Δραματική εξέλιξη για το ελληνικό εμπόριο αποτελεί η ανακοίνωση ότι η Ηλεκτρονική Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης σύμφωνα με την απόφαση 267/13-4-2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό από σήμερα τα 45 καταστήματα της Ηλεκτρονικής θα παραμείνουν κλειστά ενώ στο δρόμο μένουν 450 εργαζόμενοι.

Μια ιστορική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών παύει να υπάρχει καθώς γίνεται ακόμη ένα «θύμα» της κρίσης και ειδικά της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας που δημιούργησαν και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί πέρυσι.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, παρά τις διαρκείς προσπάθειες, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με την Ηλεκτρονική Αθηνών, ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Η εταιρεία εδώ και χρόνια είχε προβεί σε σημαντικές κινήσεις περιορισμού κόστους με κλείσιμο θυγατρικών, καταστημάτων και έλεγχο σε κάθε γραμμή κόστους. Η οικογένεια Στρούτση, που ελέγχει το 90% της εταιρείας, έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και υποστήριξε με μετρητά την εταιρεία, καλύπτοντας αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι κεφαλαιακές ενέσεις και ο περιορισμός κόστους, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν αρκούν για να ανατρέψουν την πορεία στην οποία κινείται η εταιρεία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της χρήσης που έληξε στις 30-06-2015, ο κύκλος εργασιών της περιορίστηκε στα 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα. Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώνονται μοιραία σε ζημίες ύψους 3 εκατ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της φθάνει στα 88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θεωρούνται τραπεζικά δάνεια, ενώ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Ο επιχειρηματίας Γ. Στρούτσης είχε να αντιμετωπίσει επίσης την επιβολή ενός προστίμου-μαμούθ ύψους 80 εκατ. ευρώ, γιατί κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται σε φορολογική απάτη-καρουσέλ, για την οποία ωστόσο αθωώθηκε ως «παγιδευμένος» σε ευρύτερο κύκλωμα που υπεξαιρούσε ΦΠΑ, και πλήρωσε τελικώς μόνον 1,5 εκατ. ευρώ.

Το αντικειμενικό στοιχείο ωστόσο είναι πως η κρίση επηρέασε καθοριστικά την πορεία της εταιρείας, καθώς η αγορά έχει κατρακυλήσει σε 1,4 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και το τμήμα των ηλεκτρονικών) από 3,2 δισ. ευρώ το 2007, σημειώνοντας πτώση άνω του 45%.

Μαζί με τα παραπάνω, η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από τους ξένους πολυεθνικούς ομίλους, Dixon’s και Media Markt, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των μητρικών τους, επιτρέποντας στις αλυσίδες τους να λειτουργούν απρόσκοπτα, ακόμη και με ζημιογόνα αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της χρήσης που έληξε στις 30-06-2015, ο κύκλος εργασιών της περιορίστηκε στα 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα. Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώνονται μοιραία σε ζημίες ύψους 3 εκατ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της φθάνει στα 88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θεωρούνται τραπεζικά δάνεια, ενώ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Στο μέτωπο των υποχρεώσεων της εταιρείας ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 450 εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί κανονικά έως και το δώρο Πάσχα.