"Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο αριθμός των 10.000 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που χάθηκαν στην Ευρώπη", σύμφωνα με την προϊσταμένη επιτελείου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Η κυρία Τσιριγώτη αντικρούει τα νούμερα της Europol που είδαν το φως της δημοσιότητας και επισημαίνει: 

"Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στις βάσεις δεδομένων της Σένγκεν και της Interpol έχουμε τις καταχωρήσεις των ανήλικων που εξαφανίζονται. Οι εξαφανίσεις ανηλίκων προέρχονται συχνά από διαφορές μεταξύ διαζευγμένων, που σημαίνει ότι πολλές φορές καταγγέλλουν στην αστυνομία απαγωγές, εξαφανίσεις, ενώ είναι κάτι που συμβαίνει μεταξύ δύο χωρισμένων γονέων.

Στην περίπτωση που το ίδιο παιδί το πάρει ο άλλος γονέας, τότε αυτό ξανακαταχωρείται. Δεν υπάρχει μηχανισμός ελεγκτικός στις βάσεις, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις διπλοεγγραφές και τριπλοεγγραφές", εξηγεί η κα Τσιριγώτη. "Εξάλλου", όπως προσθέτει, "όταν ένας γονέας έχει δηλώσει εξαφάνιση του παιδιού του δεν ενημερώνει ποτέ ότι αυτό το παιδί ξαναγύρισε".
 
Όπως εξηγεί η Αντιστράτηγος, αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατηγοριοποιηθούν οι λόγοι για τους οποίους εξαφανίζονται τα ανήλικα παιδιά, "Εφόσον κατηγοριοποιηθούν αυτά, θα είναι πολύ πιο έυκολο να δούμε και εμείς για ποιο λόγο τα παιδιά είναι εξαφανισμένα". Όπως παραδέχεται, πάντως, είναι σαφές ότι "υπάρχουν και υποθέσεις που ένα ανήλικο παιδί το εκμεταλλεύονται οργανωμένα κυκλώματα". Πολλές φορές, οι διακινητές χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά για να οδηγήσουν τη βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα τάζοντάς τους ότι δεν θα καταβάλλουν το χρηματικό αντίτιμο που απαιτούν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι εξαφανίσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας ανέρχονται για το 2014 και το 2015 σε 1.481 και οι ανευρέσεις σε 385. Οι αναζητήσεις ανέρχονται σε 1.096. Από αυτά τα νούμερα η πλειονότητα των αναζητήσεων αφορούν αγόρια (1.080) και μόλις 16 είναι για κορίτσια. Όπως σημειώνεται από την Αστυνομία, οι παραπάνω αριθμοί αφορούν σε αριθμό εξαφανίσεων και ανευρέσεων και όχι αριθμό ατόμων που εξαφανίστηκαν ή βρέθηκαν. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι κάποια από τα άτομα έχουν εξαφανιστεί περισσότερες από μία φορά μέσα στο ίδιο έτος, τότε οι πραγματικοί αριθμοί των ασυνόδευτων παιδιών που αναζητούνται είναι τελικά μικρότεροι.
 
Όπως αναφέρουν εξάλλου πηγές της ΕΛ.ΑΣ., σχεδόν το σύνολο των παιδιών που εξαφανίζονται αφορά σε ηλικίες μεταξύ 15-18 ετών, ένα μικρό ποσοστό από 10 έως 14 ετών, ενώ είναι πολύ μικρό το νούμερο των παιδιών κάτω των 10 ετών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ασυνόδευτων είναι από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως από την Αίγυπτο, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, την Παλαιστίνη, την Σομαλία, το Σουδάν και την Αλγερία.

Οι περισσότεροι εντοπίζονται εντός της ελληνικής επικράτειας και κυρίως στην Πάτρα, όπου προσπαθούν να διαφύγουν στην Ιταλία. Στο εξωτερικό, οι περισσότεροι εντοπισμοί έχουν γίνει στην Αυστρία και τη Γερμανία, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο αριθμός τους. Σημειώνουν, επίσης, ότι κάποιοι από τους ανήλικους μετά τη διαφυγή τους επιστρέφουν από μόνοι τους στα ιδρύματα φιλοξενίας, ωστόσο συχνά οι υπεύθυνοι δε μεριμνούν να ενημερώσουν σχετικά με την επιστροφή τους τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να παύσουν οι σχετικές αναζητήσεις τους.

*** Διαβάστε για την κα Τσιριγώτη εδώ: Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: Μανιάτισσα του Πειραιά η πρώτη γυναίκα Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΦΩΤΟ+VIDEO)