Συνέντευξη για το προσφυγικό έδωσε στο "Κανάλι 1 Πειραιά 90,4" ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Πέτρος Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης απέδωσε την πραγματικότητα που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά με τους 4.500 πρόσφυγες που έχουν βρει "καταφύγιο" στους χώρους του Ο.Λ.Π. και στάθηκε ιδιαίτερα στις άθλιες συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής που επικρατούν, λόω της μη επάρκειας κρατικών πόρων.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο ίδιος:   

"Υπεράνθρωπη προσπάθεια για σίτιση των προσφύγων στο λιμάνι"

"Σήμερα είναι μια από τις χειρότερες ημέρες στο λιμάνι γιατί δεν έχουν έρθει τα λεωφορεία για να μεταφέρουν πρόσφυγες στα Κέντρα Φιλοξενίας. Επομένως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο λιμάνι, κατά γενική εκτίμηση, περίπου 4.500 άνθρωποι, ενώ οι στεγασμένοι χώροι που έχει παραχωρήσει ο Ο.Λ.Π. μπορούν να στεγάσουν με άθλιες συνθήκες 2.200 συνανθρώπους μας.

Εδώ μένουν οικογένειες και παιδιά, οι οποίοι βρίσκονται έξω, στο κρύο. Κάποιοι είναι στεγασμένοι σε σκηνές που έχουν φέρει εθελοντικές οργανώσεις. Είναι μια άθλια κατάσταση, οι υποδομές εδώ δεν επαρκούν, συνθήκες υγιεινής δεν υπάρχουν, ούτε τουαλέτες, ντους. Υπάρχουν αρκετοί γιατροί, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγάλο βαθμό και γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια τουλάχιστον να υπάρχει σίτιση".

 

"Να χρησιμοποιηθούν όλα τα λιμάνια της χώρας, για να μην δημιουργούνται καταστάσεις-ντροπή για τη χώρα και προσβολή για τον πολιτισμό μας"
 
"Κατασκευάζεται ένα καινούριο Κέντρο Φιλοξενίας στην Θεσσαλία και θα μπορούν οι πρόσφυγες να μεταβούν και στο λιμάνι του Βόλου. Η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα λιμάνια της χώρας, προκειμένου να μην δημιουργούνται τέτοιου είδους καταστάσεις οι οποίες είναι ντροπή για τη χώρα μας και προσβολή για τον πολιτισμό μας. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες, από ανθρώπους οι οποίοι δεν έφυγαν επειδή συνωστίζονταν σε μια αποβάθρα.

Έφυγαν διότι οι χώρες τους έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο. Έχουν ξεκινήσει για να πάνε στην Ευρώπη και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μια χώρα, που τα σύνορά της είναι κλειστά. Είναι διατεθειμένοι να πάνε σε Κέντρα Φιλοξενίας, πολλές φορές όμως έχει συμβεί να πάνε σε Κέντρο Φιλοξενίας το οποίο να μην είναι έτοιμο και γύρισαν πίσω.

Γίνονται μεγάλες προσπάθειες από εθελοντές, οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ότι η Ειδομένη είναι μια κόλαση. Το έχουν καταλάβει, βρίσκονται εδώ και προσπαθούν να φροντίσουν τις οικογένειές τους. Είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν, θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, προς το παρών μένουν εδώ".

 

"Η πόλη του Πειραιά είναι πολύ μεγάλη, αρχαία και σπουδαία για να γίνει μια νέα Ειδομένη"

"Έρχονται καθημερινά πούλμαν που συντονίζει η κυβέρνηση για να τους μεταφέρουν σε νέα Κέντρα Φιλοξενίας που ετοιμάζονται. Αυτό είναι μια κατάσταση η οποία είναι χαοτική αυτή τη στιγμή. Άλλες ημέρες είναι πιο ήπια τα πράγματα. Πλέον στο λιμάνι του Πειραιά έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε έως 3.000 ανθρώπους, όταν όμως αυτός ο αριθμός αυξάνεται υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα είναι απρόβλεπτο. Δεν υπάρχει ακόμα καλός συντονισμός με τις αρχές, με το κράτος, το οποίο πρέπει να πω ότι γενικότερα, δεν βρίσκεται εδώ. Ο συντονισμός όλων των πρωτοβουλιών είναι όσο το δυνατόν καλύτερος και από το Λιμενικό και από τον Ο.Λ.Π. . Όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο.

Η πόλη του Πειραιά είναι πολύ μεγάλη, αρχαία και σπουδαία για να γίνει μια νέα Ειδομένη και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να παρέχουμε τις ελάχιστες ανθρώπινες συνθήκες σε αυτούς τους ανθρώπους. Η Ειδομένη είναι ένα χωράφι. Εδω είναι Πειραιάς και σε αυτή την πόλη δεν θα δημιουργηθούν εικόνες σαν και αυτές που βλέπουμε στην Ειδομένη".

 

"Έχουμε διανείμει έως και 8.000 μερίδες φαγητό μέσα σε μια ήμερα"

"Η προσφορά του Ολυμπιακού είναι σπουδαία. Εδώ και δεκαπέντε ημέρες, προσφέρει καθημερινά 2.000 μερίδες φαγητό. Ο Δήμος Πειραιά έχει οργανώσει μια εθελοντική προσπάθεια και διανέμουμε τρόφιμα που μαγειρεύουν οι πολίτες, έως και 5.000 μερίδες την ημέρα. Συνεργαζόμαστε με εστιατόρια του Πειραιά, περίπου 15 τον αριθμό,  τα οποία ετοιμάζουν φαγητό και εμείς πάμε και το παίρνουμε με καζάνια. Μας δίνουν περίπου 1.500 μερίδες την ημέρα. Έχουμε φτάσει να έχουμε μοιράσει και 8.000 μερίδες μέσα σε μια ήμερα.

Υποχρέωσή μας είναι τουλάχιστον αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν τουλάχιστον να έχουν φαγητό. Με την ευκαιρία θα ήθελα να κάνω μια έκκληση στους πολίτες. Να έρθουν στο λιμάνι, να δουν την κατάσταση και να συνδράμουν. Επίσης να αποφεύγουν να κάνουν μόνοι τους διανομές, να έρχονται στις πύλες, να βρίσκουν τους εθελοντές έτσι ώστε οι διανομές να είναι ασφαλείς, δίκαιες και οργανωμένες".