Αρνούνται να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Το πρωί έφθασαν δύο λεωφορεία με σκοπό να ξεκινήσουν ταξίδι με τελικό προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων. Ωστόσο, έχουν επιβιβασθείμόνο 72 άτομα. 

Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον. 

Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη, παραμένει άδειο. 

Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά προτρέπουν τους ομοεθνείς τους να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα. 

Στο κέντρο φιλοξενίας η κατάσταση είναι έκρυθμη καθώς οι 210 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν το βράδυ της Πέμπτης αρνούνται να μείνουν στις σκηνές. 

Μάλιστα, τη νύχτα, επέστρεψαν στα λεωφορεία και έχουν προξενήσει ζημιές στα καθίσματα. 

Οι τέσσερις οδηγοί των λεωφορείων αναμένεται να υποβάλουν μήνυση για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας.

 

Σχέδιο εκκένωσης έως το Πάσχα

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πλέον η εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά και η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας. Μάλιστα, ο χρονικός ορίζοντας για την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά είναι το Πάσχα, αφού η κυβέρνηση θέλει να προλάβει να αλλάξει η εικόνα πριν από το μεγάλο κύμα αφίξεων τουριστών. 

 

Τι συζητήθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο 

Η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας, με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση του Πειραιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική πολιτεία.

 

Μετακινήσεις ανάλογα με την εθνικότητα

Συζητήθηκε, επίσης, και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.