Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης  σχετικά με την ανακοίνωση του Βουλευτή  Α’ Πειραιά Χριστόφορου Μπουτσικάκη για το θέμα της πιθανής δημιουργίας δομής του ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα, τονίζει:

«Διάβασα με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κυρίου Μπουτσικάκη σε σχέση με την πιθανότητα δημιουργίας δομής του ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα, την οποία φυσικά δημοσιοποίησε μετά τη δίκη μου δημόσια πρόσκληση,  προκειμένου  να γίνουν γνωστές οι θέσεις των βουλευτών μας.

Όπως και ο ίδιος αναγνώρισε, αν και δεν φάνηκε να τον ενοχλεί, δεν γνώριζε το θέμα παρά του ότι είναι Βουλευτής και μάλιστα της κυβερνητικής παράταξης και ζήτησε, μετά την δίκη μου επιστολή, ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ. Αφού αυτή του παρασχέθηκε και χωρίς καν να επικοινωνήσει με την Δημοτική Αρχή της πόλης του ή την τοπική κοινότητα, έσπευσε να ταχθεί υπέρ της εγκατάστασης της δομής στα Μανιάτικα,  εξηγώντας μάλιστα  ταυτόχρονα την λειτουργία της και καθησυχάζοντας τους πολίτες, καθώς  κατά την άποψη του δεν μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για την περιοχή.

Ο κάθε ένας έχει  το δικαίωμα της γνώμης του και ειλικρινά χαίρομαι για την επιλογή του να τη δημοσιοποιήσει.

Όσον αφορά όμως στην προσπάθειά του, γιατί άραγε, να ασκήσει κριτική στη Δημοτική Αρχή έφτασε στο σημείο αφενός να κατηγορήσει εμένα ως Δήμαρχο με το αιτιολογικό ότι θα έπρεπε να είχα ενημερωθεί από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ  !!!!!! και ότι αφού αυτό δεν έγινε, δεν δικαιούμαι να αντιδρώ ή να διαμαρτύρομαι και ότι έχω εγώ την ευθύνη !!!! για την επιλογή του σημείου.

Τον ενημερώνω ότι ως Δήμαρχος του Πειραιά δεν δέχομαι να ενημερώνομαι από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αλλά προτού η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί και «ανέβει» στον σχετικό  ιστότοπο.

Ο Δήμαρχος του Πειραιά και κατ΄ επέκταση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης πρέπει να ενημερώνεται για κάθε Δημόσια δομή που ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να εγκαταστήσει στην πόλη πολύ νωρίτερα, ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινότητα, προκειμένου να καθοριστεί ανοιχτά και δημοκρατικά  η θέση της πόλης την οποία εκφράζει η Δημοτική Αρχή.

Αν ο ίδιος ως Βουλευτής της πόλης αρκείται και δέχεται να ενημερώνεται από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (δηλαδή αφού έχει παρθεί και οριστικοποιηθεί η οποιαδήποτε απόφαση) είναι δικό του θέμα και επιλογή.

Επίσης ενδεχομένως δεν θυμάται την μάχη που έδωσε όλη η πόλη πριν χρόνια για την απομάκρυνση παρόμοιας δομής λόγω των τεράστιων προβλημάτων που είχε δημιουργήσει και μάλλον δεν γνωρίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει αυτή να πληροί, ώστε η ωφέλεια της να υπερβαίνει τα όποια πιθανά προβλήματα.

Μια δε από τις πρώτες προϋποθέσεις είναι η δομή να απέχει συγκεκριμένη επαρκή απόσταση από σχολικό συγκρότημα.

Στην λανθασμένη επιλογή που έγινε, απουσία της πόλης, η δομή είναι σχεδόν όμορη σχολικού συγκροτήματος.

Του προτείνω λοιπόν να «πετάξει» την υποχρέωσή του να υπερασπίζεται την κάθε κυβερνητική επιλογή, ειδικά για τοπικά ζητήματα και να δει το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων, έστω και αν κάποια στιγμή απαιτηθεί να διαφοροποιηθεί.

Όσον αφορά για τους συμπολίτες μας με εξαρτήσεις ή όσους έχουν ανάγκη υποστήριξης, προφανώς ο κύριος Μπουτσικάκης πάνω στην βιασύνη του για κριτική δεν διάβασε με προσοχή όπως λέει την ανακοίνωσή μου.

Είπα από την πρώτη στιγμή και επαναλαμβάνω ότι τέτοιες δομές είναι αναγκαίες  και πρέπει να υπάρξει και κυβερνητική πρωτοβουλία αλλά όπως πολλάκις επανέλαβα, μετά από έγκαιρη ενημέρωση, αναλυτική συζήτηση και συνεργασία και ει δυνατόν συμφωνία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα, τον ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Πειραιά αλλά και εγώ ως Δήμαρχος έχουμε αποδείξει ότι δίνουμε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που έχουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού για αυτό και στον Πειραιά λειτουργούν Ξενώνας Κακοποιημένων γυναικών, κέντρα κοινότητας για τις ευάλωτες ομάδες, η δομή της ΟΥΝΕΣΚΟ για άστεγους και για  χρήστες του ΟΚΑΝΑ, Ξενώνας μονογονεϊκών οικογενειών, φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα μέσα από χρήση πολλών προγραμμάτων, Κοινωνικό παντοπωλείο, στήριξη φτωχών συμπολιτών μας μέσω της ΚΟ.Δ.Ε.Π.

Εγώ ως Δήμαρχος αυτής της πόλης θα συνεχίσω να μάχομαι χωρίς καμία δέσμευση, κομματική υποχρέωση και αγκύλωση, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Πειραιά και των Πειραιωτών όπως πράττω τα τελευταία εννέα χρόνια!

Υστ 1: Όσον αφορά στην ορθή επανάληψη του δελτίου τύπου του κυρίου Μπουτσικάκη λίγο μετά την αρχική του έκδοση, να θυμίσουμε ότι όπως λέει και ο λαός «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

Υστ 2: Αν εγώ δεν ενημερώθηκα με δική μου ευθύνη και δεν ενήργησα όπως ισχυρίζεται έγκαιρα,  ο ίδιος ως Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που πήρε και την πρωτοβουλία τι ακριβώς έπραξε από το 2019 μέχρι σήμερα; Απολύτως τίποτα γιατί προφανώς συμφωνεί ή «οφείλει» να συμφωνήσει με την εγκατάσταση της δομής του ΟΚΑΝΑ στο συγκεκριμένο σημείο στα Μανιάτικα».