Δέκα πούλμαν έχουν μεταβεί σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να παραλάβουν πρόσφυγες και μετανάστες για διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε Λαύριο, Φιλιππιάδα, Γιάννενα και σε άλλες περιοχές.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει επιβίβαση ατόμων σε αυτά, καθώς πολλοί αρνούνται να μετακινηθούν, φοβούμενοι ότι θα μεταφερθούν κάπου αλλού και θα εγκλωβιστούν.
Ο λόγος είναι ότι δέχονται λανθασμένες πληροφορίες από πληροφοριοδότες που διαδίδουν φήμες ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι ανοιχτά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Λιμενικές και οι Αστυνομικές Αρχές, όπως και οι εθελοντές, είναι ότι θα πρέπει να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι η μεταφορά τους σε πιο ασφαλείς και λειτουργικές δομές δεν θα τους εγκλωβίσει και ότι προς το παρόν τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά.
Σύμφωνα πάντως με τη χθεσινή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενείται στους επιβατικούς σταθμούς του Ο.Λ.Π. και διαμένει σε σκηνές μέσα στο λιμάνι ξεπερνάει τα 4.500 άτομα.
Σήμερα το πρωί κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" με 638 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Το πλοίο παρέλαβε 240 άτομα από την Χίο και 398 από την Μυτιλήνη. Εντός της ημέρας θα καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue Star 2" με 79 μετανάστες και πρόσφυγες από τηn Λέρο και 5 από την Κω.
Χθες μόνο, 349 μετανάστες και πρόσφυγες μετακινήθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά προς το κέντρο φιλοξενίας στην Ριτσώνα.
Σε όλους του σταθμούς φιλοξενίας του λιμανιού υπάρχει δύναμη του Λιμενικού σε 24ωρη βάση για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων, μετά τις δύο χθεσινές συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και των προσφύγων, εκ των οποίων στη μία υπήρξαν και τρεις τραυματίες.
*** Διαβάστε το σχετικό θέμα εδώ: Άγριο ξύλο μεταξύ Σύρων και Αφγανών στο λιμάνι του Πειραιά (ΦΩΤΟ)
Οι θέσεις των Δρίτσα και Γαβρίλη
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου "που καλλιεργούν ανησυχίες σχετικά με την ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου", είπε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και ό,τι γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού σχεδιασμού.
"Όλοι, όμως, οφείλουμε να κατανοούμε, ότι πρόκειται για εθνικό σχεδιασμό κρίσιμης σημασίας, στον οποίο όλοι καλούμαστε να συμβάλουμε θετικά και δημιουργικά. Γιατί αυτό απαιτεί ο στόχος της ψύχραιμης και ανθρώπινης διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, με ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ομαλότητας", τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας.
Στο μεταξύ, την ανάγκη να υπάρξει και νέο σχεδιασμός από την Κυβέρνηση στο θέμα που αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς μετά και το κλείσιμο των συνόρων, επισήμανε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης. Είπε ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν γρήγορα και νέοι χώροι ανοιχτοί φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών, προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη διασπορά σε όλη την επικράτεια και να επιλεγούν και άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά, προκειμένου να υπάρξει μια ίση διασπορά των μεταναστών και των προσφύγων προς τα κέντρα φιλοξενίας.
Σχολιάζοντας αντιδράσεις που κατά περιόδους έχουν προκληθεί για το θέμα από τοπικές αρχές, τόνισε ότι αν κάποιοι επιλέγουν να αποδράσουν από τις εξελίξεις ή να τις προσπεράσουν, αυτό που θα συμβεί με βεβαιότητα είναι ότι θα έρθει και θα σε βρει το ίδιο το πρόβλημα με τους δικούς του όρους.
Αναφορικά με το λιμάνι του Πειραιά, ανέφερε ότι από σημείο διέλευσης έχει γίνει πλέον χώρος αναγκαστικής παραμονής των προσφύγων και μεταναστών και όλοι οι φορείς της πόλης και εθελοντές ομόφωνα - πέρα από πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές - έχουν υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ανάγκη της αντιμετώπισης των αναγκών με πέντε μονάδες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εξασφαλισμένη σίτιση 4.000 ατόμων καθημερινώς, χωρίς την κρατική βοήθεια και υποστήριξη.