"Εξασφαλίσαμε σημαντικά οφέλη από την συμφωνία για την πώληση του Ο.Λ.Π. στη COSCO και θα διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα παρ΄ όλο που είχαμε διαφορετική άποψη για το μέλλον του λιμανιού και πιστεύαμε ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί άλλο μοντέλο".

Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στην εκπομπή "Λόγος και Αντίλογος" στο "Κανάλι 1" και υπογράμμισε ότι κάνουν λάθος όσοι ταυτίζουν τη δική του γραμμή με εκείνη του Υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, δεδομένου ότι ουδέποτε, όπως είπε, έλεγαν τα ίδια πράγματα.

"Εμείς", είπε ο κύριος Μώραλης, "θέλαμε εμπλοκή ιδιωτών σε μία λογική παραχώρησης και όχι εκποίησης του λιμανιού, ενώ κάποιοι μέχρι πριν λίγους μήνες δεν ήθελαν καν να ακούσουν τη λέξη ιδιώτης. Όμως εμείς δεν είμαστε ούτε Πρωθυπουργοί, ούτε Υπουργοί, και δεν μπορούμε να επιβάλουμε την άποψή μας. Ωστόσο, συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση με το ΤΑΥΠΕΔ, για να αποκομίσουμε μεγαλύτερα οφέλη".

"Ήδη", συνέχισε ο Δήμαρχος Πειραιά, "διασφαλίσαμε τα τρία βασικά ζητήματα που θέλαμε από το λιμάνι. Δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό του 3,5%  επί του τζίρου που θα κάνει κάθε χρόνο το λιμάνι και που σήμερα εκτιμάται στο 1,6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο με σαφή αυξητική τάση, θα περιέρχεται στο Δήμο, ο Δήμος θα έχει λόγο επί των επενδύσεων που θα κάνει η COSCO, ενώ θα διατηρηθεί η θέση του Δημάρχου Πειραιά στο ΔΣ του ΟΛΠ. Παράλληλα όμως", ξεκαθάρισε ο κύριος Μώραλης, "έχουμε διεκδικήσεις και για το Παλατάκι, ένα χώρο γύρω στα 70 στρέμματα, και για την Παγόδα. Αυτούς τους χώρους δεν θα τους απεμπολήσουμε και θα συνεχίσουμε να τους διεκδικούμε με όλους τους τρόπους".

Αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων ο Δήμαρχος είπε ότι εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο. "Μας κατάγγελλαν, υπογράμμισε, ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει στο θέμα αυτό. Όμως ειδικά στο λιμάνι ο Δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και καμία αρμοδιότητα. Παρ' όλα αυτά από ανθρωπιστικής πλευράς κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε. Άλλα όμως μας είχαν πει και άλλα βρήκαμε. Πρέπει όμως να τελειώσει αυτή η ιστορία, Δεν αξίζει αυτό που ζούμε ούτε στη χώρα ούτε στον Πειραιά.

Πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε πράξεις. Μας είχαν πει ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1.000 άτομα για 24 ώρες και φθάσαμε να έχουμε 6.000 κόσμο που να μένει παραπάνω από 1 μήνα στο λιμάνι! Η εκτίμησή μου", τόνισε ο Δήμαρχος, "είναι ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι όπως λέγεται, σίγουρα όμως θα έχει μειωθεί αισθητά ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί".

Όσον αφορά τη στάση των ΜΑΤ απέναντι στους λιμενεργάτες, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια όταν επιχείρησαν να πάνε στο Ζάππειο, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στη συμφωνία με την COSCO, ο Δήμαρχος τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να επιδοκιμάσει αυτήν την στάση και κανένας δεν θέλει να αντιμετωπίζονται έτσι οι εργαζόμενοι. "Το ζητούμενο είνα, αν θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται εκεί ή αν θα έπρεπε να έχουν κληθεί ευθύς εξαρχής για να πουν τη γνώμη τους ή την πρότασή τους για το θέμα. Όχι να τρέχουν τώρα που έπεσαν οι υπογραφές. Το παράπονό τους είναι ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες".

Για το θέμα του τραμ, ο Γιάννης Μώραλης είπε ότι έχει συναντηθεί με τρεις Κυβερνήσεις για την υπόθεση αυτή, στους 18 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου, αλλά κανένας δεν του είπε ούτε έναν τρόπο, που να μπορέσει να ακυρωθεί το τραμ. "Υπάρχουν κάποιοι, που πιστεύουν ότι με εμμονές και με μαγικά κόλπα όλα είναι δυνατά. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Το τραμ δεν μπορεί να φύγει γι αυτό και ο προσανατολισμός μας είναι να γίνουν όσες παρεμβάσεις απαιτούνται για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που προκαλεί η έλευσή του στην πόλη.
Εκείνο που δεν μπορεί να αλλάξει όμως είναι η ολοκλήρωση του έργου που θα πάει δυόμισι χρόνια πίσω αφού"
, όπως είπε, "το τραμ θα έρθει τελικά στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2017".

Κλείνοντας ο κύριος Μώραλης αναφέρθηκε στο θέμα της Πλατείας της Πηγάδας και τόνισε ότι αισθάνεται άσχημα επειδή ακόμα δεν έχει παραδοθεί στον κόσμο. Δυστυχώς είναι κάτι που το κληρονομήσαμε υπογράμμισε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει το πρόβλημα να διαιωνιστεί. "Κάναμε τα πάντα είπε ο δήμαρχος, έχουμε φθάσει πλέον σε ένα καλό σημείο και πιστεύω, τον Ιούνιο η Πλατεία να έχει παραδοθεί στους κατοίκους".