Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στο 1ο Αθλητικό Συνέδριο, με θέμα: «Αθλητισμός και Εκπαίδευση» που  διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ξυνή, υπό την αιγίδα του Δήμου και πραγματοποιήθηκε στο  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Ομιλήτρια στο συνέδριο ήταν και η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. και Ολυμπιονίκης  κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στο χαιρετισμό του, τόνισε:

«Θα μπορούσα να μιλάω ώρες, για το θέμα του συνεδρίου : «Αθλητισμός και Εκπαίδευση», διότι κι εγώ ως στέλεχος και όχι ως αθλητής είχα αναπτύξει δεσμό με τον πιο σημαντικό σύλλογο της χώρας, με  20 περίπου Ολυμπιακά αθλήματα, καθώς επί είκοσι συναπτά έτη εργάστηκα για τον Ολυμπιακό. Είμαι σε επαφή κυρίως με το ποδόσφαιρο, αλλά και με όλα τα αθλήματα που καλλιεργεί ο Ερασιτέχνης.  

Η 20ετής αυτή πορεία, μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω πολύ σημαντικές προσωπικότητες. Αθλητές, προπονητές, Έλληνες και ξένους παράγοντες. Να εξοικειωθώ με πολλά αθλήματα, να επισκεφθώ πολλά γήπεδα στον κόσμο. Θεωρώ ότι ήταν από τις σημαντικότερες  εμπειρίες  της ζωής μου.

Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη η σχέση που πρέπει να έχουν τα νέα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι με τον αθλητισμό. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι για να έχεις νου υγιή,  πρέπει το σώμα να είναι υγιές και αυτό πραγματικά, πρέπει να είναι οδηγός για όλους μας.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό πέρα από τη σωματική καλλιέργεια, σε αποτρέπει από άλλες καταστάσεις, σε βάζει σε διαφορετικούς δρόμους, διδάσκει πολλά πράγματα: την ομαδικότητα, την ευγενή άμιλλα, τον σεβασμό σε συμπαίκτες και αντιπάλους, σε φιλάθλους της δικής σου ομάδας αλλά και της αντιπάλου ομάδας, όπως θα έπρεπε να γίνεται και πρέπει στη χώρα μας να γίνει κάποια στιγμή. Σου διδάσκει πάρα πολλά πράγματα που δεν μπορείς εύκολα να τα βρεις σε κάποιους άλλους κλάδους της καθημερινότητας.

Σίγουρα η καριέρα είναι το ζητούμενο και πιστεύω ότι περιμένετε να ακούσετε πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα από τους αθλητές εδώ και όλους όσοι έχουν τιμήσει την εθνική ομάδα και όχι μόνο για το πώς βιώνουν τον αθλητισμό και τη μετέπειτα ζωή τους.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούν όλοι οι αθλητές να γίνουν προπονητές ή μάνατζερ ή κάτι που να έχει σχέση πάλι με την αθλητική τους ιδιότητα. Αν και για τους πιο πολλούς νέους αθλητές το ζητούμενο είναι η διεθνής καριέρα.

Η προσφορά του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή  στην εκπαίδευση, στη νεολαία, στην κοινωνία είναι γνωστή για περισσότερες  από πέντε δεκαετίες. Πιστεύω ότι το προσόν και το προτέρημα του Ομίλου είναι η δυναμική του, ότι συνεχώς κάνει νέα πράγματα. Συνεχώς δημιουργεί, δε μένει σε αυτό που γνώριζε. Δημιουργεί νέες καταστάσεις, νέα συνέδρια, νέες σπουδές και νομίζω ότι αυτό τον κρατάει τόσο ισχυρό όσο ήταν.

Επίσης να σας  πω ότι, ο Όμιλος Ξυνή, τουλάχιστον για τον Δήμο Πειραιά – φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει και σε άλλους Δήμους και πόλεις όπου υπάρχουν αντίστοιχα παραρτήματα  – είναι δίπλα μας σε επίπεδο εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης. Σε όποια δράση κάνει ο Δήμος Πειραιά και μπορεί να συνδράμει ο Όμιλος Ξυνή είναι πάντα κοντά μας και ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.

Έχω την τύχη να έχω συνεργαστεί για αρκετά χρόνια με πολλούς από τους ανθρώπους τους οποίους εκφώνησε ο Αντώνης Γλύκας.  Συνεργάζομαι και τώρα, είτε με τον Σύνδεσμο Βετεράνων του Ολυμπιακού, με την τεράστια κοινωνική προσφορά, με αγώνες για την κοινωνία, είτε με τον Σταμάτη Συρίγο όταν ήμουν Πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ. Με την Σταυρούλα Αντωνάκου, την Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. συνεργαζόμαστε στενά. Και με άλλους, με τον Αργύρη Καμπούρη, με τον Πέτρο Μίχο,  τον Κώστα Πολυχρονίου, με τον κ. Μπαρμπή περίπου 20 χρόνια συνεργασίας, με πάρα πολλούς. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ. Τιμά την πόλη μας κι αυτό το συνέδριο, όπως και η συγκυρία με το Euro και τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ καλή. Έχουμε και μια άλλη συγκυρία πολύ καλή ομολογώ, και εύχομαι να μην είναι η εξαίρεση. Έγινε η απονομή του Πρωταθλήματος στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Δεν θα σταθώ όμως στην  νίκη του Ολυμπιακού. Θα σταθώ σε αυτά που είδαμε σε αυτούς τους τελικούς, που είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Είδαμε Προέδρους αντιπάλων ομάδων να αλληλοσυγχαίρουν τους ηττημένους ή το αντίστροφο.  Είδαμε παίκτες παγκοσμίου κλάσεως, αντίπαλους να αγκαλιάζονται. Είδαμε σκηνές που δεν είχαμε δει. Είδαμε «κερκίδες» καλύτερες - όχι άριστες - από τις προηγούμενες φορές και  αυτό έδωσε  ένα θετικό μήνυμα».

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά (Ο.Π.Α.Ν.) κα Σταυρούλα Αντωνάκου, στην ομιλία της, ανέφερε:

«Καλησπέρα κι από εμένα και να σας ευχαριστήσω για  την τιμή που μου κάνετε. Πρώτον γιατί μιλάω σε αυτό το Αθλητικό Συνέδριο και δεύτερον γιατί είχα τη δυνατότητα να κάτσω δίπλα σε αθλητές οι οποίοι ήταν οι παιδικοί μου ήρωες.

Μου ζητήθηκε να μιλήσω για δύο πολύ αγαπημένα μου θέματα: για τον Αθλητισμό και για τον Πειραιά, για τη διαδρομή και την ανάδειξη του αθλητισμού στην πειραϊκή ιστορία.

Στα αθλητικά δρώμενα ο Πειραιάς υπήρξε πάντα πρωταγωνιστής. Ξεκινάει από πολύ παλιά και φθάνει μέχρι και πολύ πρόσφατα και ελπίζω στο μέλλον να καταφέρουμε, τώρα πια και ως Δημοτική Αρχή, να φέρουμε κι εμείς μεγάλες διοργανώσεις στον Πειραιά σε όλα τα αθλήματα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.

Ο Πειραιάς, ως η μεγαλύτερη πόλη – πύλη της Ελλάδος, που ενώνει την στεριά με την θάλασσα, έχει μακρά και σπουδαία παράδοση στον αθλητισμό.

Σ΄ αυτό, σημαντικότατο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο Πειραιάς, ως πόλη - λιμάνι, ένωνε και ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές περιοχές του κόσμου με διαφορετική κουλτούρα, ήθη, έθιμα και πιστεύω. Αυτή η πολιτισμική μείξη είχε ως αποτέλεσμα να τον κάνει και πρωταγωνιστή στην ιστορία του αθλητισμού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εδώ, στον Πειραιά, στον κόλπο της Ζέας, το Σάββατο 11 Απριλίου του 1896 διεξήχθη το 1ο Ολυμπιακό Αγώνισμα κολύμβησης στα 100, 200, 500 και 1.200 μέτρα ελεύθερο με πρώτο νικητή έναν από τους θρύλους του αθλήματος, τον Ούγγρο Άλφρεντ Χάγιος.  Είχα την τιμή επίσης να είμαι αθλήτρια, να αγωνιστώ στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην πισίνα «Άλφρεντ Χάγιος» στην Ουγγαρία και μάλιστα να κατακτήσουμε την 4η θέση.

Ήταν το 1969, πάλι εδώ στον Πειραιά, στο στάδιο Καραϊσκάκη όπου πραγματοποιήθηκε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, ήταν επίσης το 1971 ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο ποδόσφαιρό και στο ίδιο γήπεδο, μερικά χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που φιλοξενήθηκαν αγώνες ποδοσφαίρου ανδρών – γυναικών ανάμεσα στους οποίους και ο τελικός των γυναικών μεταξύ ΗΠΑ- Βραζιλίας.

Ήταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που φιλοξενήθηκαν μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις παγκοσμίου κύρους, όπως:

Στο Μπάσκετ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (1998), το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1987), ο  τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1985), το  Final-4 (1993), ο τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων (1989).    

Στο Βόλεϊ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (1994), το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1995), το Final-4 Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1992 και 1993), το Final -4 Κυπέλλου Κυπελλούχων (1996).

Στο Στίβο, το  Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (1985).

Στη Πάλη, το  Παγκόσμιο Κύπελλο (1988), το Πρωτάθλημα (1999) και το  Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1986).

Στη  Γυμναστική, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (1991) και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1990).

Στην Άρση Βαρών, το  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (1999).

Ο Πειραιάς όπως δείχνει η ιστορία του αθλητισμού του,  δεν είναι πρωταθλητής μόνο στα γνωστά σπορ, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ - έχει και την τιμή άλλωστε να έχει δύο από τα μεγαλύτερα σωματεία της Ελλάδος και όχι μόνο, τον Ολυμπιακό Πειραιώς και τον Εθνικό Πειραιώς - αλλά είναι και στο πόλο, στην κολύμβηση, στο βόλεϊ, στην ξιφασκία, στην ιστιοπλοΐα και σε πολλά άλλα.

Μεγάλες μορφές του αθλητισμού, Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, Βαλκανιονίκες, όπως ο Ανδρέας Γαρύφαλος, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Μπουντούρης, ο Πετρούνιας, ο Γιαννάκης που ξεκίνησε από τον Ιωνικό Νικαίας και ο Αμερικάνος στις αρχές της καριέρας τους στο ΧΑΝΘ Νίκαιας, ο Αργύρης Καμπούρης, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες και ιστιοπλόοι Εσκιτζόγλου Οδυσσέας και Ζαΐμης Γιώργος και τόσοι ακόμη, ήταν όχι μόνο Πειραιώτες, αλλά είχαν πρωταγωνιστήσει με τις ομάδες του Πειραιά.

Σήμερα, ως αιρετό μέλος του Δήμου Πειραιά, μέσα από τις ανακατασκευές και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων προσπαθούμε να είμαστε κοντά στη νεολαία, με ισχυρή παρουσία στα σχολεία, στα κέντρα, στα πάρκα και στους δρόμους, όλες τις ώρες της ημέρας.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό μπορεί να μην σε κάνει πρωταθλητή μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και στη ζωή και για εμάς αυτό είναι μεγάλη προτεραιότητα.

Γιατί ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και πάνω από όλα ποιότητα ζωής».