Tουλάχιστον 631 πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν χθες από το λιμάνι του Πειραιά για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Κυλλήνη, Ιωάννινα και Πιερία, ενώ συνολικά ο αριθμός των ατόμων που παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του Ο.Λ.Π. ανέρχεται σε 5.350.
H εγκατάσταση, ωστόσο, των προσφύγων στους χώρους φιλοξενίας δεν έγινε χωρίς προβλήματα. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις 3 τα ξημερώματα 210 πρόσφυγες δέχτηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά στα Ιωάννινα.
Τέσσερα λεωφορεία έφτασαν στις 9:30 το βράδυ από τον Πειραιά και με την άφιξη άρχισαν οι διαμαρτυρίες των προσφύγων που ανάμεσα τους ήταν πολλοί με τραύματα στο κεφάλι από τις συμπλοκές που είχαν γίνει στο λιμάνι. Πολλοί υποστήριζαν πως οι οικογένειες κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία, χωρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Κυλλήνη.
Όταν είδαν τους δημοσιογράφους, φώναζαν πως δεν θέλουν να μείνουν, πως επιθυμούν να γυρίσουν στον Πειραιά και δήλωναν ότι δεν τους άρεσαν οι συνθήκες στο κέντρο, ενώ δεν ήταν λίγοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι ήδη έχουν εγκατασταθεί εκεί, που τους προέτρεπαν να φύγουν.
Εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσουν από τον Πειραιά άλλα έξι λεωφορεία με πρόσφυγες για τον Κατσικά Ιωαννίνων.
Μειωμένες οι ροές από τα νησιά στο λιμάνι
Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" με 27 πρόσφυγες και μετανάστες από την Μυτιλήνη, αλλά και το επιβατηγό "Πρέβελη", το οποίο μετέφερε άλλους πέντε πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα.
Χθες βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο με 33 άτομα.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της - με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών το βράδυ της Τετάρτης - η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, τονίζει ότι "η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο εγκυμονεί κινδύνους".
"Είχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών κι εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ.
Η Ομοσπονδία διερωτάται επίσης τι χειρότερο πρέπει να συμβεί, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία προσφύγων και λιμενικών, επιβατών και επαγγελματιών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού, ενώ καλεί πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε κατάλληλους χώρους.