Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στη  συγκινητική τελετή τιμής και μνήμης, αφιερωμένη στην «Ηρωίδα Μανιάτισσα», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες,  μπροστά από το άγαλμά της, στο σταθμό του  μετρό «Μανιάτικα», τιμώντας  τη μανιάτικη παράδοση και ιστορία, τον πατριωτισμό, την αρετή και την αυτοθυσία.

Την τελετή συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά και η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ». 

Κατά τη διάρκεια της  τελετής πραγματοποιήθηκαν  τα αποκαλυπτήρια του επιστυλίου,  το οποίο αναφέρεται στην ιστορία της Μάχης του Διρού και στην «Ηρωίδα Μανιάτισσα», από τον  Πανοσιολογιώτατο πατέρα Δανιήλ, τον  Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, την  Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»  Δήμητρα Κούβαρη και τον  Διευθύνοντα  σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. Αθανάσιο Κοτταρά.

Ομιλητής στην τελετή ήταν ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  και υποψήφιος Βουλευτής  Άγγελος Συρίγος,  ο οποίος έκανε    ιστορική  αναφορά για τη σπουδαία  προσφορά της Ηρωίδας Μανιάτισσας  στον αγώνα του 1821.

Προηγήθηκε  πομπή  Πολιτιστικών Συλλόγων  από  τον πεζόδρομο της  Παλαμηδίου προς τον  σταθμό του  μετρό «Μανιάτικα».

Το άγαλμα, το οποίο είναι δωρεά του  Ευάγγελου Μαρινάκη, στη μνήμη του πατρός του Μιλτιάδη Μαρινάκη, απεικονίζει μια γυναίκα, η οποία στο υψωμένο δεξί της χέρι κρατά ένα δρεπάνι, ενώ με το άλλο κρατά το μωρό της και συμβολίζει τον γενναίο αγώνα που έδωσαν οι Μανιάτισσες με μοναδικό τους όπλο το δρεπάνι, αποκρούοντας  και ταπεινώνοντας τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στο ακρογιάλι του Διρού.

Το άγαλμα  φιλοτέχνησε ο γλύπτης  Πέτρος Γεωργαρίου και  ήταν  ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό το 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Η τοποθέτηση του αγάλματος αρχικά έγινε στο πάρκο Δηλαβέρη  και  όταν ολοκληρώθηκε  ο σταθμός του μετρό «Μανιάτικα», πήρε εκεί  την οριστική του θέση.

Να σημειωθεί ότι,  εφέτος συμπληρώνονται 197 χρόνια από τη μάχη του Διρού, η οποία  έκρινε τον αγώνα για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης,  στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων τόνισε  ότι η σχέση του Πειραιά με τη Μάνη είναι ιστορική και διαχρονική, λέγοντας πως το Μανιάτικο στοιχείο στον Πειραιά είναι έντονο και αποτελεί ένα σημαντικό «κομμάτι» της πόλης  με παρελθόν, παρόν και  σίγουρα με  μέλλον. Στη συνέχεια ανέφερε ότι, η Δημοτική Αρχή έχει μια αγαστή και στενή συνεργασία με την  Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πλέον δραστήριες Ενώσεις της πόλης και την Πρόεδρο της Δήμητρα Κούβαρη, όπως είχε  και  με τον πρώην Πρόεδρο Σταύρο Βοϊδονικόλα.  Όπως είπε, ο Δήμος Πειραιά θέλοντας να τιμήσει αυτή τη σχέση, τοποθέτησε στο  σταθμό του μετρό «Μανιάτικα»,  το  άγαλμα της Ηρωίδας  Μανιάτισσας, που έδωσε μάχες για την Μάνη, αλλά και για  όλη την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο άγαλμα της Ηρωίδας Μανιάτισσας τόνισε πως αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης το οποίο έγινε αποδεκτό με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιπλέον ανέφερε ότι, έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά η δημιουργία αγάλματος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, του οποίου το άγαλμα της Ηρωίδας  Μανιάτισσας είναι δωρεά, τον γλύπτη που το φιλοτέχνησε Πέτρο Γεωργαρίου, την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και όλους όσοι συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της τελετής.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»  Δήμητρα Κούβαρη, στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η τελετή για την Ηρωίδα Μανιάτισσα  πραγματοποιήθηκε με αφορμή  και τα 197  χρόνια από τη μάχη του Διρού, για πρώτη φορά στο μετρό «Μανιάτικα»  μπροστά από το επιβλητικό άγαλμα, δημιουργία του Πέτρου Γεωργαρίου  και χορηγία του Ευάγγελου Μαρινάκη.

«Με συγκίνηση και υπερηφάνεια τιμούμε την Ηρωίδα Μανιάτισσα γιατί είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε, είναι χρέος μας να μεταλαμπαδεύεται η φλόγα της ιστορίας από γενιά σε γενιά, είναι χρέος μας να κάνουμε γνωστή τη θυσία, την αυταπάρνηση των προγονών μας και να είναι η Ηρωίδα Μανιάτισσα  πρότυπο για όλους μας», υπογράμμισε η κα Κούβαρη και ανέφερε ονόματα ηρωίδων Μανιατισσών.

Τέλος, ευχαρίστησε για την αγαστή συνεργασία,  μεταξύ άλλων,  τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Αράπη, την Αντιδήμαρχο Ανδριάνα Ζαρακέλη, τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα   σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. και τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  και υποψήφιος Βουλευτής  Άγγελος Συρίγος,   στην ομιλία του αναφέρθηκε    στις μάχες της Βέργας και στην ιστορία της Μάχης του Διρού, όπου  κυρίως οι γυναίκες του Διρού, μαζί με  μικρά παιδιά και γέροντες κατέβηκαν στην παραλία και επιτέθηκαν στους άνδρες του Ιμπραήμ την ώρα που έβγαιναν από τα καράβια, χτυπώντας τους με δρεπάνια, πέτρες και ρόπαλα, υποχρεώνοντάς τους να φύγουν.  «Μεγαλείο η στιγμή εκείνη», τόνισε ο κ. Συρίγος.

Ο Διευθύνων  σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. Αθανάσιος Κοτταράς, σε δήλωσή του, επεσήμανε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε την ηρωίδα Μανιάτισσα, που έδωσε αγώνες και γενναίες  μάχες για την  απελευθέρωση και να τιμήσουμε τον τρόπο που γαλούχησε και μεγάλωσε τα παιδιά της, με ιδανικά, αρχές και αξίες. Ως Σταθερές Συγκοινωνίες «ΣΤΑΣΥ» είμαστε ευγνώμονες που στην είσοδο του σταθμού βρίσκεται αυτό το υπέροχο γλυπτό. Είμαστε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, με τον Δήμο Πειραιά και είμαστε αρωγοί σε τέτοιες πρωτοβουλίες».

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Πειραιά  Ιωάννης Μώραλης.

Ο πρώην  Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφιος Βουλευτής  Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά  Σταυρούλα Αντωνάκου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου  Αρεοπολιτών Μάνης  «Πέτρος Μαυρομιχάλης Αρχιστράτηγος» Παύλος Παναγιωτόπουλος.
Ο Αντιπρόεδρος  της Αδελφότητας  Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» πατέρας  Χρήστος Τζανουδάκης.  

Ο Πρόεδρος του Κρητικού, Χορευτικού, Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου  «Απτεραίοι»  Γεώργιος Κλωθάκης.  
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ηγέχορος» Κώστας Τουλάτος.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερατσινίου «ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ» Γεώργιος Δρακόπουλος.

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς - Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Ανδρονικίδης.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου για την κρητική ιστορία, παράδοση και λαογραφία  «ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ» Μανώλης Εγγλέζος.

Από τον Αναβιωτικό Σύλλογο «ΣΑΛΩΝΑ του 21» ο Γεώργιος Σούφρας.

Από τον Σύλλογο «Ελληνομνήμονες Καλαμάτας»   ο Σπύρος Κατσίρας.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» Δήμητρα Κούβαρη.

Στο τέλος της  εκδήλωσης  προσφέρθηκαν αναμνηστικά  δώρα από  τον  Δήμαρχο Πειραιά  Γιάννη Μώραλη  και την Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» Δήμητρα Κούβαρη.

 

Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.

 

Η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης: οι υποψήφιοι Βουλευτές Νίκος Βλαχάκος, Νίκος Μανωλάκος, Γιάννης Μελάς, Γιώργος Βρεττάκος, Μιχάλης Λιβανός και Ειρήνη Χιώτη.  Οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Ρέππας, Δημήτρης Αράπης, Αθηνά  Γλύκα – Χαρβαλάκου, Κυριακή Μπουρδάκου, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ασπασία Αλιγιζάκη, Αλεξάνδρα - Γερασιμούλα  Τουμαζάτου  και Αντώνης  Μοραντζής, οι  Δημοτικοί Σύμβουλοι Σταυρούλα Μελά, Αλέξανδρος Κοττέας,  Γρηγόρης  Μόφορης, ο Πρόεδρος  της ΔΗ.ΡΑ.Π. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ο Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. Γιάννης Βοϊδονικόλας, ο Αντιπρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. Δημήτρης Βλαχάκος, ο Πρόεδρος της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας  Νικήτας Γκόλφης, Κοινοτικοί Σύμβουλοι,  αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Πειραιά,  ο Δήμαρχος  Νίκαιας - Αγίου Ιωάννου  Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Παρασκευάς Αδάμης, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά Πλοίαρχος Λ.Σ. Δρακούλης Κούβαρης, ο γλύπτης του έργου  Πέτρος Γεωργαρίου,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και  Μαχόμενων Δικηγόρων  Γιάννης Γλύκας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου Άννα Δασκαλάκη κ.ά.