Στιγμές έντασης και επεισόδια είχαμε το πρωί της Τετάρτη στην πύλη Ε3, κατά την άφιξη τριών γενικών γραμματέων Υπουργείων στο λιμάνι, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την κατάσταση που υπάρχει στην Ειδομένη με τα κλειστά σύνορα και να τους πείσουν να επιβιβαστούν στα πούλμαν που έρχονται καθημερινά να τους παραλάβουν και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερες δομές φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Τζανέτος Φιλιππάκος και Γιάννης Ταφύλης από τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Άμυνας αντίστοιχα, κάλεσαν τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν και να κλείσουν οι κάμερες για να παρέχουν ενημέρωση προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να τους συμβουλεύσουν να αποχωρήσουν, με το να επιβιβαστούν στα πούλμαν, τα οποία από το Σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα δεν έχουν παραλάβει κανέναν.

Χωρίς προφανή λόγο λοιπόν, οι εκπρόσωποι του Τύπου απομακρύνθηκαν από το σημείο, με τους δημοσιογράφους να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στο γεγονός ότι παίρνουν μια τέτοια εντολή από τα κυβερνητικά κλιμάκια, εμποδίζοντάς τους να κάνουν ρεπορτάζ σε έναν δημόσιο και ανοιχτό χώρο, όπως το λιμάνι.

Τις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων διαδέχτηκαν οι έντονες αντιδράσεις μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι αρχικώς έκαναν καθιστική διαμαρτυρία φωνάζοντας συνθήματα να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ στη συνέχεια προέβησαν σε ακραίες συμπεριφορές με το να κρατούν μικρά παιδιά και βρέφη στα χέρια και να κινούνται απειλητικά, τόσο προς τα κυβερνητικά κλιμάκια και τους άνδρες του Λιμενικού, όσο και προς τις κάμερες.

"Είμαστε και εμείς άνθρωποι πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα!", τόνιζαν οι περισσότεροι, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες στα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας δεν είναι καλές.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν ενας μετανάστης προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητο κι όταν οι λιμενικοί επιχείρησαν να τον σταματήσουν, έπιασε ένα βρέφος και κραδαίνοντάς το ψηλά φάνηκε σαν να προσπαθούσε να το πετάξει στους άνδρες του Λιμενικού.  Με παρέμβαση άλλων μεταναστών το βρέφος παραδόθηκε τελικά στη μητέρα του.

Τα πνεύματα ηρέμησαν κατά τη 1, αλλά οι λιμενικές αρχές δεν επέτρεπαν την διέλευση οχημάτων από την πύλη Ε-3 για αρκετή ώρα μετά τα επεισόδια.

 

Βασίλης Παπαδόπουλος: "Δεν θέλω να δω την εικόνα μου το μεσημέρι"

"Θα πρέπει ο χώρος να εγκαταλειφθεί από τις κάμερες", ανακοίνωσε ο κ. Παπαδόπουλος προκαλώντας την έντονη αντίδραση των δημοσιογράφων που θέλησαν να μάθουν γιατί σήμερα μετά από τόσες ημέρες η Κυβέρνηση θέλει να κάνει μια... "πριβέ" ενημέρωση στους περίπου 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι.

Όσο για το επιχείρημά του: "Δεν θέλω να δω την εικόνα μου το μεσημέρι. Προσωπικά έχω ευθύνη της εικόνας μου. Είναι δική μου η εικόνα", είπε στους εμβρόντητους δημοσιογράφους.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", μεταφέροντας από τον Βόλο περίπου 50 προκάτ οικίσκους, που θα μεταφερθούν με φορτηγά στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Το συγκεκριμένο κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα και να μεταφερθούν σε αυτό πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το καταμαράν tera jet βρίσκεται στη Χίο και αναμένεται, πιθανόν αύριο, να αναχωρήσει για διάφορα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να παραλάβει μετανάστες με προορισμό τη Μυτιλήνη.