Συνέντευξη Τύπου έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, εκφράζοντας την αγανάκτηση της δημοτικής αρχής για το γεγονός ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σκοπεύει να κηρύξει, όλη την Πόλη του Πειραιά ως αρχαιολογικό χώρο. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως για οποιοδήποτε έργο που θέλει να κάνει η δημοτική αρχή, θα πρέπει πρώτα να τυγχάνει της έγκρισης του ΚΑΣ.
«Ακόμα και οι ιδιώτες θα έχουν προβλήματα με τυχόν εργασίες στα σπίτια τους διότι θα πρέπει να παίρνουν έγκριση από το ΚΑΣ» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης που μίλησε για το θέμα αυτό στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή του Θανάση Φουσκίδη, «Ήτανε Δίκαιο, Έγινε Πράξη» και συνέχισε τονίζοντας πως «εμείς λάβαμε μια επιστολή τον Οκτώβριο του 2018, που μας γνωστοποιούσαν την πρόθεση του ΚΑΣ να κάνει ολόκληρη την πόλη του Πειραιά αρχαιολογικό χώρο και είχαμε ένα περιθώριο δύο μηνών ούτως ώστε να εκδηλώσουμε τις αντιρρήσεις μας πράγμα το οποίο και κάναμε. Θέσαμε συγκεκριμένα 11 ερωτήματα στα οποία όμως δεν πήραμε ποτέ απάντηση και δεν κλιθήκαμε σε καμία σύσκεψη ή διαβούλευση και εδώ και τρεις μέρες πληροφορηθήκαμε ότι ο Πειραιάς θα κηρυχθεί στο σύνολο του ως αρχαιολογικός χώρος.
Εμείς δεν είχαμε άλλο τρόπο και έτσι έκανα μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου παρουσία όλων των παραγωγικών φορέων της πόλης τους οποίους και ενημέρωσα και κατόπιν ζητήσαμε με επιστολή μας στο ΚΑΣ την αναβολή του όλου θέματος προκειμένου να συζητήσουμε και να δούμε κα την αναγκαιότητα του όλου αυτού εγχειρήματος. Από κει και πέρα κάποια σημεία είναι ήδη αρχαιολογικοί χώροι και προστατεύονται, για κάποια άλλα σημεία που δεν υπάρχουν μελέτες να υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς σημαίνει πως πάει πίσω η ανάπτυξη που με τόσο κόπο παλεύουμε, και έχουμε καταφέρει, να φέρουμε.
Όπως αντιλαμβάνεστε σε μια πόλη όπως ο Πειραιάς, με τέσσερα λιμάνια, αντιλαμβάνεστε τι φρένο θα φέρει προς όλους όσους προσπαθούν για την ανάπτυξη της Πόλης. Πρώτα απ όλα για τον Δήμο αλλά και για κάποιους ιδιώτες.
Για την ενδεχόμενη σκοπιμότητα που μπορεί να υπάρχει στη συγκεκριμένη διαδικασία:
Θέλω να πιστεύω, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω πως απλώς οι αρχαιολόγοι τους οποίους φυσικά σέβομαι ως επιστήμονες, προσεγγίζουν το όλο θέμα μονοσήμαντα. Από κει και πέρα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στον πολιτισμό και την ιστορία και την ανάπτυξη μιας σύγχρονης πόλης. Δε μπορώ να πω κάτι παραπάνω και ούτε θέλω να κάνω υποθέσεις. Εγώ γ αυτό κάλεσα και όλους τους βουλευτές της πόλης μας για να λάβουν θέση και θέλω να πιστεύω πως θα πρυτανεύσει η λογική και εν τέλει δε μπορεί να μην έχουν λόγο οι κάτοικοι και οι παραγωγικές δυνάμεις από τόσο σημαντικές αποφάσεις» είπε ο Γιάννης Μώραλης κλείνοντας.