Σε θερμό κλίμα ικανοποίησης για την ολοκλήρωση του πολύπαθου και εμβληματικού έργου για τον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 14/04, τα εγκαίνια του νέου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος της Ραλλείου Σχολής Πειραιά, στη διασταύρωση των οδών Λαμπράκη και Επονιτών στο Νέο Φάληρο.

Χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, τα εγκαίνια του νέου σχολικού συγκροτήματος της Ραλλείου Σχολής Πειραιά πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και τον Δήμαρχο Πειραιά κ Γιάννη Μώραλη, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς κ. Γιώργου Γαβρίλη.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θόδωρος Δρίτσας, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κων/νος Αρβανιτόπουλος, Βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, όπως επίσης  της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ραλλείου Σχολής και του Πειραιά.

«Τέτοια έργα δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό και σε καμία κυβέρνηση. Ανήκουν στους πολίτες, στον ελληνικό λαό και στα παιδιά, που θα χαρούν αυτές τις εγκαταστάσεις» τόνισε ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, εγκαινιάζοντας το νέο σχολικό συγκρότημα.

Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση και το ΥΠΟΜΕΔΙ έδωσαν αγώνα επιτυγχάνοντας την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των κολλημένων έργων της προηγούμενης περιόδου, με αποτελεσματικότητα και προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που ολοκληρώνονται από το ΥΠΟΜΕΔΙ, για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης ενός νέου προγράμματος έργων, με έμφαση στα μικρομεσαία έργα κοινωνικής κατεύθυνσης και κοινωνικών υποδομών,  για τα επόμενα πέντε χρόνια σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα ο κ. Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε τον προγραμματισμό που υλοποιεί το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Πειραιά για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων και την προώθηση νέων αναγκαίων κοινωνικών και αναπτυξιακών υποδομών στην πόλη του Πειραιά.

O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε, ότι «η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς για ολόκληρο τον Πειραιά», ενώ τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, πως η Ράλλειος Σχολή Πειραιά, στεγάζεται πλέον σε έναν χώρο αντάξιο της ιστορίας της, επισημαίνοντας πως λύθηκε οριστικά ένα χρόνιο ζήτημα, το οποίο πέρασε από πολλές δυσκολίες και χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για την οριστική διευθέτησή του.

Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε επίσης στη γόνιμη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Δήμου και Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ για την προώθηση των έργων της πόλης και ανήγγειλε θετικές εξελίξεις για την προώθηση της κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, τόνισε στην ομιλία του ότι «τα σημερινά εγκαίνια αποτελούν μια ξεχωριστή στιγμή για τον Πειραιά. Με την ολοκλήρωση του έργου, η πόλη αποκτά ένα σύγχρονο διδακτήριο και ταυτόχρονα ανακτά ένα σύμβολό της, 44 χρόνια μετά την κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου της Ραλλείου.  

Πρόκειται για ένα έργο που το οφείλαμε στην κοινωνία, στη νέα γενιά και στους εκπαιδευτικούς και τελικά στην ιστορία της ίδιας της πόλης». Ο κ Γαβρίλης μίλησε ακόμη για τις κατασκευαστικές εμπλοκές και τα προβλήματα που αντιμετώπισε το έργο την τελευταία επταετία, σημειώνοντας ότι «το Υπουργείο Υποδομών παρενέβη με ουσιαστικό και κυρίως με αποτελεσματικό τρόπο, για  την ολοκλήρωση του έργου».

Το έργο υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων,  υπό την ευθύνη της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Πειραιά. Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Ραλλείου αποτελείται από τρία κτίρια (Γυμνάσιο, Λύκειο, Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων).

Τα κτίρια συνδέονται με στεγασμένο χώρο. Η συνολική επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων του κτιρίου είναι 5682,42 τετραγωνικά μέτρα. Εφαρμόζονται βιοκλιματικές εφαρμογές και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου διαμορφώνονται αυλή συγκέντρωσης και διαλειμμάτων μεταξύ των υπόστεγων χώρων, γήπεδα αθλοπαιδιών, καθιστικά και χώροι πρασίνου.

Κατά την τελετή των εγκαινίων ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης βράβευσε συμβολικά, ως εκπροσώπους των συντελεστών του έργου, τον εργολήπτη/ μηχανικό κ. Στάθη Κοκκίνη, και την αρχιτέκτονα του έργου η κ. Διονυσία Κοπανά, αρχιτέκτων/μηχανικός, υποδιευθύντρια Μελετών της ΚΤΥΠ ΑΕ.