Νέα προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας γίνεται εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι του Πειραιά και ειδικότερα στην πύλη Ε2. 

Ήδη από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων στους δύο επιβατικούς σταθμούς του Ο.Λ.Π., αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη, χωρίς ωστόσο να έχει σημαντικά αποτελέσματα. Το φυλλάδιο εξηγεί στους μετανάστες και πρόσφυγες ότι, όταν φτάσουν στις δομές φιλοξενίας θα ενημερωθούν από τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την αίτηση ασύλου στην Ελλάδα ή την μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα της Ε.Ε. .

peirais filladio

*** Δείτε το φυλλάδιο 32 σελίδων εδώ: Κυβέρνηση προς μετανάστες: "Σας αγαπάμε αλλά... αδειάστε Πειραιά-Ειδομένη" (ΦΩΤΟ)

Περίπου στις 12:45 έφτασε στον Πειραιά το πρώτο λεωφορείο (αστικό και όχι πούλμαν) για τη μεταφορά προσφύγων στον Σκαραμαγκά. Προτεραιότητα έχει δοθεί στους Γεζίντι (χριστιανοί Σύροι), κατόπιν στους Σύρους και μετά στους Αφγανούς. Σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν περίπου 800 άτομα. Στον χώρο αναμένονται να φτάσουν και άλλα λεωφορεία.

Σε δηλώσεις του o πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, τόνισε ότι το φυλλάδιο είναι καλό, αλλά μένει να αποδειχθεί αν είναι αποτελεσματικό. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφυγες δεν πείθονται να εγκαταλείψουν τον Πειραιά, κυρίως επειδή τα κέντρα φιλοξενίας δεν είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι είναι οι χώροι στο λιμάνι.

Να σημειωθεί ότι σε κολώνα έξω από τον χώρο της πύλης Ε2 του λιμανιού, κάτω από την επιγραφή "Independent Information", έχουν αναρτηθεί μικρές αφίσες στα αραβικά, τα φαρσί και τα αγγλικά που προτρέπουν τους πρόσφυγες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα newsthatmoves.org προκειμένου να πληροφορηθούν για τις διαδικασίες αίτησης ασύλου κλπ.

Στην ιστοσελίδα περιέχονται πληροφορίες στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα αραβικά και τα φαρσί σχετικά με μια σειρά θεμάτων που αφορούν στους πρόσφυγες όπως οι συνθήκες διαβίωσης στις διάφορες δομές φιλοξενίας, ειδήσεις που αφορούν στο προσφυγικό, από ποιες οργανώσεις μπορούν να ζητήσουν βοήθεια κλπ.

Οι πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση, ανέρχονται σε 4.510 άτομα.

Δειλά-δειλά αποχωρούν από το λιμάνι μετανάστες και πρόσφυγες

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες κυρίως στον Πειραιά και λιγότερο στην Ειδομένη. Κάποιοι ξεστήνουν τις σκηνές τους στον Πειραιά και φαίνεται να έχουν πειστεί να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά. Είναι όμως λίγοι...

Η κινητικότητα παρατηρείται στην αρχή της πύλης Ε-2. Κάποιοι μαζεύουν τα πράγματά τους και ξεστήνουν τις σκηνές τους. Να σημειωθεί επίσης πως τις τελευταίες μέρες - συγκεκριμένα το περασμένο Σαββατοκύριακο - έχουν μεταφερθεί μολις 30 (!) πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας.

Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι εμφανίστηκε ένα αστικό λεωφορείο και επιβιβάστηκαν σε αυτό 70 άτομα.

 

Φυλλάδια και από το ΠΑΜΕ

Εργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ βρίσκονται από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και μοιράζουν νέα φυλλάδια σε πρόσφυγες και μετανάστες, δηλώνοντας τη στήριξή τους "στις δύσκολες μέρες" που περνούν.

Στο φυλλάδιο που κυκλοφορεί στην Πύλη Ε2 του λιμανιού, στα ελληνικά και τα αγγλικά, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων:

"Σήμερα ζείτε δύσκολα, σε άθλιες συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν είναι μέρος για να ζήσετε, δεν έχει υποδομές, ενώ και η άνοδος της θερμοκρασίας θα γεννήσει και νέους κινδύνους. (...) Διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα είστε στην Ελλάδα. Σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας που να σας παρέχουν στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική προστασία".

 

"Δεν θα αδειάσει το λιμάνι", προβλέπει ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης

Μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο "Κανάλι 1" του Πειραιά, ο Δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης, αναφέρθηκε στο θέμα των προσφύγων, τονίζοντας ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.

"Μας κατήγγειλαν", υπογράμμισε "ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει στο θέμα αυτό. Όμως ειδικά στο λιμάνι, ο Δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και καμία αρμοδιότητα. Παρ' όλα αυτά, από ανθρωπιστικής πλευράς, κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε", σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, δε, ότι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1.000 άτομα για 24 ώρες πλέον βρίσκονται εκεί περισσότερα από 4.500 άτομα για παραπάνω από ένα μήνα.

"Η εκτίμησή μου", κατέληξε ο Δήμαρχος, "είναι ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι, όπως λέγεται, σίγουρα όμως θα έχει μειωθεί αισθητά ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί".

 

Με το "σταγονόμετρο" οι ροή από τα νησιά του Αιγαίου

Το πρωί της Δευτέρας κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας 10 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Αύριο, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.