O Κάνθαρος, η πρωτοποριακή υπηρεσία Ανακύκλωσης με το διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή, μετά την επιτυχημένη εφαρμογή της στην περιοχή της Καστέλλας, έρχεται από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις γειτονιές του Νέου Φαλήρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Καστέλλας συμμετέχουν 827 νοικοκυριά με αποτέλεσμα την αποκομιδή 28 τόνων ανακυκλώσιμου υλικού. Στόχος είναι ακόμη περισσότερα νοικοκυριά του Δήμου Πειραιά, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα καταγραφής και επιβράβευσης της ανακύκλωσης.

Ήδη,  βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατ’ οίκον εγγραφές νοικοκυριών από ειδικά συνεργεία του Δήμου Πειραιά στην περιοχή του Νέου Φαλήρου.

Ο «Κάνθαρος» βασίζεται στη λογική: «όσο ανακυκλώνεις κερδίζεις». Με τη βοήθεια της τεχνολογίας καταμετράται η ποσότητα οικιακών απορριμμάτων που ανακυκλώνει κάθε νοικοκυριό και αναλόγως θα επιβραβεύεται με εκπτωτικά κουπόνια από επιχειρήσεις της πόλης μας.

Στόχος του προγράμματος είναι η σταδιακή αύξηση της ποσότητας και της καθαρότητας των ανακυκλώσιμων υλικών και της ταυτοποίησης όσων ανακυκλώνουν περισσότερο, με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για το κάθε νοικοκυριό και τον Δήμο του Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Η συμμετοχή των κατοίκων της Καστέλλας στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης «Κάνθαρος» ήταν μεγάλη και για τον λόγο αυτόν επεκτείνουμε το πρόγραμμα από τις 29 Νοεμβρίου και στην περιοχή του Νέου Φαλήρου. Πρόκειται για μια σημαντική δράση ανακύκλωσης, την οποία διευρύνουμε βήμα - βήμα στις γειτονιές της πόλης μας. Παράλληλα, δίνουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους δημότες μας να γίνει η ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητάς τους, απολαμβάνοντας παράλληλα εκπτώσεις και προσφορές από τα καταστήματα της πόλης μας. Πιστεύω ότι με το πρόγραμμα «Κάνθαρος» καθώς και με άλλες δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος για την προώθηση της ανακύκλωσης στην πόλη, συμβάλλουμε στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στον Πειραιά και κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη, τα αποτελέσματα των δράσεων μας είναι ενθαρρυντικά, καθώς έχουμε επιτύχει να διπλασιάσουμε το ποσοστό της ανακύκλωσης στην πόλη μας. Σταθερή μας επιδίωξη είναι να γίνει ο Πειραιάς μια πόλη πιο φιλική προς το περιβάλλον, με ένα σύγχρονο και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας, επεσήμανε σε δήλωσή του:

«Ο Κάνθαρος, το καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης που υλοποιούμε στον δήμο μας σιγά - σιγά μεγαλώνει και επεκτείνεται και στην περιοχή του Νέου Φαλήρου. Η ανταπόκριση των δημοτών στην ευρύτερη περιοχή της Καστέλλας ήταν αρκετά ικανοποιητική και έτσι αποφασίσαμε να διευρύνουμε το πρόγραμμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά της  ανακύκλωσης στην πόλη μας έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δυο χρόνια και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι προσπάθειες που γίνονται αποδίδουν σιγά - σιγά καρπούς. Το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων αναδεικνύει την ανακύκλωση σε κυρίαρχη επιλογή ορθής οικονομικής διαχείρισης των δήμων και ανακούφισης των δημοτών μέσω  μείωσης των  δημοτικών τελών και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα «Κάνθαρος»

Η ανακύκλωση θα γίνεται από κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά και όχι στους μπλε κάδους. O Δήμος Πειραιά διανείμει  αυτοκόλλητες ετικέτες με ξεχωριστά χρώματα αναφοράς, για να συγκεντρώνουν πλέον όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά (τα οποία, θα πρέπει να διαχωρίζονται αντίστοιχα σε διαφορετικές συσκευασίες, π.χ. χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο) και αφού κολλήσετε πάνω σε κάθε σακούλα την αντίστοιχη ετικέτα με το χρώμα αναφοράς, θα τις τοποθετείτε στο πεζοδρόμιο έξω από την οικία σας σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας και όσο το δυνατό χρονικά κοντά στην αντίστοιχα, προκαθορισμένη ζώνη ώρας. Το ειδικό όχημα ανακύκλωσης θα περνάει από τη γειτονιά σας και θα συλλέγει πόρτα - πόρτα τις σακούλες σας με τα αντίστοιχα υλικά κάθε Τρίτη και Παρασκευή, μετά τις  8:30 το βράδυ.

 

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Καθαριότητας στα τηλέφωνα 2144054621-3, 2132022381-2 ή στη γραμμή εξυπηρέτησης δημότη για θέματα καθαριότητας 15110.

Μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα, κάνοντας «ΕΓΓΡΑΦΗ», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.e-kantharos.gr