"Οι εποχές είναι δύσκολες. Όλοι στον Πειραιά έχουμε να ενωθεί για να προσφέρουμε ότι περισσότερο σε όσους το έχουν ανάγκη" δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο ο ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Οπως είπε ο δήμαρχος ξεκίνησε συνεργασία με μεγάλη εταιρεία τροφίμων και ποτών η οποία ανέλαβε να συνδράμει 4200 άπορους του Δήμου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

"Με τοπικούς φορείς όπως η Μητρόπολη και ο Ολυμπιακός προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκες. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου έδωσαν διατακτικές σε 1100 δημότες ενώ γίνεται και διανομή τροφίμων" όπως είπε. Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε ότι "το κράτος ήταν και παραμένει απών από το λιμάνι του Πειραιά".

Ειδικότερα ο κ. Μώραλης τόνισε πως  "Η εποχή είναι δύσκολη, η χώρα περνάει κρίση, η πόλη περνάει τη δική της κρίση άρα η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής και συνεχώς να αυξάνουμε τις παροχές προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Κάναμε όλη τη χρονιά μια καλή δουλειά και ο Δήμος και η κοινωνική επιχείρηση του Δήμου και με την αρωγή του Ολυμπιακού, με τη συνδρομή της Μητρόπολης. Νομίζω ότι όλος ο Πειραιάς έχουμε ενωθεί και προσπαθούμε και στους Έλληνες που έχουν ανάγκη αλλά και στους πρόσφυγες που είχαμε στο λιμάνι μας αυτό το τελευταίο δίμηνο να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. 

Χριστούγεννα και Πάσχα απλώς σημειολογικά εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες ώστε οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τουλάχιστον τα απαραίτητα για ένα αξιοπρεπές τραπέζι. Στην κατεύθυνση αυτή και αυτές τις μέρες κάναμε το κάτι παραπάνω, κάναμε και μια νέα συνεργασία με την εταιρεία  Pepsico  η οποία θα συνδράμει  4.200 άπορους Πειραιώτες για όλη την επόμενη χρονιά. Είναι μια συνεχή παροχή η οποία  έχει μεγαλύτερη αξία".

Ενώ, ερωτηθείς αν βελτιώθηκε η επικοινωνία με το κράτος σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα ο δήμαρχος Πειραιά είπε: 

"Δεν νομίζω ότι άλλαξε κάτι, υπήρξε παντελής απουσία του κράτους. Το κράτος ήταν απών από το Λιμάνι και νομίζω ότι παραμένει απών. Υπάρχει παντελής αδυναμία του κράτους αυτή την περίοδο να παρέχει οτιδήποτε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Νομίζω ότι τα μέτρα που ήδη υπάρχουν ή τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ίσα-ίσα που πιέζουν περισσότερο τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα οικονομικά και εκεί μπαίνει η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει πιο άμεση σχέση με το δημότη και παρά τα προβλήματά της προσπαθεί με αυτή τη μεγαλύτερη αμεσότητα που έχει να συνδράμει τους ανθρώπους αυτούς. Νομίζω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά κάνει πραγματικά εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια και βρίσκεται αρκετά κοντά ο κάθε δήμος στους δημότες του που έχουν προβλήματα. 

Ξεπερνάει τον εαυτό της η αυτοδιοίκηση γιατί τα προβλήματα που έχει η αυτοδιοίκηση δεν είναι λιγότερα ή μικρότερα από αυτά που έχει το κράτος. Αλλά έχουμε πιο άμεση σχέση με τους δημότες και εκεί με τοπικούς φορείς όπως ο Ολυμπιακός ή η Μητρόπολή ή οι πολίτες, οι επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες, μεγάλες που όλοι μαζί φτιάχνουν ένα πακέτο και δημιουργούν μια ασφάλεια στους ανθρώπους αυτούς ότι θα έχουν τα αναγκαία και τα απαραίτητα. Αυτή τη μάχη δίνουμε, τι δίνουμε και το Πάσχα αυτό και με τραπέζια στο λιμάνι από την ΚΟΔΕΠ και με διατακτικές, 60€ για 1000 άτομα… Δεν είναι κάτι τρομερό, είναι κάτι όμως συν τα προϊόντα που στέλνουν οι εταιρείες φτιάχνουμε ένα πακέτο που νομίζω ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό".