Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Δ' Δημοτικής Κοινότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου "Κώστας Κωσταράκος" στα Καμίνια.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου έπαιξε αγαπημένα μουσικά κομμάτια.
 
Ο κ. Μώραλης, στο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

"Πιστεύω πως ο πρόεδρος της Κοινότητας και εγώ ως Δήμαρχος θα πρέπει να αναφερόμαστε σε αυτά που δεν έχουν γίνει και όχι να πανηγυρίζουμε για αυτά τα λίγα τα οποία έχουν γίνει. Δραστηριοποιούμαστε κι έχουμε αναλάβει τον Δήμο σε μια αντικειμενικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα και κατ’ επέκταση και για την πόλη μας. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε και ο πρόεδρος καταβάλλουμε προσπάθειες. Αλλού επιτυγχάνουμε, αλλού υστερούμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
 


Αν χωρίσει κανείς σε δύο τομείς τα ζητήματα της πόλης, αυτοί είναι η καθημερινότητα και τα μεγάλα έργα. Στην καθημερινότητα άποψή μου είναι ότι παίρνουμε ένα ικανοποιητικό βαθμό. Δεν θα πανηγυρίσω ποτέ να πω, ότι   είναι λυμένα τα προβλήματα της καθαριότητας, του πρασίνου, της οδοποιίας, όμως καταβάλλουμε προσπάθειες. Θέλω να πιστεύω ότι ανταποκρινόμαστε σε ένα βαθμό στις απαιτήσεις. Βέβαια χρειαζόμαστε περαιτέρω βελτίωση. Στην κατεύθυνση αυτή να υπενθυμίσω τη νέα εφαρμογή την οποία θέσαμε σε λειτουργία, η οποία είναι μια γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες και μια νέα εφαρμογή το "pireapp", στο οποίο οι δημότες μπορούν πιο εύκολα πλέον να βρίσκουν τις υπηρεσίες του Δήμου και να έχουν απαντήσεις στα προβλήματά τους. Άσχετα εάν λύνονται πιο γρήγορα ή εάν καθυστερούν, είναι ένας νέος τρόπος επικοινωνίας με τους δημότες, που νομίζω ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. Με την ευκαιρία να πω, ότι το πρώτο δεκαήμερο περίπου λειτουργίας είχαμε αρκετά καλά αποτελέσματα. Ξέρω ότι οι Αντιδήμαρχοι και οι Διευθυντές γκρινιάζουν γιατί προστίθενται ευθύνες και αιτήματα καθημερινά, στα οποία είναι δύσκολο να ανταποκριθούν, αλλά νομίζω ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
 
Οι αναπλάσεις που ανέφερε η εκπρόσωπος της Κοινότητας, που έγιναν σε πλατείες ήταν έργα δρομολογημένα. Θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα πανηγυρίζουμε για αυτονόητα πράγματα. Απλώς επιταχύναμε τις διαδικασίες και επανεντάξαμε κάποια έργα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ολοκληρώνονται κάποιοι χώροι παιδικών χαρών και πρασίνου, πράγμα θετικό για την πόλη. Τώρα στα μεγάλα έργα: εκεί οι αποφάσεις δεν είναι μόνο του Δήμου, είναι αποφάσεις και της Κεντρικής Διοίκησης. Τα Δικαστήρια π.χ. για τα οποία, ενώ έχει παρθεί μία απόφαση, καθυστερούμε κατά τη γνώμη μου ανεξήγητα, αλλά πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε. Η "Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση", που είναι το νέο πλάνο μας για να εφαρμόσουμε αυτά που είπαμε στους Πειραιώτες πριν περίπου δύο χρόνια. Είχα μια επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό. Θα υποβάλλουμε το σχετικό σχέδιο τον Μάιο και πιστεύω ότι θα πάμε καλά, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αρκετά απ’ αυτά που είχαμε πει προεκλογικά.
 
Για το λιμάνι. Καλώς ή κακώς και παρά τις απόψεις που είχε ο καθένας από μας, οι οποίες ταυτίζονταν,  δεν ήθελε νομίζω κανείς να πουληθούν οι μετοχές του, αλλά εν πάση περιπτώσει η ιδιωτικοποίηση προχώρησε και εγώ θέλω να κοιτάζω το αύριο και να πιστεύω ότι θα έχει και θετικά αποτελέσματα για την πόλη. Έχουμε ένα μεγάλο κρίσιμο θέμα να διαχειριστούμε, ως χώρα και ως πόλη, που είναι το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Αντιλαμβάνεστε ότι η πόλη είναι πλέον στο επίκεντρο λόγω της λειτουργίας του λιμανιού.

Υποδεχόμαστε ως μοναδικό λιμάνι μαζί με την Καβάλα όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό είναι το βασικό εθνικό πρόβλημα που έχουμε ως χώρα και ταυτόχρονα είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα. Το διαχειριζόμαστε με αλληλεγγύη και με συμπάθεια προς αυτούς τους ανθρώπους. Από την άλλη πρέπει να προφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και του λιμανιού. Σε κάθε δημόσια δήλωσή μου από εδώ κι εμπρός και επειδή εγώ δεν είμαι αρμόδιος  να χαράξω την εθνική στρατηγική, αλλά είμαι αρμόδιος να μιλήσω για την πόλη, αυτό που επαναλαμβάνω και το έθεσα και στους Υπουργούς, ακόμη και στον Πρωθυπουργό, είναι ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα άλλα λιμάνια, αφού οδηγούμαστε στο κακό σενάριο κλεισίματος των συνόρων.

Αντιλαμβάνεστε ότι και το λιμάνι του Πειραιά δεν θα αντέξει, αλλά και το Λεκανοπέδιο και η πόλη μπορεί να μην αντέξουν μια ροή σαν αυτή που είχαμε τις τελευταίες μέρες που ήταν πολύ αυξημένη. Επαναλαμβάνω ότι είναι κρίσιμο ζήτημα παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, ελληνικό και Πειραιώτικο, λόγω του λιμανιού. Είμαστε σε μια επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Δεν είναι εύκολη η διαχείρισή του. Δεν έχουμε ένα πλάνο πολύ συγκεκριμένο. Να είμαστε ειλικρινείς. Κοιτάμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση. Θα πρέπει να ξέρετε όμως, ότι ο Δήμος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δυνατότητες και δεν είναι αυτός που τελικά αποφασίζει. Μπορεί να συζητάει, να διεκδικεί να πιέζει σε ένα βαθμό, αλλά δεν είναι αυτός που παίρνει την τελική απόφαση.

Έτσι έκανα ένα πολύ μικρό περίγραμμα των πραγμάτων, όπως τα βλέπω εγώ. Σίγουρα το 2016 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και για την πόλη μας. Θεωρώ ότι το 2017 τελειώνοντας το ΤΡΑΜ που μας ταλαιπωρεί όλους (Πειραιώτες κι επισκέπτες και τουρίστες) θα ολοκληρωθεί επιτέλους και θα αρχίσουμε να ανασαίνουμε λίγο γιατί τα πολλά έργα ταυτόχρονα δημιουργούν πρόβλημα   στην πόλη.

Από την άλλη πρέπει να γίνονται έργα, πρέπει όμως να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Τι είναι προτιμότερο, να μη γίνονται καθόλου έργα ή να γίνονται με μια ταλαιπωρία μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. Ενώ άλλοι Δήμοι γκρινιάζουν ότι δεν γίνονται καθόλου έργα, εμείς έχουμε μια ταλαιπωρία πράγματι μεγαλύτερη απ’ όσο θα έπρεπε με τα έργα. Πιστεύω όμως ότι στα τέλη του 2016 με αρχές του 2017 που ολοκληρώνονται τα έργα αυτά, θα έχουμε μια καλύτερη πόλη.

Κι αν υποθέσουμε ότι θα ενεργοποιηθεί και η "Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση", νομίζω ότι σιγά - σιγά θα γίνονται τα πιο σημαντικά, αναπτυξιακού χαρακτήρα, πέρα από τις αναπλάσεις πλατειών, παιδικές χαρές, που κι αυτά είναι αναγκαία. Να φροντίσουμε την καθαριότητα - κι όπως είπε και ο Πρόεδρος - να ελπίζουμε ότι του χρόνου τέτοια μέρα θα μιλάμε για έναν καλύτερο Πειραιά, για καλύτερη Δ' Κοινότητα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα.
 
Επιτρέψτε μου όμως επίσης να πω  ότι έχουμε ένα κρίσιμο θέμα, αυτό των παροδίων ιδιοκτητών, για το οποίο ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να πληρώσουν τα χρήματα αυτά που τους έχουν καταλογιστεί. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφωνίες για το πώς μπορεί αυτό να λυθεί, αλλά το παλεύουμε κι αυτό και σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Και επαναλαμβάνω ότι ελπίζω  του χρόνου τέτοια μέρα ότι θα έχουμε πιο καλά νέα, καλύτερη Δ' Κοινότητα, με λιγότερα προβλήματα για τον Πειραιά. Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά"
.         
 

Ο Πρόεδρος της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Αναστάσιος Πούλος, στον σύντομο χαιρετισμό του, σημείωσε μεταξύ άλλων: 

"Καλησπέρα κι από μένα. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία και δύναμη για τη συνέχεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι προσέφεραν και για τη σημερινή μέρα και τις ημέρες των εορτών κάποια βοήθεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα το Δήμαρχό μας, τις υπηρεσίες του Δήμου και τους εργαζόμενους στη Δ' Κοινότητα για το συνεχή αγώνα που δίνουν, παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχουμε. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και Δημοτικό Σύμβουλο, Βαγγέλη Μαρινάκη, για όσα έργα έχει προσφέρει και στο Δήμο μας (οικονομικά, υλικά, ηθικά) και στην Κοινότητά μας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πατέρα Κωνσταντίνο που τον έχουμε για δεύτερη χρονιά, τη Φιλαρμονική του Δήμου μας και το Κανάλι 1 90,4 για τη συμπαράσταση και για την παρουσία του εδώ σήμερα".    
 
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο βουλευτής Ν.Δ. Α' Πειραιά και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος, ο πρώην βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Α' Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Δαβάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.: Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Στέλιος Γαϊτανάρος, Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Αγγελόπουλος. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Δημήτρης Γκερλές, Χρήστος Σδρένιας, Ηλίας Κατσαφάδος, Αντώνης Καλογερόγιαννης. Από την Α' Δημοτική Κοινότητα ο πρόεδρος Νικήτας Γκόλφης και ο Κοινοτικός Σύμβουλος Βασίλης Καραγιάννης. Από την Ε' Δημοτική Κοινότητα, ο πρόεδρος Γιάννης Βοϊδονικόλας και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Κούζηλος, Λεωνίδας Μελάς και κυρία Κατερίνα Δουρέκα, ο αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΡΑ.Π., Στέλιος Μπρατσόλης, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και  αθλητικών σωματείων της περιοχής και πολύς κόσμος.