Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χθες χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα: «Λειτουργία Υδατοδρομίων και Επιχειρηματικές Προοπτικές για τον Πειραιά και τον Αργοσαρωνικό», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της πόλης. Η ημερίδα, διοργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ημερών Θάλασσας 2019.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του τόνισε:
«Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στον εορτασμό των Ημερών Θάλασσας 2019. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, αλλά και υπερήφανοι διότι καταφέραμε να καθιερώσουμε ως θεσμό τις Ημέρες Θάλασσας στην πόλη μας. Αδράξαμε την ευκαιρία που μας έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015, όταν είχε επιλέξει τον Πειραιά για τον εορτασμό της "Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας".
Συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς της πόλης και πετύχαμε να έχουμε ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων, κάθε χρόνο στον Πειραιά, περίπου αυτή την περίοδο, έναν εορτασμό που διοργανώνει η πόλη για τηνπόλη. Και αυτό είναι το σημαντικό. Η συμμετοχή δηλαδή των φορέων. Ο Δήμος είναι ο συντονιστής των Ημερών Θάλασσας. Όλες οι εκδηλώσεις οργανώνονται από σημαντικούς φορείς της πόλης. Και αυτό πραγματικά μας ικανοποιεί.
Άλλωστε για μας το ζητούμενο είναι η εξωστρέφεια μιας πόλης σαν τον Πειραιά, μιας πόλης - λιμάνι με ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό, με εμπόριο, με επιχειρηματικότητα και θεωρώ ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις «Ημέρες Θάλασσας». Κάθε χρόνο ενισχύουμε τον θεσμό και εμπλουτίζουμε τις εκδηλώσεις μας. Είναι για όλες τις ηλικίες και είναι δωρεάν. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε κόσμο. Για εμένα οι Ημέρες Θάλασσας στον Πειραιά είναι η «ισχύς εν τη ενώσει» στην πράξη. Όλοι μαζί διοργανώνουμε κάτι που βοηθάει την πόλη μας. Βοηθάει να προβάλουμε τον Πειραιά μας, να γίνουμε σιγά-σιγά προορισμός. Να φέρουμε ανθρώπους έξω από τον Πειραιά στην πόλη μας, να ενισχυθούμε, να αναπτυχθούμε.
Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά με το Πανεπιστήμιο Πειραιά με αφορμή τις Ημέρες Θάλασσας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι φορείς αυτοί, μαζί με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της πόλης, αποτελούν στρατηγικούς συμμάχους της Δημοτικής Αρχής και του Δήμου. Σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο τα Πανεπιστήμια είναι πυλώνες αναπτυξιακοί και εκπαιδευτικοί και στέκονται δίπλα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε μια πολύ στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, κάτι το οποίο δεν υπήρχε στο παρελθόν.
Η εκδήλωση αυτή βάζει στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης, ένα σημαντικό θέμα,αυτό της λειτουργίας των υδατοδρομίωνκαι των αναπτυξιακών προοπτικών τους. Το θέμα αυτό έχει πρόσθετο ενδιαφέρον για τον Πειραιά, καθώς η πορεία του και οι προοπτικές του είναι άρρηκτα συνυφασμένα με τη Γαλάζια Οικονομία. Ως Δήμος έχουμε χαράξει μια συγκεκριμένη στρατηγική για τη Γαλάζια Οικονομία με χρήματα που αντλήσαμε είτε από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση - ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο - είτε από την Περιφέρεια. Έχουμε θεσμοθετήσει τον διαγωνισμό Blue Growth και δημιουργούμε Κέντρο Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία. Για αυτή μας τη στρατηγική πήραμε το πρώτο βραβείο ως Δήμος, μεταξύ 323 προτάσεων, στο Γκρατς.
Είναι προφανές ότι το μέλλον της πόλης δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που λέμε: να κοιτάζει προς τη θάλασσα. Ο Πειραιάς είναι η έδρα του μεγαλύτερουλιμανιού της χώρας, ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης - το οποίο αναπτύσσεται παρά τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχει ο καθένας για την ανάπτυξή του και τις επενδύσεις. Είναι η έδρα της μεγαλύτερης δύναμης στην παγκόσμια ναυτιλία, το αρμόδιο Υπουργείο είναι εδώ, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων είναι εδώ, τα στεριανά επαγγέλματα που βοηθούν τα θαλασσινά επαγγέλματα είναι εδώ, το cluster της Ναυτιλίας, που ξεκίνησε πρόσφατα από το Ε.Β.Ε.Π. την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Ναυτικό Επιμελητήριο - ουσιαστικά είναι και αυτό στον Πειραιά. Δεν νομίζω ότι έχει διαφορετικό μέλλον η πόλη αυτή, από ένα μέλλον που θα είναι συνυφασμένο με τη θάλασσα.
Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και αυτή η συζήτηση για τα υδατοδρόμια. Οι εκλεκτοί ομιλητές οι οποίοι αποτελούν και γνώστες του θέματος, θα αναπτύξουν με επάρκεια το ζήτημα αυτό, φωτίζοντας τις διαφορετικές πλευρές του.
Επιγραμματικά εγώ θα σταθώ σε δύο σημεία:
Πρώτον, η Ελλάδα θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο για τη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία των υδατοδρομίων. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει εισόδημα και θέσεις εργασίας. Άλλωστε αυτό γίνεται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου – αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο νόμος του 2018 είναι πραγματικά ένα θετικό βήμα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να λυθούν ακόμα πολλά ζητήματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα.
Δεύτερον, ο Πειραιάς – κατά τη γνώμη μου – έχει όλα τα χαρακτηριστικά, ώστε να αποτελέσει προνομιακή τοποθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία υδατοδρομίου, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με πραγματισμό και σύγχρονη προσέγγιση. Εάν ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια - που δυστυχώς τα αντιμετωπίζουμε γενικότερα στη χώρα και είναι τραγικό πραγματικά το πόσα στερούν από την πρόοδο, από τη χώρα και την πόλη μας – τα υδατοδρόμια μπορούν να αποτελέσουν, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, κινητήριο δύναμη για τη σημαντική ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας, όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά και για όλη τη χώρα. Θα αυξηθούν οι επισκέψεις, η εμπορική και επιχειρηματική κίνηση, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικάοφέλη για την πόλη στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε κάθε επένδυση και κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με το λιμάνι και τη θάλασσα.
Η συγκεκριμένη ημερίδα, οι αναφορές από τους ειδικούς και η συζήτηση θα βοηθήσουν και εμάς να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να προωθηθεί το υδατοδρόμιοστον Πειραιά, αν υπάρχει προοπτική, ποιά είναι τα προβλήματα και φυσικά, να δούμε τον ρόλο που μπορεί να παίξει και η Δημοτική Αρχή.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Π. κ. Γιάννη Βουτσινά για την πρωτοβουλία και τον Πρύτανη κ. Άγγελο Κότιο για την πρόσκληση. Σας ευχαριστώπολύ».