"Η Μεσόγειος, περιλαμβανομένου του Αιγαίου, έχει μετατραπεί σε πλωτό νεκροταφείο".
Αυτό τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Α' Πειραιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κωνσταντίνος Δουζίνας.
Ο Κωνσταντίνος Δουζίνας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, αρμόδιων για Εξωτερικές Υποθέσεις, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους περίπου πέντε χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία. Επίσης, ανέφερε ότι η Βουλή των Ελλήνων ενημερώνει τα ξένα Κοινοβούλια για το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.
"Ελλάδα και Κύπρος ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι και το Ισραήλ έχει βιώσει την ίδια κατάσταση.
Ο κ. Δουζινάς δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και επεσήμανε ότι μαζί με την Κύπρο είναι χώρες σταθερότητας. Στην πρώτη συνάντηση τριμερούς συνεργασίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για Εξωτερικές Υποθέσεις συμμετέχουν επίσης οι βουλευτές Παναγιώτα Κοζομπόλη - Αμανατίδη (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και Ιωάννης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.).
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής, πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την συνάντηση, τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει σε τομείς, όπου οι κυβερνήσεις πολλές φορές δεν μπορούν να φτάσουν.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι η πρώτη συνάντηση επικεντρώθηκε στη συζήτηση θεμάτων, που ως επί το πλείστον σχετίζονται με τις πρακτικές πτυχές της νέας αυτής μορφής της τριμερούς συνεργασίας, προκειμένου να υπάρξει μια σταθερή βάση σε αυτές τις συναντήσεις, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος. Επίσης, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση τακτικών ετήσιων συναντήσεων, με την επόμενη, να έχει καθοριστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, στο Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Κνεσέτ, απέφυγε να εκφράσει άποψη για τον ρόλο της Τουρκίας στην συριακή κρίση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ περιορίστηκε να αναφέρει: "δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την στάση άλλων χωρών". Από την αρχή του πολέμου στη Συρία, το Ισραήλ δεν είχε πρόθεση εμπλοκής. Επίσης, ανέφερε, ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ Χαμάς και του Ισλαμικού Κράτους.
Η συνάντηση της Λευκωσίας κατέληξε σε κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι οι αρμόδιες επιτροπές των Κοινοβουλίων Κύπρου - Ελλάδος - Ισραήλ αναλαμβάνουν ρόλο στις προσπάθειες ειρήνευσης στην ανατολική Μεσόγειο και αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Με την δήλωση οι Επιτροπές καλούν τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση "να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου".
Ζητούν, παράλληλα, να σταματήσει η ροή πληθυσμών προς την Ευρώπη και να βοηθηθούν οικονομικά και πολιτικά τα κράτη αποδέκτες των προσφύγων, ως επίσης και τα κράτη από τα οποία διέρχονται. Επίσης, καλούν τα κράτη, "τα οποία βρίσκονται στην προσφυγική διαδρομή, να μην προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες εμποδίζουν τη διακίνηση των προσφύγων και αυξάνουν την ένταση και το εύρος της ανθρωπιστικής κρίσης".