Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη του Πειραιά και η συνδρομή στα προβλήματα τόσο των επαγγελματιών όσο και των ευάλωτων νοικοκυριών, αποτελούν τους πρωταρχικούς στόχους του δημάρχου Γιάννη Μώραλη.

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μώραλης κρίνει πετυχημένο το έως τώρα έργο της δημοτικής Αρχής, ενώ προαναγγέλλει τα νέα μέτρα που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης και κυρίως, την καθημερινότητα των ίδιων των πολιτών.

Περαιτέρω μειώσεις, επιπλέον ενισχύσεις και στήριξη στους ανθρώπους, αλλά και τους επαγγελματικούς κλάδους, που πραγματικά έχουν ανάγκη, είναι μόνο μερικά από τα σημεία της συνέντευξης του κ. Μώραλη, ο οποίος δίνει και το στίγμα των προθέσεων του, αναφορικά με το εάν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον Δήμο Πειραιά.

Δήμαρχε, πώς κρίνετε τη δράση της δημοτικής Αρχής αυτά τα τρία χρόνια; Είστε ικανοποιημένος; Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέχρι το τέλος της θητείας σας;

Η τελευταία τριετία είναι αναπόσπαστη συνέχεια της πρώτης μας θητείας και της συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Οι καρποί των προσπαθειών μας είναι πλέον εμφανείς και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος όταν βλέπω στο πρόσωπο όλο και περισσότερων Πειραιωτών την ικανοποίηση, την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη σε εμάς. Κληθήκαμε να διοικήσουμε σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για ολόκληρη τη χώρα και δεδομένων των συνθηκών, ειδικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια με την πανδημία και τις επιπτώσεις της, ναι, είμαστε ικανοποιημένοι από την έως τώρα υλοποίηση του έργου μας. Είναι επίσης σημαντικό ότι έχουμε αναπτύξει μια πολύ σημαντική και ουσιαστική συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης, παραγωγικούς και επιστημονικούς, αλλά και για το γεγονός ότι σε αυτή τη θητεία έχουμε επιτύχει ευρύτερες συναινέσεις στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Στη διάρκεια αυτής της τριετίας, δώσαμε περισσότερο βάση σε θέματα καθημερινότητας, όπως είναι η καθαριότητα, και κατά γενική ομολογία ο Πειραιάς είναι πλέον μια καθαρή πόλη. Προφανώς μπορεί και πρέπει να γίνει καθαρότερη και ιδιαίτερα να διευρύνουμε την ανακύκλωση, κάτι για το οποίο συστηματικά δουλεύουμε. Επίσης, δώσαμε βάση στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας, στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες επιβαρύνθηκαν ακόμα περισσότερο με την πανδημία, αλλά και σε θέματα ενίσχυσης της εικόνας και της εξωστρέφειας του Πειραιά.

Είμαι επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί στο τέλος αυτής της θητείας, εκτός απροόπτου, θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως δύο εμβληματικά έργα για τον Πειραιά, η ανακαίνιση του Πύργου και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο κτίριο- πρότυπο περιβαλλοντικού σχεδιασμού, καθώς και η ανάπλαση στο Μικρολίμανο, το οποίο έχει αναβαθμιστεί και προσελκύει καθημερινά Πειραιώτες και επισκέπτες από όλη την Αττική που έρχονται για να απολαύσουν τη βόλτα, τον καφέ και το φαγητό τους, δίπλα στη θάλασσα σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του Πειραιά. Παράλληλα ξεκινούν μέχρι το τέλος του έτους εννέα σημαντικές αναπλάσεις σε γειτονιές του Πειραιά, οι οποίες είναι ενταγμένες στην ΟΧΕ και αναμένεται, με την ολοκλήρωση τους μέσα στο 2023, να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα τους.

Οι κυριότερες βάσεις για την αλλαγή που θέλαμε στον Πειραιά έχουν τεθεί και ο Πειραιάς έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας, με σηκωμένα μανίκια και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον του Πειραιά. Έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χρόνο ως το τέλος της τρέχουσας δημοτικής θητείας. Ο στόχος μας είναι να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρονται αυτήν την περίοδο στους δήμους.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τα έργα της καθημερινότητας, όπως είναι η αναβάθμιση του οδικού δικτύου, με ένα μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που ξεκίνησε ήδη και στις πέντε δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Οι συνέπειες στα νοικοκυριά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και τελευταία της ενεργειακής κρίσης έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε αδιέξοδο. Εσείς λάβατε μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες. Προτίθεστε να επεκτείνετε τη βοήθεια τόσο για τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες όσο και για τον επιχειρηματικό κλάδο του Δήμου;


Πράγματι, ως Δήμος σταθήκαμε με δράσεις και πρωτοβουλίες στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, τόσο της οικονομικής, όσο και της υγειονομικής. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 23% τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά και την πρωτοβουλία μας να ενισχύσουμε επιχειρήσεις της πόλης μας που επλήγησαν από την πανδημία με το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε ο πρώτος Δήμος που επιχορηγεί απευθείας μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης, για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που τους προκάλεσε η πανδημία.

Αυτή τη στιγμή, όμως, νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και οι ίδιοι οι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των συνεχών ανατιμήσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου, εθνικού ή ευρωπαϊκού, προκειμένου αφενός να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία μας ως Δήμος και στην υλοποίηση των έργων και αφετέρου να στηρίξουμε εμπράκτως, ως οφείλουμε, τους πολίτες, τις οικογένειες, αλλά και τις επιχειρήσεις της πόλης μας.

Πιστεύω ότι και από αυτή τη δοκιμασία θα βγούμε σοφότεροι. Η ανάγκη φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας, αλλά και η ενεργειακή μας αυτονομία, είναι πιο επιτακτικά από ποτέ και σε αυτή την κατεύθυνση, για πιο βιώσιμες πόλεις, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τον σχεδιασμό μας.

Ποια είναι φέτος η εικόνα για τον τουρισμό προερχόμενο από τις κρουαζιέρες; Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιφέρει μείωση στον αριθμό των τουριστών; Πόσο θα βοηθήσει η λειτουργία της γραμμής 3 του μετρό, με τη διαδρομή Αεροδρόμιο-Πειραιάς να διαρκεί μόλις 50 λεπτά;
 

«Απ' ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΟΛΠ, η κρουαζιέρα έχει ξεκινήσει δυναμικά στο λιμάνι του Πειραιά μετά από την πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει επηρεάσει τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων. Το στοίχημα για εμάς είναι η ενίσχυση του λιμανιού του Πειραιά ως home port για την κρουαζιέρα, κάτι για το οποίο δουλεύουμε συστηματικά τα τελευταία 7 χρόνια με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Ήδη η προοπτική αυτή έχει οδηγήσει στη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων στον Πειραιά, αλλά και σε επενδύσεις στην πόλη μας από μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, όπως από τα Hilton, στο Μικρολίμανο και από τον όμιλο Μήτση στην περιοχή του λιμανιού.

Προφανώς, η λειτουργία του μετρό στην πόλη -η σύνδεση του Πειραιά με το αεροδρόμιο σε 50 λεπτά, αλλά και η απευθείας σύνδεση με το κέντρο της Αθηνάς- μετατρέπει τον Πειραιά σε ελκυστικό προορισμό και δημιουργεί επιπλέον ευκαιρίες στον τουριστικό τομέα. Ανυπομονούμε κι εμείς επιτέλους να ξεκινήσει το μετρό στον Πειραιά, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα δώσει και σημαντική ανάσα στην πόλη που διαχρονικά αντιμετωπίζει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Θα θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα για τον Δήμο Πειραιά; Νιώθετε ότι έχετε ακόμα να προσφέρετε στους πολίτες του Πειραιά;
Ναι, το 2023 θα είμαι ξανά υποψήφιος. Θεωρώ ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει εγώ και οι συνεργάτες μου αυτά τα οκτώ χρόνια ως δημοτική Αρχή στον Πειραιά, γνωρίζουμε πλέον σε βάθος τα προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης και έχουμε την ικανότητα να τα διαχειριστούμε πιο άμεσα και ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Έχουμε πολλά ακόμα να προσφέρουμε και σε καμία περίπτωση το έργο μας που ξεκίνησε στο τέλος του 2014 και η δυναμική που έχει αποκτήσει αυτή τη στιγμή η πόλη μας δεν πρέπει να ανακοπούν. Οφείλουμε απέναντι στους Πειραιώτες να υπερασπιστούμε τη δουλειά τόσων ετών, αλλά και τον σχεδιασμό μας για το μέλλον.

Επιπλέον, υπάρχουν δύο σημαντικά -εμβληματικά κατά τη γνώμη μου- έργα, τα οποία θα επιθυμούσαμε να ολοκληρώσουμε στην πόλη. Το πρώτο είναι η ανάπλαση της Πειραϊκής, για το οποίο μάλιστα υπάρχουν θετικές εξελίξεις, καθώς αναμένεται σύντομα να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Το δεύτερο είναι η δημιουργία ενός νέου δημαρχιακού μεγάρου για τον Πειραιά που κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι αντάξιο της ιστορίας, του κύρους, αλλά και της σημασίας του Δήμου Πειραιά για ολόκληρη τη χώρα.