Για ακόμη μια μέρα κατέφθασαν στον Πειραιά πούλμαν με προορισμό τη Μαλακάσα και την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, στα οποία ωστόσο ως τώρα αρνούνται να επιβιβαστούν προσφυγές.

Οι πρόσφυγες σύμφωνα με την τελευταία βραδινή εκτίμηση ανέρχονται σε 4.800, αριθμός σχετικά μειωμένος με αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας. Οι προσφυγές και μετανάστες που βρίσκονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν μετά και τις πρώτες επαναπροωθήσεις που ξεκίνησαν για την Τουρκία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει πρόθεση μέχρι αύριο το βράδυ να έχει εκκενωθεί η πύλη Ε3 στον Πειραιά, γι αυτό τον λόγο έχουν μεταβεί στο σημείο μεταφραστές προκείμενου να ενημερώσουν τους πρόσφυγες.

Το Σαββατοκύριακο υπήρχε μεγάλη πρόθεση από την κυβέρνηση για μεταφορά προσφύγων εκτός Πειραιά. Οι εκτιμήσεις των λιμενικών αρχών αναφέρουν πως το Σάββατο αποχώρησαν μετά μεγάλης δυσκολίες γύρω στα 500 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν κυρίως στη δομή φιλοξενίας στον ελαιώνα, ομως την Κυριακή κανένας πρόσφυγας δεν μπήκε στα πούλμαν.

 

Κυρίτσης: "Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει από το τέλος της εβδομάδας, δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία"

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό κ. Κυρίτσης δήλωσε ότι "Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας".

"Οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας", διευκρίνισε και πρόσθεσε: "δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα".

Όπως είπε ο χώρος που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά είναι συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.

Τόνισε πως "στην Ειδομένη ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, αιτήσεις ασύλου δεν θα γίνουν από άτυπες εγκαταστάσεις αλλά από οργανωμένους χώρους φιλοξενίας".