Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι έννοιες της βιωσιμότητας και της πράσινης ανάπτυξης να έχουν μπει στο λεξιλόγιο επιχειρήσεων και πολιτών, ωστόσο, το χρώμα της ανάπτυξης είναι το… γαλάζιο. Ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται ήδη στην επόμενη ημέρα αξιοποιώντας την τεράστια δύναμή του, τη θάλασσα, επενδύοντας στη Γαλάζια Ανάπτυξη.
Αναπτύσσοντας μια ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, ο Πειραιάς δρομολογεί συνεχώς νέες δράσεις που στόχο έχουν να καταστήσουν την πόλη πρότυπο κέντρο ανάπτυξης δραστηριοτήτων σχετικών με την αποκαλούμενη Γαλάζια Οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, γνωστό και ως Blue Lab.
Το «Γαλάζιο Εργαστήριο» αποτελεί μια δομή υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας που εστιάζει σε κλάδους της Γαλάζιας Οικονομίας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι θαλάσσιες μεταφορές, η αλιεία και άλλα. Μπορεί να ακούγεται σαν μία ακόμα δομή υποστήριξης για start-ups, όμως δεν είναι. Και δεν είναι, γιατί αυτό που κάνει το Blue Lab να ξεχωρίζει και να υπερτερεί είναι ο προηγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτει ο οποίος σε συνδυασμό με τις μοναδικές υπηρεσίες του Κέντρου και το εξειδικευμένο προσωπικό της δομής επιτρέπει την καλλιέργεια (εξέλιξη) ξεχωριστών τεχνολογικών δεξιοτήτων, την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών αλλά και τον πειραματισμό στο πλαίσιο του επιχειρείν, δηλαδή το prototyping (δημιουργία δοκιμαστικών προϊόντων).
Οι υπηρεσίες του Κέντρου χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, απευθύνονται σε όλους και το σημαντικότερο: είναι όλες τους δωρεάν.
· Η πρώτη κατηγορία αφορά εκπαιδευτικές επισκέψεις, υλοποιώντας ξεναγήσεις και επιδείξεις εφαρμογών τρισδιάστατων τεχνολογιών και αυτοματισμών σε σχολεία και πανεπιστήμια.
· Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει την παροχή δωρεάν σεμιναρίων 3D design, 3D printing και ψηφιακών τεχνολογιών.
· Η τρίτη κατηγορία αφορά την δωρεάν χρήση των μηχανημάτων του εργαστηρίου, των απαραίτητων υλικών και της καθοδήγησης του
καταρτισμένου προσωπικού στους ενδιαφερόμενους για τις τεχνολογίες αυτές προκειμένου να υλοποιήσουν καινοτόμα Project και να δημιουργήσουν prototypes.
· Η τέταρτη κατηγορία περιλαμβάνει τις υπηρεσίες ενός επιχειρηματικού επιταχυντή (business accelerator) και υποστηρίζει επιχειρηματικές ιδέες που θέλουν να προχωρήσουν και δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους υπηρεσίες όπως σεμινάρια, tutorials, mentoring, coaching, workshop δικτύωσης, ταξίδια γνωριμίας κ.α.
Ο βασικός σχεδιασμός του Κέντρου προβλέπει τη λειτουργία μιας δομής που «καλλιεργεί» γνώσεις αλλά και δεξιότητες και υποστηρίζει την επιχειρηματική δημιουργικότητα και καινοτομία συνολικά. Έτσι, από τα παιδιά που μαθαίνουν τι είναι καινοτομία, γαλάζια ανάπτυξη και τρισδιάστατη τεχνολογία και τους νέους που μαθαίνουν τρισδιάστατο σχεδιασμό, μέχρι τις ομάδες που με την υποστήριξη του Κέντρου αναλύουν επιχειρηματικά τα προϊόντα τους και μετέπειτα τα παράγουν «τυπώνοντας» τα στο Κέντρο, προκειμένου να τα δειγματίσουν στην αγορά, ολοκληρώνεται ένας κύκλος καινοτομίας που στο κέντρο βρίσκεται η ανάπτυξη και η γνώση.
Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι σήμερα, το Κέντρο έχει πραγματοποιήσει πάνω από 80 ώρες τεχνολογικών σεμιναρίων (3D design & Printing, Αυτοματισμοί), έχει ολοκληρώσει πάνω από 160 ώρες επιχειρηματικών σεμιναρίων και έχει παράσχει περισσότερες από 480 ώρες mentoring & coaching. Παράλληλα, το Κέντρο έχει υποστηρίξει με εξοπλισμό, υλικό και καθοδήγηση 13 project κατασκευής πρωτοτύπων και έχει υποδεχθεί και ξεναγήσει στον χώρο του πάνω από 630 μαθητές και σπουδαστές.
Η ομάδα του Βlue Lab συνεχίζει να υποδέχεται καθημερινά καινοτόμες ιδέες, να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και τις υποστηρίζει μέσα από τις υπηρεσίες του. Παράλληλα αναπτύσσει συνεχώς νέες συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την καλλιέργεια και υποστήριξη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας, και σχεδιάζει νέες δράσεις δικτύωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Bluelab.gr
FB: @bluelabpiraeus