Τις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά, όπου δημιουργείται η  πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας, επισκέφθηκαν  σήμερα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, ο  Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, βουλευτές  κ.α.

Κατά την περιήγησή τους στους χώρους της ιστορικής ΧΡΩΠΕΙ επί της Πειραιώς, συζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες, τις προοπτικές και το χρονοδιάγραμμα του εμβληματικού αυτού έργου, το οποίο θα συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική του Πειραιά.

Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας είναι μια επένδυση της κυβέρνησης στην πόλη του Πειραιά προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία θα δημιουργηθούν περισσότερες  από 2.500 νέες θέσεις εργασίας. Θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και στην ανάπτυξη, με στόχο να δημιουργούνται συνέργειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο διεθνής δημόσιος  διαγωνισμός βρίσκεται στη δεύτερη φάση, ενώ σκοπός είναι να προκύψει ο ανάδοχος στο β’ τρίμηνο του 2022,  ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε σε δήλωσή του:

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την απόφαση της κυβέρνησης, για τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση ύψους 100.000.000 ευρώ, η οποία δημιουργεί 2.500 θέσεις εργασίας, αναβαθμίζει την γύρω περιοχή και έχει πολλά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη μας, αλλά και την Αττική ευρύτερα στο μέλλον.

Ως Δήμος Πειραιά ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το καινοτόμο αυτό έργο με την απαλλοτρίωση των οικοπέδων της ΧΡΩΠΕΙ στον πίσω ακριβώς χώρο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό «πλέγμα» ανάπτυξης για την πόλη μας.

Σκοπός μας είναι να διασυνδέσουμε την Πολιτεία Καινοτομίας με  τις καινοτόμες δράσεις που υλοποιούμε ως Δήμος με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, όπως είναι το «Blue Lab»,  το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Νεοφυών Επιχειρήσεων κ.α.

Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι το έργο «τρέχει» με γρήγορες ταχύτητες, καθώς είναι πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί το 2025. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος που ο Πειραιάς αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη δυναμική και βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτή είναι η στόχευσή μας ως Δημοτική Αρχή: ένας Πειραιάς με ανάπτυξη, με ευημερία, με νέες θέσεις εργασίας, με πρόοδο».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, οι Βουλευτές κ. Νίκος Μανωλάκος,  κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης, κα Νόνη Δούνια  και κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο  Γενικός Γραμματέας  Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής. Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού  και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος,  ο  Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ.  Βασίλης Κορκίδης, ο  Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής κ.  Νίκος Παπαγεωργίου.