Την συγκρότηση επιτροπής για να εξετάσει τις τρεις προτάσεις που υπάρχουν για τα Δικαστήρια αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου, Γιάννη Μώραλη.
Στην επιτροπή θα μετέχουν από την πλειοψηφία η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Χαρβαλάκου-Γλύκα, από την μείζονα μειοψηφία ο Κυριάκος Μανωλάκος, από τον συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ο Νίκος Μπελαβίλας και από τον συνδυασμό Λαϊκή Συσπείρωση ο Γρηγόρης Μόφορης. Επικεφαλής της επιτροπής τέθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος. Η επιτροπή θα εξετάσει ενδελεχώς τις τρεις προτάσεις που υπάρχουν, του κτηρίου της πρώην Ραλλείου, της έκτασης των πρώην τελωνείων στο λιμάνι και της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ στα Καμίνια και θα αποφανθεί για το πιο κτήριο είναι το καταλληλότερο για να στεγάσει τα Δικαστήρια του Πειραιά.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έχει συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς και κατέληξαν στις τρεις προτάσεις επειδή η υπόθεση με το κτήριο της Ραλλείο καρκινοβατεί επί 5 χρόνια, ενώ το κτήριο αυτό δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις υπηρεσίες των Δικαστηρίων του Πειραιά. Εμείς προτείναμε να παραχωρήσουμε το συγκεκριμένο κτήριο πριν από 5 χρόνια, είπε ο Δήμαρχος, σαν έσχατη λύση για να μην φύγουν τα Δικαστήρια από τον Πειραιά και πάνε στο κτήριο της οδού Θηβών. Αν υπήρχε η πολιτική βούληση και η διάθεση, τώρα το έργο θα τελείωνε, όμως επειδή δεν έχει γίνει τίποτα έχουν προκύψει και άλλες λύσεις τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε.
Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και του ΤΑΧΔΥΚ μίλησε ο Γιάννης Καρδαράς, ο οποίος είπε ότι το ΤΑΧΔΥΚ το 2018 έκανε δεκτή την πρόταση του Δήμου για παραχώρηση του κτηρίου της πρώην Ραλλείου και μάλιστα πριν από λίγους μήνες έγινε και αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου για να μπορούν στο κτήριο αυτό να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια. Από τον Μάρτιο του 2018, ο Δήμαρχος Πειραιά είχε πει ότι μπορεί να αναιρεθεί η προσφορά δεδομένου ότι υπήρχαν τραγικές καθυστερήσεις. Ωστόσο, είπε ο κ. Καρδαράς, το ΤΧΔΥΚ από το Νοέμβριο του 2018 είχε ζητήσει από το Δήμο τους τίτλους κτήσης του κτηρίου που θα παραχωρούσε αλλά ακόμα δεν έχουν δοθεί.
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν θέλει να πιστέψει πως η καθυστέρηση στην πρόοδο του έργου οφείλεται στη μη προσκόμιση των τίτλων. Αν είχε γίνει κάποια ουσιαστική ενέργεια θα είχαμε δώσει και τους τίτλους και ότι άλλο χρειαζότανε.
Τώρα όμως, συνέχισε ο Δήμαρχος, κάτι φαίνεται να γίνεται καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε στο ΤΕΕ να διερευνήσει ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση σε ό,τι αφορά το κτηριακό για να γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά από πλευράς κόστους και χρόνου. Μέχρι τέλος Μαρτίου το ΤΕΕ θα έχει απαντήσει, οπότε θα πρέπει να υπάρχει και η απάντηση της επιτροπής του Δήμου.