Συγκινητική ήταν η ομιλία της Αντιδημάρχου Πειραιά κ. Αθηνάς Γλύκα-Χαρβαλάκου στην τελετή υποδοχής του "Πλοίου της Ειρήνης" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον χώρο διεθνών αφίξεων του ΟΛΠ.
Η κα Γλύκα, έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό θέμα, τονίζοντας πως πρέπει να συμβάλλει ο καθένας από το δικό του μετερίζι, για την αποφυγή της ανθρωπιστικής κρίσης.
H Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά κυρίου Γιάννη Μώραλη, σας καλωσορίζουμε στον Πειραιά. Το «Πλοίο της Ειρήνης» είναι ένα πλοίο-θεσμός και είναι χαρά να σας υποδεχόμαστε για άλλη μια φορά στο πρώτο λιμάνι της χώρας.
Σήμερα είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ η επικέντρωσή μας στο μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από εικόνες γεμάτες με ανθρώπινο πόνο, αγωνία για επιβίωση, κίνδυνο ζωής, εκμετάλλευση από έμπορους ψυχών, από δολοφονίες αμάχων.
Εικόνες που ίσως παραπέμπουν στο δικό μας ελληνικό δράμα του ξεριζωμού του 1922. Την προσφυγιά την έχει ζήσει ο Έλληνας.
Με αφορμή τα 70 χρόνια του ΟΗΕ και την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, ας ενώσουμε όλοι τις φωνές μας στο σύνθημα «όχι άλλοι πόλεμοι-όχι άλλοι πρόσφυγες».
Ως ενεργοί πολίτες μαχόμαστε για τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας, καθώς το Ελληνικό πνεύμα αντιπροσωπεύει αυτά ακριβώς τα ιδανικά, προς αποφυγή μιας επερχόμενης επισιτιστικής και ανθρωπιστικής κρίσης.
Ευχαριστούμε τους καθημερινούς ήρωες, τους «Γιατρούς του Κόσμου» και το Λιμενικό Σώμα για την τεράστια συμβολή τους στις πρόσφατες τραγωδίες που όλοι βιώνουμε και βέβαια το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης για το πολύ σημαντικό έργο τους.
Ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης έγραψε: «Υπάρχει στον κόσμο τούτο ένας μυστικός νόμος-αν δεν υπήρχε ο κόσμος θα ήταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος-σκληρός και απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται».
Ευχόμαστε, η κεντρική εξουσία με τις κατάλληλες και συντονισμένες ενέργειες της να εξασφαλίσει μια εξισορρόπηση της κατάστασης και ο καθένας από το δικό του μετερίζι να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών με τεράστια κοινωνική ευαισθησία».