Στους 5.247 έχει φτάσει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά, έπειτα και από τα πλοία που κατέπλευσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με την κατάσταση σε ό,τι αφορά σε ζητήματα προσωπικής υγιεινής να "χτυπά κόκκινο".

1

Γι' αυτόν τον λόγο γίνονται προσπάθειες αποσυμφόρησης της κατάστασης στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ούτως ώστε να αποχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το επόμενο χρονικό διάστημα και να μεταφερθούν σε δομές με πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ενώ σε περίπου ένα μήνα θα τεθούν σε εφαρμογή και τα έκτακτα μέτρα λόγω της εξόδου των εκδρομέων για τον εοτασμό του Πάσχα.

2

Περίπου 2.500 - 3.000 βρίσκονται στους χώρους αναμονής επιβατών του Ο.Λ.Π., που έχουν μετατραπεί σε κέντρα φιλοξενίας, με τους πρόσφυγες να μην μετακινούνται, φοβούμενοι ότι θα καταλήξουν "εγκλωβισμένοι" σε άλλες περιοχές. Κατάσταση που είναι απόρροια της παραπληροφόρησης που έχουν υποστεί από συμπατριώτες τους, ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι ανοιχτά.

Απέραντος καταυλισμός ο Πειραιάς με 5.247 πρόσφυγες και μετανάστες

Επίσης, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ενημερωθεί από συμπατριώτες τους που είναι ήδη σε άλλες δομές φιλοξενίας, σχετικά με την απόσταση που έχει η κάθε περιοχή από τον οδικό άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ειδομένης και έτσι όταν αποφασίσουν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, επιδιώκουν να μπουν σε εκείνα που έχουν προορισμό δομή φιλοξενίας πλησίον της Εθνικής Οδού, ώστε κάποια στιγμή - ενδεχομένως πιστεύοντας ότι θα ανοίξουν πάλι τα σύνορα - να κινηθούν προς τα Σκόπια και από εκεί στη βόρεια και δυτική Ευρώπη.

3

Επιχείρηση αποσυμφόρησης

Επιπλέον αποφασίστηκε τα πλοία που έχουν ναυλωθεί για να μεταφέρουν πρόσφυγες να μην κατευθύνονται στον Πειραιά, αλλά να πηγαίνουν προς άλλα λιμάνια, όπως της Ελευσίνας. Το πρωί της Δευτέρας στην Ελευσίνα "έδεσε" το πλοίο "Ελ. Βενιζέλος" με 1.433 πρόσφυγες από την Μυτιλήνη, οι οποίοι σταδιακά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που τους περίμεναν μπροστά στον καταπέλτη, με προορισμό δομή φιλοξενίας στην Πιερία.

Αρχικά υπήρξε σκέψη να μετατραπεί ως χώρος παραμονής προσφύγων ένα παλιό εργοστάσιο ή άλλο σημείο στην περιοχή του Σκαραμαγκά - σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου αναφέρεται ότι υπήρξε το βράδυ της Παρασκευής 18 Μαρτίου επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για μεταφορά στο λιμάνι του Σκαραμαγκά σε προβλήτα δίπλα στον χώρο των ναυπηγείων - ωστόσο η ιδέα αυτή δεν προχώρησε και έτσι αποφασίστηκε να κατευθυνθούν οι πρόσφυγες προς την Πιερία.

Όσο για τα πλοία που εκτελούν προγραμματισμένα δρομολόγια προς Πειραιά, αυτά θα συνεχίσουν να μεταφέρουν πρόσφυγες αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ενώ σχετικά με τα ναυλωμένα εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατευθύνονται και σε άλλα λιμάνια, όπως του Λαυρίου, του Βόλου, της Καβάλας ή της Θεσσαλονίκης.

Ένας άλλος χώρος, σύμφωνα με πληροφορίες, που τέθηκε προς σκέψη ήταν το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο της Άρσης Βαρών στη Νίκαια, ωστόσο έχει παραχωρηθεί με σύμβαση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για τις ανάγκες των μεταπτυχιακών φοιτητών, ενώ απορρίφθηκε και χώρος στο Παπαστράτειο Κολυμβητήριο στον Πειραιά, καθώς στο παρακείμενο αθλούνται πολλοί σύλλογοι με μικρά παιδιά. Ακόμη, δεν έχει τεθεί θέμα μεταφοράς προσφύγων σε νησιά του Σαρωνικού.

Έτσι και με το δεδομένο ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έχει διατεθεί ήδη χώρος, στο Σχιστό, για τους πρόσφυγες αναζητούνται χώροι σε άλλα σημεία.

Πειραιάς: Αλλάζουν ρότα τα ναυλωμένα πλοία μεταφοράς προσφύγων

Ανακούφιση από την Μητρόπολη

Στο λιμάνι θα γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Πειραιά για παροχή μερίδων φαγητού, ενώ θα τοποθετηθούν επιπλέον ντουζιέρες για την εξυπηρέτηση των προσφύγων ωστόσο, όπως έλεγαν εκπρόσωποι φορέων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μετατραπούν οι χώροι αναμονής επιβατών σε μόνιμη δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Μάλιστα κάποιοι δεν δίστασαν να βουτήξουν στα νερά του λιμανιού ωστόσο άμεσα βγήκαν καθώς λιμενικοί τους ενημέρωσαν πως απαγορεύεται διότι είναι ακατάλληλος χώρος για μπάνιο.  

Επιπροσθέτως, γίνεται προσπάθεια να υπάρχει και νυχτερινή βάρδια γιατρών στους χώρους του λιμανιού που βρίσκονται πρόσφυγες, καθώς ειδικά τη νύχτα πολλά παιδιά έχουν εμφανίσει υψηλό πυρετό ή άλλα προβλήματα υγείας και χρειάζονται άμεσα εξέταση. Παράλληλα σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται καθημερινά το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ώστε να μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες που χρήζουν περίθαλψης.