Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συμμετείχε στην Ημερίδα για το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, στα προβλήματα και στις διαδικασίες απορρόφησης και εκτέλεσής της, μιλώντας  στο πεδίο της ημερίδας: «Στόχος Πολιτικής 5: «Βιώσιμη Ευρώπη».

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Πολιτισμού  κα Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης κ.ά.

Συγκεκριμένα ο κ. Μώραλης τόνισε στην τοποθέτησή του:

«Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση αποτελεί αναμφισβήτητα ένα  σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις πόλεις.

Από την πρώτη στιγμή, στον σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη της πόλης μας περιλαμβάνονταν παρεμβάσεις για την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, καθώς και αναπλάσεις. Αντί να πάμε σε συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για μοναδικά έργα, συνδυάσαμε αυτές τις παρεμβάσεις κάτω από την ομπρέλα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Αξιολογηθήκαμε και βαθμολογηθήκαμε πρώτοι, κάτι το οποίο μας ικανοποίησε ιδιαίτερα.

Υπάρχουν ωστόσο προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να επιλύσουμε, κατά την εκτέλεσή της Ο.Χ.Ε. Η έλλειψη εμπειρίας, η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού και οι τραγικά αργές διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης, δεν ευνοούν  την απορρόφηση των χρημάτων στον χρόνο τον οποίο επιβάλλει το πρόγραμμα που όλοι θα θέλαμε, ώστε να προχωρήσουν τα έργα στις πόλεις μας.

Παρόλα αυτά, ο Δήμος Πειραιά βελτιώνεται διαρκώς. Μέχρι το 2023 θα έχουμε απορροφήσει ένα μεγάλο κομμάτι της Ο.Χ.Ε. Μας δόθηκε η ευκαιρία με τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού να προχωρήσουμε τα τεχνικά έργα. Στην επόμενη προγραμματική θα υποβάλλουμε νέα Ο.Χ.Ε., στην οποία με την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει θα μπορούμε να ανταποκριθούμε πιο άμεσα.

Η κεντρική διοίκηση οφείλει να αναγνωρίσει πως οι οριζόντιες απαγορεύσεις προσλήψεων είναι λάθος και πως οι Δήμοι που εκτελούν Ο.Χ.Ε. θα πρέπει να μπορούν να στελεχώνονται με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό, καθώς οι ωφέλειες από την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων φέρνουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη από το κόστος ενός μικρού αριθμού εργαζομένων».