πριν μια ώρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε μια όμορφη εκδήλωση που ο Δήμος Πειραιά τίμησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υπόθεση του προσφυγικού ζητήματος στο λιμάνι και ήταν, θα έλεγα, όλοι οι φορείς της πόλης. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε και τη μοίρα της πόλης και της χώρας. Ο καθένας μόνος του δεν θα τα καταφέρει, όλοι μαζί νομίζω ότι μπορούμε κι αυτό αποτελεί μια συνέργεια. Είμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση.
Να σας ευχαριστήσω και να παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την αναβίωση του εθίμου. Ευχαριστώ πολύ. Και του χρόνου. Να είστε καλά». 

Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Φυσιολατρικού Κοινωνικού Συλλόγου Πειραιάς «Ο Φοίβος» κα Δήμητρα Γκλεζάκου, ανέφερε:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Φ.Κ. Συλλόγου ΦΟΙΒΟΣ Πειραιά, σας καλωσορίζει στην εκδήλωση της αναβίωσης μιας από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της Ελληνικής παράδοσης, του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα ή Ριγανά.
Ο Σύλλογος «Φοίβος» είναι γνωστό ότι μέσα από μια εντυπωσιακή πορεία 62 χρόνων προσπαθεί, παράλληλα με σωρεία άλλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, να κρατήσει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, γνωρίζοντάς τα και στα νέα παιδιά, το μέλλον της πατρίδας μας!
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι κιβωτός πολιτιστικών και ιστορικών θησαυρών! 
Έχοντας δίπλα μας τον Δήμο Πειραιά και την Δ΄ Δημοτική Κοινότητα, στην οποία εδρεύει ο σύλλογός μας, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τις συλλογικές δράσεις, που σκοπό έχουν τη διάδοση και διατήρηση της Ελληνικής κληρονομιάς από γενιά σε γενιά.
Σήμερα τα Καμίνια γιορτάζουν και μαζί τους ολόκληρος ο Πειραιάς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Φοίβου» κι εγώ προσωπικά ευχαριστούμε και τιμούμε τα ιδρυτικά μέλη, τις προηγούμενες διοικήσεις, αλλά και τα απλά μέλη και τους φίλους του «Φοίβου» για τη παρακαταθήκη που μας άφησαν.
Άλλωστε δεν είναι τυχαία επιλογή η επιλογή της πλατείας που φέρει το όνομα του αείμνηστου Νικόλαου Λεγάκη, του ανθρώπου που πίστεψε στον «Φοίβο» και στους στόχους του και τον στήριξε με αγάπη για τη πραγματοποίηση της σημερινής μας εκδήλωσης!
Καλούμε όλους όσους αγαπούν το σύλλογο και τα Καμίνια να έρθουν δίπλα μας για να προσφέρουμε όλοι μαζί στην αναβάθμιση της περιοχής όπου μεγαλώσαμε και αγαπάμε.
Δεν περισσεύει κανείς! 
Όλοι χρειάζονται!
Ας γίνει η κάθε Καμινιώτικη γειτονιά μια μεγάλη αγκαλιά!». 

Στην συνέχεια η κα Μαριγούλα Κρητσιώτη λαογράφος, ερευνήτρια του χορού και Πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO, μίλησε με θέμα: «Η μαγική δύναμη της φωτιάς, του νερού και του λόγου».
Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης «Η Μεγαλόνησος», όπου αναβίωσαν το έθιμο του Κλήδονα και χόρεψαν κρητικούς χορούς με την συμμετοχή του κόσμου, στους ήχους της λύρας του Π. Δερμιτζάκη και του λαούτου του Α. Παπαδάκη.

Ο Σύλλογος προσέφερε ρακή, παστέλι και ούζο στον κόσμο, προσφορές καταστημάτων με παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και της Μάνης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: η Βουλευτής κα Ελένη Σταματάκη, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Π. Καλογερόγιαννης, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Στ. Βοϊδονικόλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δ. Γκερλές, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.