Το λιμάνι του Πειραιά επέλεξε ως σταθμό άφιξης και αναχώρησης του κρουαζιερόπλοιου Carnival Vista για τα ταξίδια στη Μεσόγειο ο αμερικανικός κολοσσός κρουαζιέρας Carnival Cruise. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, τα δρομολόγια για το νεότευκτο πλοίο του ομίλου- δυναμικής 4.000 επιβατών και 1.500 μελών πληρώματος- θα ξεκινήσουν το 2016... χρονιά που η Carnival, μετά από τρία χρόνια απουσίας, θα εντάξει ξανά στο πρόγραμμά της  ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του  Seatrade Miami, της μεγαλύτερης ετήσιας έκθεσης κρουαζιέρας του κόσμου.

“Ο ΟΛΠ Α.Ε. συμμετέχει στο Miami Seatrade, τη μεγαλύτερη ετήσια έκθεση κρουαζιέρας του κόσμου, μαζί με τον Ε.Ο.Τ. και την ΕΛΙΜΕ με περίπτερο και συνεχείς συμμετοχές και παρεμβάσεις στο Συνέδριο Κρουαζιέρας. Από πλευράς ΟΛΠ Α.Ε. συμμετέχουν ο Γενικός Δ/ντής και επίτιμος Πρόεδρος της Medcruise κ. Σταύρος Χατζάκος και ο Δ/ντής Κρουαζιέρας κ. Θεόδωρος Τσίτουρας, οι οποίοι και συναντήθηκαν με όλες τις μεγάλες εταιρίες του κόσμου, προκειμένου τα πλοία τους να προγραμματίσουν νέες αφίξεις στον Πειραιά” σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η Carnival Cruise Lines, με δρομολόγια σε Μπαχάμες, Καραϊβική, μεξικανική Ριβιέρα, Αλάσκα, Χαβάη, Κανάλι του Παναμά και Καναδά είχε ανακοινώσει πριν από τρία χρόνια πως από το 2014 θα αποσυρθεί από την αγορά της Ευρώπης και θα κρατήσει τα πλοία της σε αμερικανικά λιμάνια, καθώς το αυξανόμενο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και το γεγονός ότι η πλειονότητα της πελατείας της προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική δεν έκαναν πλέον ελκυστικούς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Εντούτοις η άνοδος του τουρισμού στις χώρες της Μεσογείου, καθώς και η αυξανόμενη δυναμική που εμφανίζει ο κλάδος της κρουαζιέρας, φαίνεται οτι συντέλεσαν στην αλλαγή της αρχικής απόφασης.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει επίσης πως το 2016 θα εντάξει στο νέο της πρόγραμμα και δύο ελληνικά λιμάνια, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα.

Η μεγαλύτερη αδυναμία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας συνίστατο εδώ και χρόνια στο γεγονός πως αδυνατούσε λόγω έλλειψης υποδομών να καταστεί  λιμάνι home port για τις μεγάλες εταιρείες της κρουαζιέρας, γεγονός που κρατούσε χαμηλά τα έσοδα, αφού οι επιβάτες απλά έκαναν για λίγες ώρες στάση στην Αθήνα και στη συνέχεια αναχωρούσαν για άλλο προορισμό.

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις της διοίκησης του ΟΠΛ, το έργο επέκτασης του λιμανιού της κρουαζιέρας που ξεκινά φέτος πρόκειται να καταστήσει τον Πειραιά κόμβο κρουαζιέρας της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, μήκους άνω των 300 μέτρων. Στις 18 Μαΐου εξάλλου θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο της Μεσογείου και 3ο στον κόσμο το “Quantum of the Seas”, της Royal Caribbean μήκους 347 μ., 4.906 επιβατών και 1.500 μελών πληρώματος.