Με πούλμαν αναχώρησαν από την Πειραιά για το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Σκάλα Κατερίνης 65 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 78 συνολικά που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι.

*** Διαβάστε το σχετικό θέμα εδώ: Μόνο 80 πρόσφυγες σήμερα στον Πειραιά από τα νησιά του Αιγαίου

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του Ο.Λ.Π. ανέρχεται σε 4.770 άτομα.

Ο στρατός διανέμει από χθες καθημερινά 5.000 μερίδες φαγητού, ο Ολυμπιακός είναι κάθε μέρα παρών μοιράζοντας δεκάδες χιλιάδες μερίδες ζεστό μαγειρευτό φαγητό και είδη ρουχισμού, ενώ από Δευτέρα άλλες 1.000 μερίδες θα διαθέσει και η Εκκλησία. Ο Ερυθρός Σταυρός επίσης τη μία μέρα θα διανέμει ξηρά τροφή και την άλλη προϊόντα ατομικής υγιεινής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, με δηλώσεις του τόνισε ότι μετά τα νέα δεδομένα απαιτείται να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη για το προσφυγικό με όλους τους φορείς της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι η Αντιπεριφέρεια σε συνεργασία με τον Ο.Λ.Π., το Λιμεναρχείο Πειραιά και το Υπουργείο Ναυτιλίας προσπαθούν καθημερινώς να επιλύσουν το πρόβλημα της σίτισης, καθώς ο αριθμός των προσφύγων διαρκώς αυξάνεται.

Την Τετάρτη ο κ. Γαβρίλης σε συνεννόηση με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής ρύθμισε το ζήτημα με τα ιατρικά απόβλητα που συγκεντρώνονται στο λιμάνι, προκειμένου να καταλήγουν στον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης, υποστήριξε ότι οι χώροι που διαμένουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι κατάλληλοι και η συνεχής παραμονή των ανθρώπων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δέκα νέα κέντρα φιλοξενίας που προετοιμάζονται από τα εμπλεκόμενα υπουργεία αναμένεται να προετοιμαστούν και να έχουν παραδοθεί έως την επόμενη Πέμπτη 31 Μαρτίου.