«Όνειρο απανταχού Μανιατών παίρνει σάρκα και οστά. Επί έναν σχεδόν αιώνα η Κοινότητα Μανιατών στερήθηκε σύμβολα των ηρώων της»
Ο Δήμος Πειραιά και η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη» διοργάνωσαν μια εκδήλωση την Τρίτη το βράδυ, προς τιμήν της μανιάτικης παράδοσης και της ιστορίας του πατριωτισμού, της αρετής και της αυτοθυσίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 με επιµνηµόσυνη δέηση από τον Σεβασµιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείµ.
Έπειτα ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της «Ηρωίδας Μανιάτισσας» στο Πάρκο Δηλαβέρη (Θηβών και Δηλαβέρη), στον Πειραιά.
Ύστερα από τον λόγο του Μητροπολίτη μίλησε ο τέως Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας και είπε:
«Εύνοια της τύχης, πρόνοια του Θεού που στη δημαρχία του Πειραιά βρεθήκαμε ο κύριος Μώραλης, ο ευπατρίδης κύριος Μαρινάκης και εγώ και υποβάλαμε αίτημα για ανέγερση αγάλματος Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και ηρωίδας Μανιάτισσας» .
«Όνειρο απανταχού Μανιατών παίρνει σάρκα και οστά. Επί έναν σχεδόν αιώνα η Κοινότητα Μανιατών στερήθηκε σύμβολα των ηρώων της» κατέληξε.
Σημειώνεται πως, το άγαλμα, που είναι δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, απεικονίζει μια γυναίκα που στο υψωμένο δεξί της χέρι κρατά ένα δρεπάνι, ενώ με το άλλο κρατά το μωρό της.
Η «Μανιάτισσα» είναι σύμβολο του θαρραλέου αγώνα που έδωσαν οι Μανιάτισσες με μοναδικό τους όπλο το δρεπάνι, αποκρούοντας και ταπεινώνοντας τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στο ακρογιάλι του Διρού τον Ιούνιου του 1826.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Μαρινάκης.
Η ηρωίδα Μανιάτισσα, η σύζυγος, η μάνα
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ να εγκαινιάσουμε το άγαλμα της ηρωίδας Μανιάτισσας. Μην ξεχνάμε ότι η επανάσταση ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη και μετά από 200 χρόνια βρισκόμαστε εδώ σε μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα και κυρίαρχη», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
«Οι Μανιάτες και η ηρωίδα Μανιάτισσα, η σύζυγος, η μάνα, η αρχόντισσα από τις πόλεις, τα χωριά, η κυρά του σπιτιού, δώσανε μεγάλους αγώνες για τον τόπο μας και μεγάλωσαν πολλές γενιές γενναίων ανθρώπων, επιστημόνων, πολιτικών, μαθητών, οι οποίοι έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τον τόπο μας και σας ευχαριστούμε για αυτό.
Πιστεύω είναι ένα έργο το οποίο ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει καιρό αλλά πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που πραγματοποιήσαμε ένα αίτημα πολλών ετών και θεωρούμε πως ήταν και υποχρέωσή μας να το πράξουμε. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ όλους που βρίσκεστε εδώ απόψε και εύχομαι πάνω από όλα υγεία στους δύσκολους καιρούς του κοροναϊού που περνάμε και να είμαστε ενωμένοι, να κάνουμε πράγματα για τον Πειραιά μας και να τιμούμε τους ήρωες και ανθρώπους οι οποίοι έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα αυτόν τον τόπο. Σας ευχαριστώ πολύ» κατέληξε.