Τις αντιδράσεις εκπροσώπων των εργαζομένων στα λιμάνια αλλά και των παραλιμένιων δήμων, προκαλεί η δημοσιοποίηση στοιχείων από τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ, η οποία κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία παραχώρησης σε νέο επενδυτή του 51% των μετοχών του Οργανισμού.

Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να μη συναινεί σε παραχωρήσεις χώρων που ζητούν οι δήμοι από τη χερσαία ζώνη του λιμανιού, ενώ εμφανίζεται θετικό στην απόδοση ανταποδοτικών τελών.
Πάντως, η όλη διαδικασία που έχει τεθεί σε διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς θεωρείται ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της νέας συμφωνίας με τους ξένους πιστωτές προκειμένου να μπουν χρήματα στην ελληνική οικονομία. Η νέα σύμβαση παραχώρησης όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευσε θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη βουλή.


Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας(ΟΜΥΛΕ) με σημερινή της ανακοίνωση, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση μέσω του ΥΝΑ και του ΤΑΙΠΕΔ επιμένει και επιταχύνει το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά και εν συνεχεία της Θεσσαλονίκης ενώ προσθέτει ότι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού θέτουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και ιδιαίτερα η παραδοχή ότι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου εκπονήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και παραδόθηκε στο ΥΝΑ.


Η Ομοσπονδία τονίζει επίσης ότι η όλη διαδικασία θέτει εκτός το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, πράξη που αποτελεί σοβαρή και ουσιώδη νομική παρέκκλιση και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να το αποδεχθεί.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται επιπλέον ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας την Τρίτη 6/10 θα παραστεί στην εκδίκαση της προσφυγής κατά της πώλησης των μετοχών ΟΛΠ και ΟΛΘ στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ την Τετάρτη στις 7/10 θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά η Γενική Συνέλευση της ΟΜΥΛΕ με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα λιμάνια της χώρας, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για παλλιμενικές κινητοποιήσεις και δράσεις.
Επιπροσθέτως στις 13-15/10 θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC), όπου θα συζητηθεί το θέμα της πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ και θα αποφασιστούν αγωνιστικές δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης εξέφρασε τις διαφωνίες του με την συνολική πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ προς την Κυβέρνηση για τους όρους της επικείμενης παραχώρησης του ΟΛΠ, σε ότι αφορά στην χερσαία ζώνη του λιμανιού, ιδιαίτερα στην περιοχή των ορίων του Δήμου. Τις διαφωνίες αυτές είχε εκφράσει και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Τρίτης παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην ανακοίνωση του Δήμου Περάματος σημειώνεται ότι «σύμφωνα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ παρά το γεγονός ότι επιστρέφονται κατά κυριότητα στον Δήμο χώροι της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, σ΄ αυτούς τους χώρους δεν περιλαμβάνονται η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και το Πορθμείο Περάματος - Σαλαμίνας». Επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι «ο Δήμαρχος Περάματος κ. Λαγουδάκης ο οποίος το τελευταίο τρίμηνο είχε συνεχείς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε με έμφαση ότι η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ σαφώς δεν αποτελεί απόφαση παρά μόνο πρόταση με αποδέκτη την Κυβέρνηση η οποία έχει και τον τελικό λόγο.
Ο κ. Λαγουδάκης στις ίδιες δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ο Δήμος Περάματος θα συνεχίσει να διεκδικεί την εξαίρεση των χώρων της ΝΕΖ και του Πορθμείου από την παραχώρηση του ΟΛΠ, προσθέτοντας ότι οι λόγοι που με μεγάλο κόστος για το Πέραμα αξιοποιήθηκαν από το Δημόσιο και Κοινωφελή ΟΛΠ μετά την παραχώρησή του παύουν να υπάρχουν.


Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα τόνισε ότι είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, καθώς το 85% του κοινοβουλίου έχει ψηφίσει ουσιαστικά την παραχώρηση του Οργανισμού.
Πρόσθεσε επίσης ότι η όλη διαδικασία προχωρά ολοταχώς και εξέφρασε την άποψη ότι όταν έχεις μια συμφωνία που την έχει ψηφίσει το 85% της Βουλής και προχωρά, αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί είναι να αποκομιστούν μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τον Δήμο. Το ποσοστό λοιπόν πρέπει να είναι σαφώς πάνω από 2% και να αποδίδεται όλο στους Δήμους. Δύο με τρία εκατομμύρια για την κεντρική διοίκηση, για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι τίποτε, ενώ για όλους εμάς τους Δήμους νομίζω ότι είναι κρίσιμα ποσά πρόσθεσε ο κ.Μώραλης.
 
Ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος ανέφερε ότι ο αγώνας για τη την παραχώρηση των λιπασμάτων προς το δήμο αλλά και να παραμείνει το λιμάνι δημόσιο θα συνεχιστεί και προανήγγειλε κινητοποιήσεις από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.


Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τέσσερις δημάρχους παραλιμένιων δήμων του Πειραιά αλλά και του αντιπεριφερειάρχη ανέφερε ότι υπήρξε ενημέρωση στα βασικά σημεία του σχεδίου παραχώρησης που έχουν εκπονηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης προκειμένου να λάβει την τελική του διαμόρφωση. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι προβληματισμοί των Δήμων και των Δημάρχων είναι πάρα πολύ σοβαροί, οι εξελίξεις αυτές θα καθορίσουν για πολλές δεκαετίες το μέλλον του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Πειραιά και επομένως η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε αυτές τις εξελίξεις είναι παραπάνω από απαραίτητες.