Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ήταν ομιλητής στο 19ο συνέδριο της Prodexpo που είχε ως κεντρικό θέμα το Real Estate και συγκεκριμένα την Ανάπτυξη και την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας. Το συνέδριο διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του.
Ο κ. Μώραλης μίλησε για τα έργα που υλοποιούνται στον Πειραιά, τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης και το γεγονός ότι ο Πειραιάς έχει γίνει επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Πειραιά, αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη και στους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφάλισε ο Δήμος από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ύψους 80.065.000 ευρώ, οι οποίοι θα διοχετευτούν σε αναπτυξιακά έργα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης, στον Πειραιά θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για ένα «πακέτο» επενδύσεων του Δήμου σε αναπτυξιακά έργα, ύψους 111.683.000 ευρώ.
Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε σε σημαντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί για να υλοποιηθούν στον Πειραιά, τα οποία αποτελούσαν πάγιο αίτημα των κατοίκων και της πόλης, όπως είναι η ανάπλαση στο Μικρολίμανο, η αξιοποίηση του Πύργου, οι αναπλάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου κ.α.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα της Γαλάζιας Ανάπτυξης καθώς και στην ψηφιακή στρατηγική που έχει δρομολογηθεί, προκειμένου να γίνει ο Πειραιάς μια σύγχρονη πόλη. Τέλος ο κ. Μώραλης, τόνισε χαρακτηριστικά, πως πριν τέσσερα χρόνια υπήρξε η δέσμευση να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για να αλλάξει ο Πειραιάς προς το καλύτερο και να αποκτήσει μια νέα αναπτυξιακή προοπτική. «Η δέσμευσή μας έγινε πράξη και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας», τόνισε.
Σημειώνεται πως ομιλίες στην ίδια ενότητα ανέπτυξαν ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Καρναβός, ο Δήμαρχος Τρικάλων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Dimand κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος.
Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη
«Κυρίες και κύριοι,
Έχουμε καταλάβει όλοι όσοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι θα αποτελέσουν στο μέλλον μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. ΚΙ αυτό γιατί μπορούν να σχεδιάσουν, να αντλήσουν πόρους και να συμβάλουν στην ανάπτυξη, κάτι που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε συνηθίσει οι Δήμαρχοι να είναι κυρίως για την καθαριότητα, την οδοποιία, το πράσινο, χωρίς να μπαίνουν σε συζητήσεις που αφορούν στην ανάπτυξη μιας πόλης, στις επενδύσεις. Πιστεύω πως δύο πράγματα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα για να προοδεύσουμε. Το πρώτο είναι η ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και το δεύτερο είναι η αλλαγή στη νοοτροπία όλων μας. Αν αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε στη χώρα μας, όπως συμπεριφερόμαστε ως τουρίστες στα ξένα κράτη, τότε πραγματικά θα μπορέσουμε να έχουμε θεαματικότερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Διαφορετικά δεν συνδράμουμε έναν καλό Δήμαρχο, έναν καλό Περιφερειάρχη, μια καλή κυβέρνηση στο να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή μας. Το να είσαι καλός δημότης δεν είναι θέμα dna, είναι θέμα παιδείας, ελέγχου και δυστυχώς καμιά φορά πρέπει να είναι και θέμα τιμωρίας. Αυτά τα 3 πράγματα απουσιάζουν από τη χώρα μας. Αυτό δυσκολεύει το έργο μας και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να βελτιώσουμε δηλαδή τις πόλεις μας και γενικότερα τη χώρα.
Τα τελευταία 4 χρόνια ο Δήμος Πειραιά δουλεύει συστηματικά για τη διαμόρφωση των απαραίτητων προϋποθέσεων για να αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης, να μπει με δυναμισμό στο διεθνές προσκήνιο και να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για κατοίκους, επισκέπτες, επιχειρήσεις και επενδύσεις. Ο Δήμος Πειραιά προσανατολίζει όλες του τις δυνάμεις στην ανάδειξη του Πειραιά ως επιχειρηματικού, τουριστικού, ναυτιλιακού και εμπορικού προορισμού, διεθνούς αναγνωρισιμότητας και εμβέλειας, με ενεργειακή, περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Πειραιά έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια για την αξιοποίηση των ευκαιριών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο Πειραιάς, ώστε να μετατραπεί το συντομότερο δυνατό σε μια σύγχρονη και δυναμικά αναπτυσσόμενη πόλη με έμφαση στην αναβάθμιση του αστικού δημόσιου χώρου, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της κινητικότητας, την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση τουριστών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της πόλης.
Στην πόλη του Πειραιά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς έχει και αυτό ιδιαίτερα τη δική του σημασία βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές.
Συγκεκριμένα:
· η μεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση του διεθνώς, με έργα 294 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια και αλλά 50 εκατομμύρια ευρώ για την δεύτερη φάση, είναι μια σημαντική επένδυση για τον Πειραιά και τη χώρα.
· Η επέκταση του Μετρό και του Τραμ στην πόλη του Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή ύψους 730 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να αλλάξει το επίπεδο μετακίνησης και προσβασιμότητας στην πόλη, σε εμβληματικά σημεία για τους επισκέπτες (αρχαιολογικοί χώροι και χώροι αναψυχής) και φυσικά στο λιμάνι.
· Επενδύσεις στο τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας ύψους 620 εκατομμυρίων ευρώ με έργα-σταθμός, όπως η αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά και η δημιουργία και επιτυχημένη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
· Η μεγάλη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου με συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατομμύριων ευρώ.
· Μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων σε έργα ανάπλασης όπως αυτό της περιοχής του Αγίου Διονυσίου ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Συνεπώς, η αναμενόμενη επέκταση της εμπορικής και επιβατικής δραστηριότητας του λιμανιού λόγω της ιδιωτικοποίησης, η τόνωση της τουριστικής κίνησης λόγω της αναβάθμισης της κρουαζιέρας και τα έργα υποδομής όπως η επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, τραμ) καθώς και όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν στην πόλη ευνοϊκές προϋποθέσεις για επιχειρηματική και οικονομική αναβάθμιση σε πολλούς τομείς, καθώς και την προσέλκυση ιδιωτικών σημαντικών επενδύσεων. Και συμβαίνει στην πόλη μας γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Σε σχέση με τη σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά ο Δήμος αφενός εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία του πόρους αλλά κυρίως τη συμμετοχή του στις σημαντικές αναπτυξιακές αποφάσεις. Για την αξιοποίηση και την πολλαπλασιαστική επίδραση των παραπάνω ευκαιριών στην πόλη ο Δήμος Πειραιά έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης, στηριζόμενος σε σύγχρονα εργαλεία αναπτυξιακού σχεδιασμού και αξιοποίησης πόρων. Η πόλη του Πειραιά απέκτησε ΣΟΑΠ για πρώτη φορά, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε σοβαρό σχεδιασμό αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Υλοποιούμε το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της πόλης για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επισκεπτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Πρόκειται για ένα πακέτο επενδύσεων του δήμου σε αναπτυξιακά έργα ύψους 111.683.000 ευρώ, καθώς εξασφαλίσαμε για τα επόμενα πέντε χρόνια χρηματοδότηση ύψους 80.065.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ και η Περιφέρεια έχει ήδη εγκρίνει για τη περιοχή έργα ύψους 31.618.000 ευρώ. Επιπλέον στην πόλη του Πειραιά υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων που λείπουν από την πόλη, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Επίσης οι επενδύσεις που γίνονται στα εργοστάσια «Παπαστράτος», θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλουμε και υλοποιούμε στην πόλη μας.
Στρατηγική στόχευση του Δήμου είναι η άντληση και βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Για αυτό τον σκοπό ο Δήμος Πειραιά επέλεξε το εργαλείο της “Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης” ως το πλέον κατάλληλο για τη ολιστική και διαρθρωτική ανάπτυξη της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν μια συνεκτική και λειτουργική στρατηγική για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων υποδομής, έναν συνεκτικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με παρεμβάσεις ισχυρού αστικού, οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου. Η ΟΧΕ του Πειραιά αναδείχθηκε πρώτη σε ανταγωνιστική διαδικασία που διεξήγαγε η Περιφέρεια Αττικής τον Αύγουστο 2017 διασφαλίζοντας 80 εκατομμύρια για τον Πειραιά. Είναι τιμητικό για τη Δημοτική Αρχή και για την πόλη του Πειραιά.
Η στρατηγική της ΟΧΕ του Πειραιά, όπως και πριν τόνισα, έχει ως στόχο την προώθηση του Πειραιά ως επιχειρηματικό, τουριστικό, πολιτιστικό, ναυτιλιακό και εμπορικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας. Ταυτόχρονα στοχεύει στην περιβαλλοντική και κοινωνική αναβάθμιση προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών, αλλά και όσων δραστηριοποιούνται ποικιλοτρόπως στον Πειραιά. Η διάρθρωση των πόρων ανά άξονα προτεραιότητας της ΟΧΕ αναδεικνύει ένα ισορροπημένο μίγμα αναπτυξιακής πολιτικής με πολλαπλασιαστικά και συνδυαστικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, το 34,2% των πόρων που διασφαλίσαμε (27,3 εκατομμύρια ευρώ) αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και με δράσεις προώθησης της καινοτομίας και Τεχνολογία – Πληροφορική -Επικοινωνία στο τοπικό οικονομικό κύκλωμα. Το 30,6% (24,5 εκατομμύρια ευρώ) των πόρων θα διατεθεί για στοχευμένα έργα αστικής ανάπλασης τα οποία συναρτώνται με τους βασικούς στόχους της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Το υπόλοιπο 35,2% (28,2 εκατομμύρια ευρώ) των πόρων πρόκειται να διατεθούν για παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, καθώς για εμάς η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι έννοιες συμπληρωματικές και όχι αντιπαραθετικές. Τα έργα και οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην ΟΧΕ πρόκειται να αναπτυχθούν σε όλο το εύρος του Δήμου Πειραιά και στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες.
Τα έργα αστικής ανάπλασης αναμένεται συνδυαστικά να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και τη μετακίνηση στην πόλη, αλλά και να ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν του Πειραιά, τον κλάδο της εστίασης και αναψυχής, τις κοινωνικές υποδομές και την τοπική επιχειρηματικότητα. Πιστεύουμε ότι η γκάμα των έργων θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα της πόλης καθιστώντας την ελκυστική σε κατοίκους και επισκέπτες.
· Τουριστική πύλη στην πόλη του Πειραιά για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας. Ένα έργο σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα διασυνδέσει σε μια πολιτιστική διαδρομή πολιτιστικά τοπόσημα και εμβληματικούς δημόσιους χώρους.
· Βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής αγοράς του Πειραιά (3.480.000). Η αναζωογόνηση του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης πρόκειται να ενισχύσει ένα brand της πόλης το οποίο έχει ατονήσει. Στο πλαίσιο του δικού μας σχεδιασμού, η αναζωογόνηση της κεντρικής αγοράς πρόκειται να αποτελέσει το επίκεντρο μιας ευρύτερης εμπορικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης.
· Ανάπλαση της πλατείας Καρπάθου (220.000 ευρώ).
· Ανάπλαση της Ακτής Δηλαβέρη (2.100.000 ευρώ), του παραλιακού μετώπου της ακτής Θεμιστοκλέους (6.800.000 ευρώ) και του Μικρολίμανου. Οι εν λόγω αναπλάσεις αναμένεται να ενοποιήσουν και μεταμορφώσουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης τονώνοντας τη βιώσιμη κινητικότητα και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή.
· Η ανάπλαση του Μικρολίμανου βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία για τη δημοπράτησή της μέχρι το τέλος του 2018.
· Ανάπλαση του στρατοπέδου Παπαδογιωργή και μετατροπή του σε κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης του Πειραιά (4.800.000 ευρώ), τονώνοντας την ήδη σημαντική προσπάθεια του δήμου να μειώσει τις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν οι ευπαθείς ομάδες της πόλης.
· Ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου (15.000.000 ευρώ), η οποία σε συνδυασμό με σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή αναμένεται να προσθέσει ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι στη μεταμόρφωση του Πειραιά και στην τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής που εμφανίζει. Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση για τη δημοπράτησή του η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018.
Βασική μας επιδίωξη είναι φυσικά και η αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, ενός βασικού κτιριακού ορόσημου της πόλης που μένει για δεκαετίες ανολοκλήρωτο. Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί ελκυστική επένδυση για ιδιωτικά κεφάλαια και φιλοδοξούμε να αξιοποιηθεί σύντομα με τη διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Μέσω της “Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης” αναμένεται να διοχετευθούν ευρωπαϊκοί πόροι στην πόλη για την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και εφαρμογών ώστε να μετατραπεί ο Πειραιάς σταδιακά σε μια σύγχρονη smart city. Οι νέες τάσεις & στρατηγικές που αναπτύσσονται διεθνώς αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο επικεντρώνονται σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα ενσωματώνει προωθητικά τις νέες τεχνολογίες στις μεταφορές & δίκτυα, στη θαλάσσια πολιτική, στην ενέργεια, στην έξυπνη εξειδίκευση και στον τουρισμό. Η ανάπτυξη αυτών των σύγχρονων υποδομών είναι απαραίτητες για κάθε πόλη που φιλοδοξεί να είναι παρούσα στο διεθνές προσκήνιο, καθώς όλο και περισσότερο η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (μεταφορές & logistics, τουρισμός, υπηρεσίες κοκ) θα εξαρτάται από την ποιότητα και την ταχύτατη εξέλιξη τέτοιων δικτύων και υποδομών. Στις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση συμπεριλαμβάνονται:
· αλλαγή όλων των φωτιστικών της πόλης, ώστε να μπουν φώτα LED με τηλεματική διαχείριση.
· στήριξη των «Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας»,
· «έξυπνη και βιώσιμη διαχείριση τοπικών περιβαλλοντικών και ενεργειακών πόρων – βιώσιμη κινητικότητα και έξυπνη διαχείριση αστικών, εμπορικών και τουριστικών κυκλοφοριακών ροών – έξυπνη διαβίωση και ποιότητα ζωής»
· «ευφυής ηλεκτρονική πλατφόρμα Δήμου Πειραιά για την έξυπνη και φιλική διακυβέρνηση, την καθοδήγηση της έξυπνης πόλης, τη διαβούλευση και λογοδοσία των τοπικών αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών (Piraeus e-City smart platform & Forum)»
· «υποστήριξη της εκκόλαψης και ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων, μεταφορά τεχνογνωσίας, πρόσβαση σε κοινά εργαλεία και δικτύωσή τους για τη διαμόρφωση και προώθηση συλλογικών καινοτομιών με έμφαση στις εφαρμογές των «έξυπνων πόλεων», σε τεχνολογίες έξυπνης και πράσινης πόλης, γαλάζιας οικονομίας, πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων, τουρισμού καθώς και κοινωνικής καινοτομίας»
· «αξιοποίηση και ψηφιακή – διαδραστική ανάδειξη των ιστορικών αρχείων των πολιτιστικών φορέων της πόλης του Πειραιά σε ένα ενιαίο και σύγχρονο πολιτιστικό, δημιουργικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον» .
Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Η λειτουργία του Κέντρου θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2019. Στόχος του Κέντρου θα είναι να εμπνεύσει και να βοηθήσει νέους επιχειρηματίες να υλοποιήσουν βιώσιμες επιχειρηματικές ιδέες σε καινοτόμους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας. Στόχος εξάλλου αποτελεί και η προώθηση της επιχειρηματικής δημιουργικότητας με την εισαγωγή πρωτοποριακών επιχειρηματικών ευκαιριών που αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο θα υιοθετήσει μια σειρά πρωτοβουλιών περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής ευθύνης και θα φιλοξενήσει δέσμες δράσεων για την προώθηση επιχειρηματικών ιδεών σε τομείς προτεραιότητας για την Γαλάζια Οικονομία.
Στόχος μας προεκλογικά το 2014 ήταν να φέρουμε στην πόλη τους αναγκαίους πόρους για να αλλάξει ο Πειραιάς. Το πράξαμε. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους φορείς της πόλης και όχι μόνο. Πέρα από το γεγονός ότι εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά ένα σημαντικό ανταποδοτικό έσοδο από τη λειτουργία του λιμανιού, καταφέραμε δουλεύοντας συστηματικά να διασφαλίσουμε 80 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ανακάμψει οικονομικά η πόλη μας, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που είναι το ζητούμενο, και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν έσοδα για τον δήμο, τα οποία θα διοχετευτούν στη βελτίωση της καθημερινότητας.
Πριν από τέσσερα χρόνια δεσμευτήκαμε ότι θα αξιοποιήσουμε το μέχρι τότε άγνωστο στο ευρύ κοινό εργαλείο της ΟΧΕ για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα και να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Αυτό έγινε πράξη. Παρά τις καθυστερήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τη δημοτική αρχή, με αυτά τα χρήματα ξεκινά στον Πειραιά ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων, αναπλάσεων και κοινωνικών παρεμβάσεων, που είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την εικόνα της πόλης μας.
Ευχαριστώ».