Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 3η ενημερωτική ημερίδα του Blue Lab με θέμα: «Στήριξη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας: Η επόμενη μέρα του Blue Lab», που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021.

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιαστούν οι δράσεις θεσμικών φορέων για την ενίσχυση της Ελληνικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας, τα αποτελέσματα των δράσεων του Blue Lab στα δύο και πλέον χρόνια λειτουργίας του, αλλά και ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα του Κέντρου.

Tην ημερίδα άνοιξε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αναπτύξει στρατηγική υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και να δρομολογήσει σημαντικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων το Blue Lab. Όπως τόνισε ο κ. Μώραλης, η ικανοποίηση της δημοτικής αρχής πηγάζει από την υλοποίηση του οράματός της και στην προκειμένη περίπτωση αποτυπώνεται στην επιτυχημένη προσπάθεια του Blue Lab. Όπως επεσήμανε ο κ. Μώραλης, το Κέντρο κατάφερε όχι μόνο να επιτύχει τους στόχους του αλλά και να προσαρμοστεί στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία  του Δήμου να δημιουργήσει  ασπίδες προστασίας προσώπου στο «Blue Lab» για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, τα νοσοκομεία και τα σχολεία της πόλης, συμβάλλοντας στη μάχη κατά της πανδημίας. O κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι ο Δήμος Πειραιά είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υλοποιεί ολοκληρωμένη στρατηγική για τη γαλάζια οικονομία, για την οποία έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Σήμερα, στόχος, τόνισε ο Δήμαρχος, είναι οι προσπάθειες του Κέντρου να συνεχιστούν έτσι, λέγοντας ότι ο Δήμος ξεκινά εκ νέου συζητήσεις συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου το Κέντρο να συνεχίσει τη λειτουργία του. Κλείνοντας,  ανέφερε πως με τον διαγωνισμό καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία Blue Growth,  το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Blue Act,  τη λειτουργία του Blue Lab και του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας που απευθύνεται κι αυτό σε επαγγέλματα της γαλάζιας οικονομίας,  ο Δήμος Πειραιά εδραιώνει τη θέση του ως η πόλη επίκεντρο της γαλάζιας ανάπτυξης και καινοτομίας.

Η κα Σταυρούλα Αντωνάκου, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, εξέφρασε την ικανοποίηση της Περιφέρειας καθώς  σημαντικές δράσεις όπως αυτή του Blue Lab ευδοκιμούν και τόνισε πως στόχος της Περιφέρειας είναι να συνεχίσει να υποστηρίζει ενέργειες που προάγουν την οικονομική ανάκαμψη, την αναπτυξιακή επανεκκίνηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Επιβεβαίωσε την πρόθεση της Περιφέρειας να συνεχίσει την χρηματοδότηση του Κέντρου και ανάλογων δράσεων και συνεχάρη τους συντελεστές του Blue Lab για τις επιτυχίες που σημειώθηκαν στο Κέντρο, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας.

Στην ημερίδα μίλησε και ο κ. Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Eσωτερικών, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Δήμου για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της καινοτομίας και τόνισε τη σημασία του να προχωρά κανείς μπροστά και να καλλιεργεί κουλτούρα αλλαγής, ειδικά στον δημόσιο τομέα που οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες και  δεν υπάρχει το κίνητρο της αγοράς. O κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας θεσμών και διαδικασιών που κρίνονται από τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο, όπως το Blue Lab, που, όπως ανέφερε, πρέπει να βρει μιμητές. Τέλος, ο  Υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη στήριξη της καινοτομίας αλλά και στα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει πλέον στη διάθεση της η Δημόσια Διοίκηση για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, εστίασε την ομιλία του στην «έξυπνη» χρηματοδότηση και στη μεθοδική προσπάθεια του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ανέφερε, η καινοτομία πρέπει να φτάνει στην αγορά, ενώ οι εταιρείες πρέπει να μεγαλώνουν και να δημιουργούν υπεραξία. Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο χρηματοδότησης, ανέφερε,  τόσο στην έρευνα όσο και στην νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω «έξυπνων» χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν θεσπιστεί. Όπως τόνισε, η ενίσχυση αυτή φυσικά θα συνεχίσει και μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η καινοτομία είναι διαχρονική με πολλαπλασιαστική οικονομική επίπτωση στην οικονομία και πρέπει να επενδύσουμε στην παραγωγική οικονομία, ανέφερε ο Υπουργός και σημείωσε τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αυτή για τη δημιουργία υποδομών τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους εργαζόμενους.

 

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτης Καλδής, αναφέρθηκε στην σχέση του πανεπιστήμιου με τη καινοτομία, τόσο στη λειτουργία του, όσο και στις υπηρεσίες του, μια προσπάθεια που συνεχίζεται με σκοπό να παραχθεί προστιθέμενη αξία τόσο στην έρευνα όσο και στην αγορά. Αναφέρθηκε στην συνεργασία με δημοτικές αρχές και θεσμικούς φορείς αλλά και στη συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά - μέσω του Blue Lab - δίνοντας το παράδειγμα των συσκευών καθαρισμού αέρα που τοποθετήθηκαν εν μέσω πανδημίας στα ΚΕΠ του δήμου. Εξέφρασε την επιθυμία η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί καθώς το πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να στηρίξει με τις δυνάμεις του και την τεχνογνωσία τoυ, τη συνέχιση του Κέντρου. 

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και συντονιστής των εργασιών της ημερίδας κ. Δημήτρης Καρύδης, τόνισε ότι: «το  Βlue Lab μετά από μια σημαντική προσφορά  28 περίπου μηνών σε νέους και νέες που ασχολούνται  με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, συνεχίζει τη λειτουργία του σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια. Παράλληλα, υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της δημιουργίας του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου και του προγράμματος ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων που θα αναπτυχθεί στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο της στρατηγικής και του οράματος της Δημοτικής Αρχής Μώραλη για τη γαλάζια ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά».

Η Γενική Διευθύντρια της εταιρείας PLANET αναδόχου του Blue Lab κα Μάχη Καραγιάννη, αναφέρθηκε στον μηχανισμό και στο οικοσύστημα υποστήριξης καινοτομίας, παρουσιάζοντας τα στάδια που ακολουθεί ένας υποψήφιος επιχειρηματίας από τη σύλληψη της καινοτόμου ιδέας μέχρι τον μετασχηματισμό της σε επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να κάνει scale-up. Αναφέρθηκε στο στάδιο της επώασης, στάδιο όπου εστίασε τις εργασίες του και το Blue Lab και στο στάδιο της εξέλιξης όπου η επιχείρηση πια κάνει τα πρώτα της επιχειρηματικά βήματα και υποστηρίζεται με χρηματοδοτικά εργαλεία που της επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη. Τέλος, αναφέρθηκε στον διττό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως  στρατηγικό μέλος του οικοσυστήματος που έγκειται στην υποστήριξη της επώασης μέσω ανάλογων κέντρων στήριξης, αλλά και στη διαμόρφωση και προώθηση της κουλτούρας της καινοτομίας στους πολίτες.

Μετά τις παραπάνω εισηγήσεις, την σκυτάλη πήραν ωφελούμενοι των υπηρεσιών του Κέντρου, τόσο από το πρόγραμμα υποστήριξης νέων επιχειρηματικών ιδεών όσο και του προγράμματος αξιοποίησης του τεχνολογικού εξοπλισμού που μίλησαν για την εμπειρία του Blue Lab και την αξιοποίηση των γνώσεων και των επαφών που απέκτησαν μέσω του Κέντρου.

Τέλος, παρουσιάσεις έγιναν και από στελέχη του Κέντρου αναφορικά με τις υπηρεσίες που προσέφερε το Κέντρο στα δύο χρόνια λειτουργίας του.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας 2021».