Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε το Σάββατο ο Δήμος Πειραιά στο Δημοτικό Νεκροταφείο "Η Ανάσταση", στη μνήμη των δωρητών και ευεργετών της πόλης.

Στη σεμνή τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του μεγάλου ευεργέτη της πόλης, Κρίτωνα Δηλαβέρη, το Μνημόσυνο τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης κ. Δανιήλ Ψωίνος και παιάνισε η Φιλαρμονική του Δήμου.

Εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεώργιος Δαβάκης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Γεώργιος Δαβάκης, τόνισε:

"Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για μία ακόμη χρονιά, για να τιμήσουμε τη μνήμη και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους δωρητές και τους μεγάλους ευεργέτες του Δήμου Πειραιά, οι οποίοι με το έργο και την κοινωνική τους προσφορά, βοήθησαν την πόλη μας σε εποχές δύσκολες.

Τιμούμε σήμερα σπουδαίους ανθρώπους, οι οποίοι, όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στον Πειραιά, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο, με νοσοκομεία, σχολεία, ορφανοτροφεία, που φέρουν το όνομά τους. Το Τζάννειο Νοσοκομείο, το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, η Ράλλειος Σχολή, η Ιωνίδειος Σχολή, που βρίσκονται στον Πειραιά, χτίστηκαν και λειτούργησαν χάρη στην προσφορά αυτών των ανθρώπων. Πολλοί άλλοι επίσης, έχουν αφήσει κληροδοτήματα, κινητή ή ακίνητη περιουσία, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη για την πόλη μας.

Ένας από αυτούς υπήρξε και ο Κρίτων Δηλαβέρης, ο μέγας ευεργέτης του Δήμου Πειραιά, ο οποίος με τον θάνατό του το 1972, άφησε όλη του την περιουσία στον Πειραιά. Μπροστά στο ταφικό μνημείο της οικογένειας Δηλαβέρη τιμάμε σήμερα όλους τους ευεργέτες της πόλης μας, όλους εκείνους που προσέφεραν πολλά ή λιγότερα.  

Χρέος μας ως Πειραιώτες είναι να μην ξεχνάμε την προσφορά τους. Υποχρέωσή μας ως δημοτική αρχή είναι να διαχειριζόμαστε με εντιμότητα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  αξιοποιώντας προς όφελος των Πειραιωτών την περιουσία που μας άφησαν.

Σήμερα που η χώρα μας και η πόλη μας περνούν μια από τις δυσκολότερες οικονομικά περιόδους, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας δοκιμάζονται, υπάρχει ανάγκη, πέραν της συμπαράστασης της Εκκλησίας και πέραν της αδύναμης κρατικής φροντίδας και μέριμνας, να υπάρξουν μιμητές, οι οποίοι ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμα των μεγάλων ευεργετών του Πειραιά, να βγουν μπροστά, να προσφέρουν και να ευεργετήσουν και αυτοί, την πόλη μας, έτσι ώστε ο Πειραιάς μας, να ορθοποδήσει και η χώρα μας κατ επέκταση".

 

Στην τελετή παραβρέθηκαν:

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος και η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Β΄ Πειραιώς, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Οι Αντιδήμαρχοι:  κα Χαρβαλάκου - Γλύκα Αθηνά, Μελάς Γιάννης, Γαϊτανάρος Στέλιος και Σιγαλάκος Κυριάκος. Ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Κουβάτσος, και ο Κοινοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Αλιφραγκής.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, η Πλωτάρχης κα Ιατροπούλου Αγγελική και από την Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων οι κκ. Συρίγος Πασχάλης και Φραγκίσκος Ράμφος.