Hμερίδα με θέμα: «Η γυναίκα στη ρότα της Ναυτιλίας» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 01/11 στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος από τον Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ.

Κατά την εισήγησή του, ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν οι γυναίκες στην Ελληνική Ναυτιλία αναφέροντας ότι με την καινοτόμα ευρηματικότητα και αποτελεσματικότητα που τις χαρακτηρίζει, έχουν διακριθεί παγκοσμίως πετυχαίνοντας σε στρατηγικό επίπεδο να προσδώσουν στη χώρα μας τεράστια επιτυχία στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ν.Δ Χαράλαμπος Αθανασίου τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες στελεχώνουν σε μεγάλο ποσοστό την ιεραρχία της σύγχρονης ναυτιλιακής επιχείρησης. Στη χώρα μας, πολλές γυναίκες έχουν τεθεί επικεφαλής των ναυτιλιακών εταιριών με ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα.

Στην συνέχεια ανέφερε ότι οριοθετώντας τον στόχο που θα έπρεπε να έχουμε, την στροφή οποιουδήποτε ανθρώπου στον τομέα της ναυτιλίας και τον ρόλο του μέσα σε αυτόν, δεν θα πρέπει να τον ορίζει το φύλο καθώς πρωτεύουν οι γνώσεις, το μεράκι, η επιμονή και η θέληση.

Η γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα, στην εισήγησή της, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, σήμερα στην Ελλάδα, οι μισές γυναίκες δεν εργάζονται. Εκτός από τον προσωπικό αντίκτυπο, αυτό επηρεάζει και την οικονομική ανάπτυξη κατά περίπου 30%. Στη Ναυτιλία η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνδρες, και αυτό για να αλλάξει χρειάζεται, φυσικά, τη βοήθεια την ανδρών. Όλα αυτά είναι καθαρά θέμα προκαταλήψεων και αντιλήψεων γιατί όσες γυναίκες εργάζονται σε πλοία ή στη στεριά τα έχουν καταφέρει και έχουν κερδίσει επάξια τη θέση τους. Τέλος, πρόσθεσε ότι αρκετοί πλοιοκτήτες το τελευταίο διάστημα, αντιλαμβάνονται ότι οι γυναίκες διαθέτουν τις ικανότητες που απαιτεί η ναυτιλία όπως χαρακτήρα, πυγμή, ικανότητα διαχείρισης και ηγετικό προφίλ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ., ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Α' Πειραιώς & Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γεώργιος Πατέρας, ενώ παρευρέθηκε και πλήθος κόσμου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, καταγράφηκαν θέσεις, ακούστηκαν απόψεις και υπήρξε ουσιαστική συζήτηση.