Ο Δήμος Πειραιά ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς,  πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα εργασίες επισκευών και ανακαίνισης σε πολλά σχολικά κτήρια της πόλης, προκειμένου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με την επιστροφή των μαθητών στις  σχολικές αίθουσες.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,  εκτεταμένες εργασίες στους εσωτερικούς, εξωτερικούς και αύλειους χώρους των σχολείων, όπως είναι ελαιοχρωματισμοί, ανακατασκευή τουαλετών, μονώσεις και συντηρήσεις, αισθητικές και λειτουργικές εργασίες.

Ενδεικτικά παρεμβάσεις μεταξύ άλλων έγιναν στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο, στο 13ο Γυμνάσιο, στο Ζάνειο Γυμνάσιο Λύκειο, στο 40ο Δημοτικό, στο 53ο Δημοτικό, στο 47ο Δημοτικό, στο 17ο Δημοτικό, στο 5ο Δημοτικό, στο 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης, στο 14ο Γυμνάσιο, στο 4ο Ε.Π.Α.Λ., στο 13ο Δημοτικό, στο 9ο Δημοτικό, στο 54ο  Νηπιαγωγείο, στο 23ο Νηπιαγωγείο, στο 34ο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου, στο σχολικό συγκρότημα της Τζαβέλα, στο 1ο ΕΕΕΚ, στο 43ο Δημοτικό, στο 35ο Δημοτικό, στο 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης και Γυμνάσιο Καμινιών, στο Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου κ.α.

Παράλληλα η Διεύθυνση Καθαριότητας προχώρησε σε εκτεταμένο καθαρισμό στους εξωτερικούς χώρους και η Διεύθυνση Πρασίνου σε ανάπλαση του πρασίνου στους κήπους των σχολείων.

Επιπλέον ο Δήμος Πειραιά έχει προμηθεύσει όλα τα σχολεία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό (απολυμαντικά, κρεμοσάπουνα, χειροπετσέτες), για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης κατά του Covid.

Σημειώνεται πως τοποθετήθηκαν εν μέσω κορωνοϊού, όπου ήταν εφικτό, σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες κυρίως για νήπια και προνήπια, οι οποίες έχουν τεθεί στη διάθεση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τις όποιες ανάγκες προκύψουν.

Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και σε άλλα σχολεία με τρόπο που δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία τους, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση των σχολικών κτηρίων.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Εν όψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, προχωρήσαμε σε εργασίες ανακαίνισης στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, προκειμένου οι μαθητές της πόλης μας να φοιτούν σε ένα ασφαλές, λειτουργικό και καλαίσθητο περιβάλλον. Ως Δημοτική Αρχή παρεμβαίνουμε τα τελευταία χρόνια σε όλα τα σχολικά κτήρια της πόλης, τα οποία είναι παλαιά και με προβλήματα και καταβάλλουμε προσπάθειες για την αναβάθμισή τους, παρά τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους. Ωστόσο αυτό που έχει ανάγκη ο Πειραιάς είναι νέα σχολικά κτήρια, γεγονός που δεν έγκειται στις αρμοδιότητες του Δήμου και για τον λόγο αυτόν, διεκδικούμε τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων στην πόλη μας. Σε ό,τι αφορά στις σχολικές καθαρίστριες στον Δήμο Πειραιά είμαστε σε μια οριακή κατάσταση, καθώς έχουν δοθεί πολλές αρμοδιότητες στους Δήμους, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Είναι χαρακτηριστικό πως διαθέτουμε 159 καθαρίστριες για 150 σχολεία στον Πειραιά. Με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρξουν κενά, πρέπει να δούμε πώς θα ανταποκριθούμε  και για τον λόγο αυτό έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου να βρεθεί οριστική  λύση για τους Δήμους από την κεντρική διοίκηση, ενώ από την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες σχολικές καθαρίστριες στα σχολεία του Πειραιά, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που οι ανάγκες είναι αυξημένες, εξ αιτίας και της πανδημίας. Στηρίζουμε έμπρακτα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες . Εύχομαι καλή σχολική χρονιά».

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Ασπασία Αλιγιζάκη δήλωσε σχετικά:

«Αφουγκραζόμενοι όλες τις ανησυχίες των μαθητών, των γονέων και φυσικά των εκπαιδευτικών των σχολείων της πόλης μας, για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σ' αυτή τη δυσχερή συγκυρία της πανδημίας, προσπαθήσαμε να προετοιμάσουμε τις υποδομές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα και είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε απρόβλεπτο προκύψει. Εύχομαι καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές της πόλης μας και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους γονείς».