Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα - Χαρβαλάκου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων με τον Δήμο Πειραιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη» του Πειραϊκού Συνδέσμου. Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος.
Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα - Χαρβαλάκου, στον χαιρετισμό της τόνισε:
«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.
Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και που χαιρετίζω τις εργασίες της σημερινής ημερίδας, το θέμα της οποίας βρίσκω ιδιαίτερα σημαντικό και η οποία διοργανώνεται στον Πειραιά.
Το ζήτημα των δημοσίων συμβάσεων και οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί μέσα από τους οποίους, οι δημόσιες συμβάσεις καταρτίζονται και υλοποιούνται είναι ευαίσθητο και ταυτόχρονα κομβικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τη δημόσια διοίκηση συνολικά. Γιατί μέσω των δημοσίων συμβάσεων πραγματοποιούνται σημαντικά έργα και παρέχονται κρίσιμες υπηρεσίες προς τους πολίτες, που επιλύουν προβλήματα της καθημερινότητας.
Συμφωνούμε, όλοι θεωρώ, πως οι δημόσιοι φορείς πρέπει να καταρτίζουν συμβάσεις με όρους διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Συμφωνούμε, επίσης, πως οι διαδικασίες κατάρτισης και υλοποίησης των συμβάσεων θα πρέπει να μπορούν να ολοκληρώνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε μεγάλο βαθμό να πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζαμε και αντιμετωπίζουμε.
Όλα αυτά προϋποθέτουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, τις κατάλληλες πρακτικές και διαδικασίες και την κοινή δέσμευση όλων όσων συμμετέχουμε στην άσκηση δημόσιας διοίκησης πως θα προασπίζουμε τη διαφάνεια στην κατάρτιση κάθε σύμβασης, μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας και την αποδοτική αξιοποίηση για κάθε ευρώ των πόρων που λαμβάνουμε.
Και βέβαια, χρειάζεται όλα τα παραπάνω να μην μείνουν απλά ένα ευχολόγιο στις καλένδες, αλλά να γίνουν καθημερινό στοίχημα για τον καθέναν μας σε όποιο μετερίζι του δημόσιου βίου και εάν βρίσκεται.
Με αυτή τη λογική πορευθήκαμε τα τελευταία 4,5 χρόνια στον Δήμο Πειραιά. Τοποθετώντας τη διαφάνεια και τη χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας. Κάθε απόφαση και κάθε διαχειριστική πράξη αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή φορέας να έχει πρόσβαση. Ξεκινήσαμε να δημιουργούμε εσωτερικούς μηχανισμούς παρακολούθησης και εμπέδωσης της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης, στον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος λειτουργεί και εξυπηρετεί τους πολίτες.
Στην ίδια κατεύθυνση δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και την επόμενη δημοτική περίοδο, εφόσον η παρούσα Δημοτική Αρχή συνεχίσει το έργο της, αξιοποιώντας πλήρως το διαδίκτυο και τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία για την ψηφιοποίηση και βελτίωση των διαδικασιών παροχής υπηρεσιών, τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για τη λειτουργία του Δήμου και τη σταδιακή μείωση της ανάγκης προσωπικής επαφής με το ανθρώπινο δυναμικό.
Και βέβαια σχεδιάζουμε παρεμβάσεις, ώστε η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση να γίνουν κτήμα του Δήμου και του ανθρώπινου δυναμικού του και να διέπουν την καθημερινή λειτουργία και συμπεριφορά όλων μας. Βέβαια, η κουλτούρα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης είναι μόνο μία από τις παραμέτρους που συνθέτουν το πρόβλημα.
Εξίσου σημαντική είναι η παράμετρος του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες και χαίρομαι που η σημερινή ημερίδα θα φωτίσει πολλά από τα επιμέρους ζητήματα, καθώς και νεότερες εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Πρόσφατα, ο Δήμος Πειραιά προχώρησε στη δημοπράτηση της σύμβασης παραχώρησης της αξιοποίησης και ανάδειξης του Πύργου του Πειραιά, αξιοποιώντας τον νόμο 4413 του 2016 και της ανάπλασης του Μικρολίμανου αξιοποιώντας τις διατάξεις του νόμου 4412 του 2016.
Έχουμε επομένως πρακτική εμπειρία από την εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, το οποίο βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο έχει τροποποιηθεί δεκάδες φορές από τότε που ψηφίστηκε και συνυπάρχει με πολλές άλλες αντιφατικές διατάξεις, οδηγώντας σε ένα δαιδαλώδες και αμφιβόλως αποτελεσματικό σύστημα.
Χρειάζεται λοιπόν, το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις να γίνει πιο απλό και πιο λειτουργικό για όλους όσους εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές και σίγουρα πολύ πιο σαφές. Χρειάζεται να δούμε και σύγχρονα θεσμικά εργαλεία, όπως οι πράσινες δημόσιες συμβάσεις, που μπορούν να ενισχύσουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε επίπεδο πόλης.
Και οι συμπράξεις καινοτομίας που μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και να αναδείξουν καινοτόμες ιδέες και προσεγγίσεις για την πραγματοποίηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Και τα δύο ζητήματα αυτά θα συζητηθούν περαιτέρω στη διάρκεια της σημερινής ημερίδας από την οποία ελπίζω να φύγουμε όλοι σοφότεροι, καθώς η άσκηση διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο τοπικό, όπου η επαφή με τα προβλήματα είναι πιο άμεση, απαιτεί το κατάλληλο θεσμικό υπόβαθρο και τα σύγχρονα εργαλεία και τις πρακτικές που θα επιτρέψουν την άσκηση πολιτικής προς όφελος του πολίτη και αυτό είναι το μέγιστο μέλημα όλων μας.
Σας ευχαριστώ».