Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συμμετείχε στο «6ο Thessaloniki Summit 2021», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μώραλης ήταν ομιλητής στη θεματική ενότητα για τον ρόλο των Δήμων στην επόμενη ημέρα της χώρας.
Η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (Σ.Β.Ε.), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:
«Συμμετείχα στο 6ο Thessaloniki Summit 2021», όπου είχα την ευκαιρία μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, να αναπτύξουμε τις θέσεις μας για τον ρόλο των Δήμων στην επόμενη μέρα της χώρας.
Οι κοινές μας απόψεις για τη σημαντική προσφορά της Αυτοδιοίκησης στις τελευταίες μεγάλες κρίσεις της πατρίδας μας, οικονομική κοινωνική - προσφυγική - πανδημία, δείχνουν ότι η Αυτοδιοίκηση έχει τις δυνατότητες να επιτελέσει ακόμα πιο ουσιαστικά τον θεσμικό της ρόλο.
Άλλωστε, η Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει με το έργο της σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η οικονομία, οι επενδύσεις, το περιβάλλον, η κοινωνική συνοχή, η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, ότι μπορεί να προσφέρει στην επόμενη ημέρα της χώρας.
Η πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων, η τραγικά αργή δημόσια διοίκηση με τους αλλεπάλληλους και παράλληλους ελέγχους, η ακραία υποστελέχωση, αλλά και η μειούμενη, τα τελευταία πολλά χρόνια, χρηματοδότηση, είναι κάποια εμπόδια που όμως υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεραστούν.
Εφόσον οι Αυτοδιοικητικοί Οργανισμοί έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους ως θεσμικοί φορείς «πρώτης γραμμής» επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά σε στιγμές κρίσης, χρειάζονται τις αναγκαίες και επαρκείς συνθήκες, ώστε να επιτελέσουν τον κομβικό τους ρόλο σε επίπεδο διακυβέρνησης, στο εύρος των αρμοδιοτήτων τους και στον διακριτό τους ρόλο σε σχέση με το κεντρικό κράτος. Είναι αναγκαίο οι ΟΤΑ να λαμβάνουν αποφάσεις για κρίσιμους τομείς που αφορούν τις περιοχές ευθύνης τους, καθώς και να αξιοποιούν πόρους από όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές, εθνικές, ευρωπαϊκές, αλλά και ιδιωτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό να κατανοήσει η κεντρική διοίκηση, ότι θα πρέπει να μαζέψει το «μακρύ χέρι» που διαχρονικά «απλώνει», φρενάροντας τους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης, γεγονός που αποτελεί μονόδρομο για τη συμβολή των πόλεων στην πρόοδο της χώρας την επόμενη ημέρα.
Ελπίζω τα «αυτιά» της κεντρικής διοίκησης, τα οποία ειλικρινά πιστεύω ότι είναι ανοιχτά, να ακούσουν και να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε και σε αυτόν τον τομέα, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, να πλησιάσουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη. Θέλει, έχει τη γνώση και μπορεί. Εύχομαι οι σχεδόν ταυτόσημες απόψεις, τις οποίες αναπτύξαμε, να ακουστούν από όλους».