Σε Πειραιά και Ελευσίνα έφτασαν οι πρώτοι 2.000 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά.

Στις 07:30 το πρωί κατέπλευσε στον Πειραιά το πλοίο "Αριάδνη" με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη (322) και Χίο (260), ενώ βάσει και της τελευταίας καταμέτρησης από το Λιμενικό, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αυτή τη στιγμή βρίσκονται 5.132 άνθρωποι, από τη στιγμή που οι αίθουσες φιλοξενίας του Ο.Λ.Π. χωρούν μέχρι 3.000 άτομα. Παράλληλα, υπολογίζεται να αποχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 20 πούλμαν με προορισμό τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης προβλέπει ότι έως τα μέσα της εβδομάδας θα απομακρυνθούν από τον Πειραιά όσοι πρόσφυγες έρχονται από Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, αρχικά προς τα λιμάνια του Σκαραμαγκά, της Καβάλας, του Βόλου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου και ενδεχομένως της Κρήτης.

Το επόμενο βήμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπει τη διασπορά τους σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας που λειτουργούν στην Στερεά Ελλάδα, όπως στο Σχιστό, στη Μαλακάσα και τον Ελαιώνα, αλλά και σε ειδικούς χώρους που έχουν κατασκευαστεί στη Φιλιππιάδα, τα Γιάννενα, το Κουτσόχερο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια, το Κιλκίς, τα Διαβατά και την Δράμα.

Και όλα αυτά, ένα 24ωρο αφού τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό.