Η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί λανθασμένους χειρισμούς στον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος. Συγκεκριμένα ελήφθη η απόφαση μεταφοράς των προσφύγων από τον επιβατικό σταθμό Ε3 του λιμανιού του Πειραιά σε χώρο που βρίσκεται στην πύλη Ε1. Μάλιστα για να καταφέρουν να πιέσουν τους πρόσφυγες τους ανακοίνωσαν ότι το μεσημέρι δεν θα μοιραστεί συσσίτιο.

Επιπλέον από το πρωί της Πέμπτης, λιμενικοί και στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προσπαθούσαν -στο ρόλο τουριστικών πρακτόρων- να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν στα λεωφορεία με προορισμό την Πέτρα Ημαθίας. Ωστόσο  ελάχιστοι ήταν αυτοί που πείσθηκαν.

Μάλιστα, τα δυό λεωφορεία που βρίσκονταν στον χώρο της Ε3 αναχώρησαν λίγο μετά τις 14:20 έχοντας μέσα μόλις 46 ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μια κατηγορία μεταναστών οι οποίοι αποχωρούν από το λιμάνι λέγοντας πως θα κατευθυνθούν είτε στην πλατεία Ομονοίας, είτε στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, το οποίο κατά πληροφορίες ασφυκτιεί από μετανάστες. 

Εν τω μεταξύ σε δημοσίευμά του το Associated Press, επισημαίνει ότι διορία δύο εβδομάδων να μετακινηθούν εθελοντικά στις κατασκηνώσεις που έχει στήσει ο στρατός αναφέρουν οι ελληνικές Αρχές ότι έχουν δώσει στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στο λιμάνι του Πειραιά, σε διαφορετική περίπτωση θα απομακρυνθούν με τη βία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, η προειδοποίηση που εκδόθηκε σήμερα ήρθε μετά την άρνηση του ενός τρίτου των περίπου 52.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα λόγω των κλειστών συνόρων να μεταφερθούν σε οργανωμένα καταφύγια από τις καταυλισμούς του Πειραιά και της Ειδομένης.

Όπως σημειώνει το AP, στο λιμάνι του Πειραιά κυβερνητικοί αξιωματούχοι πέρασαν ώρες προσπαθώντας να πείσουν τους μετανάστες να μετακινηθούν με τη θέλησή τους σε έναμ νέο καταυλισμό στη Βόρεια Ελλάδα, δείχνοντάς τους αεροφωτογραφίες του χώρου και εξηγώντας τους ποιες ανέσεις είναι διαθέσιμες. «Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες παραμένουν στον Πειραιά, μία περιοχή ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας», σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για να πείσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ότι είναι για το δικό τους συμφέρον να μετακινηθούν», αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού. «Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 10-15 ημερών για να εγκαταλείψουν τον λιμένα».

Το πρακτορείο πάντως σχολιάζει από την πλευρά του ότι η Αθήνα από τις 20 Μαρτίου, όταν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τέθηκε σε εφαρμογή, «σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στους μετανάστες», ενώ σημειώνει ότι οι περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία μετά από αυτή την ημερομηνία βρίσκονται σε κέντρα κράτησης, «με τους περισσότερους να αναμένεται να σταλούν πίσω στα τουρκικά λιμάνια».

«Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι οι νέες κατασκηνώσεις έχουν καλές υποδομές και ότι οι άνθρωποι εκεί θα είναι σε θέση να συμπληρώσουν τις αιτήσεις ασύλου τους», δήλωσε στο πρακτορείο ένας από τους διερμηνείς που συμμετείχε στην ενημέρωση των προσφύγων στο λιμάνι, εξηγώντας ότι δεν θέλουν να μεταφερθούν σε αυτά επειδή «φοβούνται ότι θα αποκοπούν και ότι θα ξεμείνουν από λεφτά. Νιώθουν ασφαλείς αν βρίσκονται κοντά στην Αθήνα».

Από την πλευρά του, πάντως, ένας Ιρανός μετανάστης δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιος ότι πρέπει να μετακινηθούν. «Είμαι στην Ελλάδα 19 μέρες. Πήγα δύο φορές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά ήταν κλειστά. Τώρα είμαι πίσω», είπε ο μετανάστης, συμπληρώνοντας ότι θέλει να πάει στον αδερφό του στη Γερμανία