Του Γιώργου Λεβέντη- Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η ρητορική του Στάθη Λεουτσάκου για την επιστροφή στη δραχμή είχε προκαλέσει αίσθηση το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονταν σκληρά. Εκλεγμένος βουλευτής για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο Πειραιώτης πολιτικός ήταν πάντα πιο κοντά στις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον οποίο ακολούθησε κατά την αποχώρηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» από το κυβερνών κόμμα.
«Το νόμισμα είναι για να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο του λαού. Εγώ έχω μιλήσει για εθνικό νόμισμα. Είμαι βέβαια η μειοψηφία», έλεγε τότε ο πρώην βουλευτής.
Παρότι, όμως, δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι οπαδός της ρήξης με την Ε.Ε., στράφηκε στους θεσμούς της για να αποκατασταθεί επαγγελματικά -και μάλιστα οικογενειακώς- λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και την αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας να μπει στη Βουλή. Πλέον, ο ίδιος και η κόρη του, Σταυρούλα Λεουτσάκου, έχουν... βολευτεί σε θέσεις συνεργατών του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, που επίσης εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Λαϊκή Ενότητα, αν και ήταν υφυπουργός στην πρώτη κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.
ΕΠΙΣΗΜΩΣ
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ευστάθιος Λεουτσάκος αναφέρεται ως «τοπικός βοηθός» του ευρωβουλευτή, παρέχει δηλαδή τις υπηρεσίες του από το κράτος-μέλος που τον έχει εκλέξει, εν προκειμένω την Ελλάδα, και αμείβεται με βάση τα ελληνικά μισθολογικά δεδομένα.
Αντίθετα, ως «διαπιστευμένη βοηθός» αναφέρεται η Σταυρούλα Λεουτσάκου, η οποία μπορεί να εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο και να αμείβεται με βάση τον κανονισμό της Ευρωβουλής. Οπως φαίνεται, ακόμα και τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει στον χορό των διορισμών «ημετέρων», ώστε καμία θέση να μην πηγαίνει χαμένη.
Σε αυτή τη λογική και ο Στάθης Λεουτσάκος μπορεί να έκανε σημαία του όσο διεκδικούσε την ψήφο των πολιτών της Α’ Πειραιά με τη ΛΑΕ την επιστροφή στη δραχμή, αποκηρύσσοντας κάθε ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα, οι καιροί όμως αλλάζουν και πλέον εργάζεται για το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλωστε, με τον Ν. Χουντή, τον Π. Λαφαζάνη και τον Δ. Στρατούλη αποτελούσαν την κορυφαία τετράδα της «Αριστερής Πλατφόρμας» και το βάρος της επικοινωνίας των απόψεών τους έπεσε στον ίδιο, όταν οι κ. Λαφαζάνης, Στρατούλης και Χουντής έγιναν υπουργοί στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Στενός πολιτικός φίλος του Π. Λαφαζάνη στις αριστερές διαδρομές του για πάνω από 30 χρόνια, ο Στάθης Λεουτσάκος τάραξε για πρώτη φορά τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2015. Ως βουλευτής του τότε έγραψε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα iskra.gr που απηχούσε τις απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας», καλώντας τον πρωθυπουργό να στρίψει το τιμόνι. «Η συντεταγμένη νομισματική αλλαγή, ενταγμένη στο συνολικό προοδευτικό ανορθωτικό πρόγραμμα, συνιστά επιλογή που δεν είναι η συντέλεια του κόσμου, όπως διατείνονται οι κυρίαρχοι κύκλοι και την οποία πρέπει να έχει στο οπλοστάσιό του ο ΣΥΡΙΖΑ και, εφόσον χρειαστεί, να είναι έτοιμος να την υλοποιήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει εκβιασμούς και απειλητικά διλήμματα», έγραφε τότε ο κ. Λεουτσάκος.
Η άποψή του ήταν ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. «Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και το “ξεχείλωμα” των διαπραγματεύσεων βοηθάει μόνο την πλευρά των δανειστών, που συνεχίζουν την τακτική της οικονομικής ασφυξίας για να οδηγηθεί η κυβέρνηση, με εξαντλημένα τα ταμειακά αποθεματικά, σε άτακτη υποχώρηση και σε υποταγή» επεσήμαινε, προσθέτοντας: «Σε αυτές τις συνθήκες, το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ενεργοποιήσει το πιο ισχυρό όπλο της, που είναι η λαϊκή υποστήριξη. Να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας στον ελληνικό λαό και η αλήθεια είναι ότι αμοιβαία επωφελής λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα».
Στο ΚΚΕ μέχρι τη διάσπαση
Στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, το 1991 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αλλά λίγους μήνες αργότερα ήρθε η διάσπαση και ο Στάθης Λεουτσάκος, που ανήκε στην ομάδα των ανανεωτικών, «μετακόμισε» στον Συνασπισμό. Με έντονη παρουσία στα αυτοδιοικητικά πράγματα του Πειραιά, αλλά και συνδικαλιστική δράση, συμμετείχε παράλληλα σε όλα τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΝ, ενώ συνέβαλε στη συνέχεια και στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Χουντής, με τον οποίο πλέον συνεργάζεται, είχε τοποθετηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, αλλά αποχώρησε από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, όπως όλη η «Αριστερή Πλατφόρμα». Αποχώρησε, όμως, και από τη Βουλή, για να μετακομίσει στο Ευρωκοινοβούλιο ως πρώτος επιλαχών, μετά την παραίτηση του Μανώλη Γλέζου.