Τους πρόσφυγες και μετανάστες επισκέφθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, στην πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιαν Φαμπρ, ο οποίος υπέγραψε τη διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, με στόχο, να μη βρεθεί κανένας πρόσφυγας μόνος απέναντι στην κρίση, την πείνα και την έλλειψη στέγης.

Ο κ. Μπαλτάς πριν την επίσκεψή στην πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά συνομίλησε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος μετέβαινε στη Βουλή.

Για το σκοπό της σημερινής επίσκεψής του, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ότι ήρθε με τον κ. Φαμπρ, ο οποίος γνωρίζει και ο ίδιος ότι το προσφυγικό θέμα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και το αισθάνεται ως πολίτης του Βελγίου και της Ευρώπης.

Και τόνισε ότι ο κ. Φαμπρ ήθελε ο ίδιος να δει την κατάσταση στην οποία ζουν οι πρόσφυγες και τις προσπάθειες τόσο της Κυβέρνησης, όσο και των εθελοντών για να διευκολυνθούν αυτοί οι άνθρωποι και να πειστούν ότι πρέπει να φύγουν από τον Πειραιά και να μεταβούν σε χώρους φιλοξενίας.

"Να τους πείσουμε, όμως, όχι να τους εκβιάσουμε", συμπλήρωσε ο κ. Μπαλτάς και σημείωσε ότι, ήδη, το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ε.Ρ.Τ. προετοιμάζει μία μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με πολλούς καλλιτέχνες που έχουν προσφερθεί εθελοντικά, έναντι μικρού αντιτίμου, προκειμένου οι εισπράξεις να διατεθούν για τη βοήθεια των προσφύγων.

Για την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, ο Υπουργός σημείωσε ότι η "πιο αισιόδοξη εικόνα είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι ότι το 40% που είναι παιδιά παίζουν μέσα σε ολόλαμπρο ήλιο και με χαμόγελο, μέσα στη μεγάλη δυστυχία που υπάρχει".