«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τον Πειραιά και για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά με σχέδιο, προγραμματισμό και θέληση», δήλωσε το μεσημέρι ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στο δημοτικό θέατρο Πειραιά, όπου υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου, μεταξύ της δημοτικής Αρχής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της εταιρείας Dimand που χρηματοδοτεί το έργο, με την παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.
Σημειώνεται ότι το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατ ευρώ, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρωθεί περίπου σε 2,5 χρόνια, προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικών με χώρο εστίασης γραφεία και εστιατόριο.
Το «πράσινο φως» στον Δήμο Πειραιά να υπογράψει τη σύμβαση αξιοποίησής του με τον ανάδοχο, έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος προ συμβατικός έλεγχος.
Ο Δήμος Πειραιά σχεδίασε και προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του, που προέβλεπε την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από επενδυτές. Ο δήμαρχος Πειραιά, στη σημερινή του ομιλία τόνισε ότι πρόκειται για ένα κτίριο το δεύτερο υψηλότερο στη χώρα και που παρέμενε αναξιοποίητο εδώ και 45 χρόνια από την κατασκευή του.
«Η εγκατάλειψη οδήγησε στην εικόνα ενός φαντάσματος στο κέντρο του Πειραιά. Στόχος μας ήταν αυτό το εμβληματικό κτίριο να ξαναπάρει ζωή και να αποτελέσει κόμβο επιχειρηματικότητας για την πόλη» τόνισε ο κ Μώραλης.
Είπε ότι «κάποιοι μας αμφισβήτησαν, ωστόσο τους διαψεύσαμε. Χαρακτήρισε άρτια τη διαδικασία που ακολουθήθηκε έως σήμεραsize, για τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας, που οδήγησε στην ανάδειξη αναδόχου χωρίς ενστάσεις αλλά και την έγκρισή του από το Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς καμία παρατήρηση.
Τόνισε ότι η επένδυση θα προχωρήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και όταν θα ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει την πόλη, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.
Είπε επίσης ότι το έργο θα δώσει νέα δυναμική και προστιθέμενη αξία στην πόλη με νέες θέσεις
Ο κ. Μώραλης δήλωσε εξάλλου ότι ο Δήμος Πειραιά πέρα από την αξιοποίηση του Πύργου προχωρά στην ανάπτυξη του Μικρολίμανου και η περιοχή αλλάζει όψη με παρεμβάσεις, ενώ συνεχίζεται και η αστική ανάπλαση στον ΑγΔιονύσιο.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι πρόκειται για ένα κτίριο που έχει την ίδια ηλικία με τον ίδιο, αφού ανεγέρθη το 1972.
«Είναι εντυπωσιακό ότι στη χώρα μας για να γίνουν αυτονόητα πράγματα χρειάστηκε να περάσουν τόσο χρόνια» είπε ο υπουργός και ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους της συμφωνίας για τη συνεργασία που είχε μαζί τους που ήταν υποδειγματική είπε.
Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συμβάλει αποφασιστικά προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση ενώ ευχαρίστησε εκ μέρους του πρωθυπουργού τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι σε τέτοια σχέδια υπάρχει πολιτική σύμπνοια γιατί όταν δεν υπάρχει σε αυτά εμφανίζονται πολλά εμπόδια.
Υπογράμμισε ακόμα, ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση του έργου έγινε σε χρόνους ρεκόρ για το ελληνικό δημόσιο και το σπουδαιότερο ότι «δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, ένσταση και η παραμικρή αμφισβήτηση».
«Αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά έγινε όπως έπρεπε, ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο προκειμένου κάποιος να αμφισβητήσει τις προθέσεις τον τρόπο κατασκευής και της ανάθεσης αυτού του σπουδαίου έργου τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και ευχήθηκε να το απολαύσει ο Πειραιώτης αλλά και κάθε πολίτης ξεχωριστά.
«Ο Πειραιάς αλλάζει και στην Ελλάδα του αύριο υπάρχει ο Πειραιάς του αύριο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
«Σήμερα πιστεύω ότι είναι μία ιστορική ημέρα και για την Ελλάδα και για τον Πειραιά. Το μεγαλύτερο λιμάνι της με τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία στη Μεσόγειο θάλασσα κάνει ένα άλμα μισού αιώνα και ανοίγει μία τελείως διαφορετική προοπτική όχι μόνο σε αυτόν τον οικιστικό ιστό της πόλης του Πειραιά
αλλά σε ολόκληρη την περιφέρεια της Αττικής και σηματοδοτεί την Ελλάδα του αύριο» τόνισε ο υπουργός.
Για το θέμα της αξιοποίησης του Πύργου του Πειραιά ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν θερμά συγχαρητήρια στον δήμαρχο και σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις που συνέβαλαν σε αυτή την υπόθεση αλλά και σε όλους τους Πειραιώτες.
Είπε επίσης ότι αποτελούν φωτεινό παράδειγμα ότι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να δώσουν άλλη ισχύ στην αυτοδιοίκηση και να κάνουν πράξεις στόχους και οράματα δεκαετιών.
Σε αυτό το σημείο τόνισε, ότι αυτό που θα συμβεί το απόγευμα στη Νίκαια στον Κορυδαλλό και στην Αγ. Βαρβάρα με τους νέους σταθμούς του μετρό και αργότερα και στον Πειραιά είναι εξίσου σπουδαίο, καθώς ενώνει την επένδυση του λιμανιού.
O επικεφαλής της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος είπε ότι αυτό το project υλοποιείται αφού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Prodea Investments και, επιβεβαίωναν τη θέλησή τους να συνεχιστεί το έργο. Ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου , καθώς όπως είπε χωρίς την υποστήριξή τους δεν θα είχαμε φθάσει ως εδώ.
«Ειλικρίνεια διαφάνεια και το όραμα είναι αυτό που οδήγησε στη σημερινή υπογραφή, τόνισε ο κ Ανδριόπουλος.
Πρόσθεσε επίσης ότι η στρατηγική της εταιρείας Dimand είναι οι αστικές αναπλάσεις και αυτό που την ενδιαφέρει, είναι τα έργα που αναλαμβάνει να δημιουργούν πολλαπλάσια οφέλη στην περιοχή, στην πόλη και στην οικονομία.
Σημειώνεται ότι ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών.
Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους. Αν και δεσπόζει στο λιμάνι εδώ και 45 χρόνια, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους.
Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα κουφάρι που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.