Η Αντιδήμαρχος Πειραιά κα Αθηνά Γλύκα - Χαρβαλάκου, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΟΛΠ Α.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Ο χαιρετισμός της κυρίας Χαρβαλάκου έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,
Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση στην εκδήλωση της παρουσίασης της Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΟΛΠ Α.Ε..
Το 2016 η μεταβίβαση των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. από το ελληνικό δημόσιο σε μια ιδιωτική εταιρία, την Cosco σηματοδότησε μια τεράστια αλλαγή στην ιστορία του λιμανιού του Πειραιά. Μια αλλαγή με επακόλουθες σημαντικές επιπτώσεις στην ίδια την πόλη του Πειραιά, οι οποίες επανακαθορίζουν και τη σχέση του λιμανιού με την πόλη, σε ένα πλαίσιο, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι αισιόδοξο και για τα δύο μέρη.
Χαιρετίζουμε τη βούληση και τη δέσμευση της ΟΛΠ Α.Ε. να μετατρέψει τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στο μεγαλύτερο λιμενικό κέντρο ολόκληρης της Μεσογείου. Η ανάπτυξη αυτή, προφανώς είναι επιθυμητή από όλους μας, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά σε εθνικό, δεδομένης της σημασίας που έχει το λιμάνι μας για όλη τη χώρα και την ελληνική οικονομία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που υλοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η οποία ξεκίνησε σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά, για αυτό και έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Άποψή μας είναι ότι η επένδυση αυτή βοηθάει τον Πειραιά, διότι αφενός δημιουργεί θέσεις εργασίας και αφετέρου συμπαρασύρει και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις. Ήδη ο Πειραιάς, βρίσκεται κατά γενική ομολογία σε τροχιά ανάπτυξης και αυτό οφείλεται τόσο στην επένδυση στο λιμάνι όσο και στο αναπτυξιακό σχέδιο που υλοποιούμε στον Δήμο του Πειραιά, με μια σειρά μεγάλων έργων και παρεμβάσεων. Μεγάλες εταιρίες, ξενοδοχειακοί όμιλοι, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις, έχουν ανοίξει και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας στην πόλη που είναι και το ζητούμενο.
Από την άλλη πλευρά, η λειτουργία ενός τόσο μεγάλου λιμανιού, με τις συναφείς δραστηριότητες, επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και με αρνητικό τρόπο, καθώς προκύπτουν πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις που έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό, το περιβάλλον, αλλά και το οδικό δίκτυο της πόλης. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τη σύμβαση παραχώρησης επιτύχαμε να λαμβάνουν για πρώτη φορά οι παραλιμένιοι Δήμοι ανταποδοτικό έσοδο για τη λειτουργία του λιμανιού, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδεται στην πόλη.
Ο Δήμος Πειραιά πήρε, ως όφειλε, θέση από την πρώτη στιγμή για το master plan του Ο.Λ.Π, φυσικά για το κομμάτι του λιμανιού που αφορά στα γεωγραφικά μας όρια. Είχαμε επιμέρους διαφωνίες, τις οποίες εκθέσαμε, έγιναν αποδεκτές από τα αρμόδια όργανα και θα επιμείνουμε σε αυτές. Θεωρώ ότι ορθώς δεν εγκρίθηκε η προαιρετική επένδυση για τη δημιουργία mall εντός της λιμενικής ζώνης, καθώς το ζητούμενο για εμάς είναι ο κόσμος που φτάνει στο λιμάνι να διαχέεται στην πόλη για να ενισχύσει τις τοπικές επιχειρήσεις. Είχαμε εκφράσει αντιρρήσεις επίσης για τα ύψη των κτηρίων, καθώς θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να εναρμονίζονται με την υπόλοιπη πόλη. Από εκεί και πέρα, συμφωνήσαμε στη δημιουργία των ξενοδοχείων και συνεδριακών κέντρων υψηλού επιπέδου που είναι απαραίτητα για την τουριστική ενίσχυση του Πειραιά. Εμείς σταθήκαμε θετικά διακείμενοι και στην επέκταση του προβλήτα της κρουαζιέρας, μια υποχρεωτική επένδυση σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, η οποία θα φέρει ακόμα περισσότερα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι. Επιθυμία μας είναι ο Πειραιάς να γίνει Home port, να ξεκινούν δηλαδή οι κρουαζιέρες από εδώ, ωθώντας έτσι τους τουρίστες να διανυκτερεύουν έστω και μια ημέρα στον Πειραιά. Ωστόσο, για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες, προκειμένου να εξασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία της πόλης και ο περιορισμός της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Για εμάς είναι ύψιστης προτεραιότητας η λήψη μέτρων, ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του λιμανιού στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, θα βοηθήσει οπωσδήποτε ο εξηλεκτρισμός των πλοίων και οι κατάλληλες υποδομές στα λιμάνια, έτσι ώστε όλα αυτά τα κρουαζιερόπλοια τα οποία παραμένουν για ώρες στο λιμάνι να μην ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Η σύνδεση της παράκτιας ζώνης με ηλεκτρικά λεωφορεία και η κατασκευή περιφερειακού δικτύου κυκλοφορίας, που περιλαμβάνονται στις πρόσθετες επενδύσεις του ΟΛΠ, είναι επίσης πολύ θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μειώσουν πολύ τον κυκλοφοριακό φόρτο, μέσα και έξω από το λιμάνι του Πειραιά.
Στον τομέα του πολιτισμού, απολύτως θετικά είναι η μετατροπή της πέτρινης αποθήκης σε Μουσείο Μετανάστευσης και του ιστορικού αρχείου ΟΛΠ, όπως και οι εργασίες ανάδειξης του Κονώνειου Τείχους και του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλέους.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο σημαντικό κοινωνικό έργο της ΟΛΠ Α.Ε., η οποία υποστηρίζει οικονομικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στους όμορους δήμους, στηρίζει το έργο της Εκκλησίας και ενισχύει οικονομικά με χορηγίες αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Ευελπιστούμε αυτό να γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό τα επόμενα χρόνια και να αντιληφθεί η Πειραϊκή κοινωνία ότι η ΟΛΠ είναι ένα ακόμα στήριγμά της.
Η Δημοτική Αρχή και οι διαχειριστές του λιμανιού οφείλουμε και είναι προς το συμφέρον της πόλης να συνεργαζόμαστε. Η κοινωνική ευημερία, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας, είναι ενέργειες που μπορούν να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο για την ίδια την εταιρία όσο και για την τοπική κοινωνία.
Μια τόσο μεγάλη, σύγχρονη και δυναμική εταιρία, όπως είναι η ΟΛΠ Α.Ε., οφείλει να αναγνωρίζει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι σε κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Θεωρώ πως ήδη έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό έργο στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας, τα αποτελέσματα του οποίου θα ακούσουμε όλοι με ενδιαφέρον, είναι βέβαιο όμως, ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα, έτσι ώστε να εμπεδωθούν περαιτέρω οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του λιμανιού και της πόλης.
Σας ευχαριστώ πολύ».