Επιμνημόσυνη δέηση για τον Στρατηγό Γεώργιο Καραϊσκάκη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Απριλίου, στο Νέο Φάληρο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Απανταχού εκ Νομού Καρδίτσας καταγομένων και του Συλλόγου των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του θρυλικού οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821, έξω από το Γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο ο εθνικός ήρωας τραυματίστηκε θανάσιμα στις 23 Απριλίου 1827, στη Μάχη του Φαλήρου, κάτω από συνθήκες που παραμένουν έως και σήμερα αδιευκρίνιστες.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ενώ ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Ταξίαρχος Παναγιώτης Καπερώνης, μίλησε για τη ζωή και το έργο του «γιου της καλογριάς».

«Με το πάθος που τον διέκρινε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας από τους ηγέτες της Ελληνικής Επαναστάσεως και με τον ηρωικό του θάνατο ανυψώθηκε σε ένα καθαγιασμένο σύμβολο του Αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία. Υπήρξε ο ήρωας που έκανε πείρα του τις ίδιες του τις απογοητεύσεις, τις πικρίες και την ταπεινή του προέλευση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καπερώνης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο – οστεοφυλάκιο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, όπου την αρχή έκαναν απόγονοι του Οπλαρχηγού. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας, ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο Βουλευτής υπόλοιπου Αττικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Γεώργιος Δαβάκης, ο Γενικός Γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Μοίρας, εκπρόσωποι της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του Ελληνικού Στρατού, του Δήμου Καρδίτσας, καθώς και τοπικοί φορείς του Πειραιά και της Καρδίτσας. Ξεχωριστή παρουσία αποτέλεσε η ακαδημία του Ολυμπιακού στην Καρδίτσα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά.

«Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για τον Πειραιά γιατί τιμούμε τη μνήμη του Αρχιστράτηγου του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη» δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Γιώργος Δαβάκης. Όπως σημείωσε «Είναι μεγάλη συγκίνηση όταν εκπροσωπείς έναν Δήμο, έναν Δήμαρχο και ένα Δημοτικό Συμβούλιο όπως του Πειραιά σε τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης που μας θυμίζουν στις δύσκολες αυτές ημέρες τους αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας».

Στο ΚΑΝΑΛΙ 1 μίλησε και η απόγονος (τετρασέγγονη) του Γεώργιου Καραϊσκάκη Ελένη Λεωνίδα – Κάτρη:

«Το μήνυμα που θέλω να δώσω σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία που περνάμε σαν λαός είναι ότι πρέπει να θυμόμαστε πως οι Ήρωες του 1821 πολέμησαν για να έχουμε μία ανεξάρτητη χώρα. Από τον προ-προπάππου μου τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και όλους τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα ότι όλα χρειάζονται μεγάλη θυσία κόπο και γενναιότητα για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».