"Είναι ντροπή για την Ευρώπη και για τους Ευρωπαίους το γεγονός ότι επιτρέπουν να υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση", με αυτή τη δήλωση, και τίποτε παραπάνω, η διάσημη ηθοποιός έστειλε ξανά το δικό της μήνυμα από τον Πειραιά, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είπε, παραλαμβάνοντας το βράδυ της Δευτέρας το τιμητικό βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: "Ντροπή σου Ευρώπη".

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ βρέθηκε στην πύλη Ε1 και παρέμεινε για τουλάχιστον μία ώρα στο κοντέινερ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, όπου και ενημερώθηκε για τις συνθήκες που επικρατούν στον Πειραιά.

Βγαίνοντας δεν ήθελε να κάνει δηλώσεις στις κάμερες, ωστόσο ανέφερε χαρακτηριστικά "ντρέπομαι για την Ευρώπη και για την στάση που κρατάει και με αυτό που συμβαίνει εδώ. Έχουμε ανθρώπινες ψυχές σε κατάσταση εξαθλίωσης. Είναι ντροπή που οι Kυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα".

Από τον πανικό που πραγματοποιήθηκε, η γνωστή ηθοποιός ήταν ανήσυχη και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να προσέχουν θα μικρά παιδιά που βρέθηκαν κοντά της.

Η γνωστή ηθοποιός βρίσκεται από την Δευτέρα στην Αθήνα, ενώ πραγματοποιεί γυρίσματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και ιστορίες προσφύγων που έχουν φύγει από την Συρία και βρίσκονται στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως στις αρχές Ιανουαρίου η βραβευμένη ηθοποιός είχε βρεθεί και πάλι στη χώρα μας και είχε επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.

Στον Πειραιά συνάντησε πρόσφυγες και άκουσε τα προβλήματα τους, αλλά και την επιθυμία τους να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, η γνωστή ηθοποιός ήρθε σε συνεννόηση με τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα" και γι' αυτό βρέθηκε το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της οργάνωσης στον Πειραιά και με δική της κάμερα. Στα σχέδιά της, όπως έγινε γνωστό από την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα, είναι να φτιάξει μια ταινία στην οποία θα συμπεριλάβει πρόσφυγες.

Την Βρετανίδα ηθοποιό συνόδευαν ο θεατρικός συγγραφέας Μάρτιν Σέρμαν και εκ μέρους των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" ο υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος, Απόστολος Βεΐζης. Η κα Ρεντγκρέιβ συμπράττει με τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα" υποστηρίζοντας τη δράση τους.