Ξεπερνούν τις 4.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά.

Στο λιμάνι σύμφωνα, με την πρωινή καταμέτρηση που πραγματοποιησε το Λιμενικό, βρίσκονται 4.450 άνθρωποι, οι οποίοι παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς. 

Η εικόνα με τα εξαθλιωμένα παιδιά που είναι εκτεθειμένα στη βροχή και την κακοκαιρία έχει γίνει μόνιμη στον Πειραιά, ενώ παράλληλα έχει προκληθεί μεγάλο κομφούζιο σχετικά με τους πληροφοριοδότες που διαδίδουν φήμες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι ανοιχτά.

Για τον λόγο αυτό αρνούνται να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά σε πιο ασφαλείς και λειτουργικές δομές. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, από τα πέντε πούλμαν που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά, μόνο το ένα μετέφερε πρόσφυγες σε κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και αυτό που ρωτούν συνεχώς είναι πότε θα ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη, προκειμένου μέσω Σκοπίων να μεταβούν στην Γερμανία.

Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι δεν θέλουν να μετακινηθούν σε κέντρα διαμονής, φοβούμενοι ότι οι αρχές θα τους κρατήσουν τα χαρτιά και θα εγκλωβιστούν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι Λιμενικές και οι Αστυνομικές Αρχές είναι ότι θα πρέπει να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι η μεταφορά τους σε πιο ασφαλείς και λειτουργικές δομές δεν θα τους εγκλωβίσει και ότι προς το παρόν τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά. Μάλιστα για τον λόγο αυτό, με τη βοήθεια μεταφραστών σε πολλούς από τους μετανάστες και πρόσφυγες επέδειξαν βίντεο και φωτογραφίες από διάφορα κέντρα φιλοξενίας που πρόκειται να μεταφερθούν.