Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, που είχαν προγραμματιστεί το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2018», έναν θεσμό που όλο και περισσότερο αγκαλιάζεται από φορείς και πολίτες. Η ποικιλομορφία των εκδηλώσεων καλύπτει πλήθος ενδιαφερόντων, γι’ αυτό και η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη.

Χθες και προχθές πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις:

Περιηγήσεις και ξεναγήσεις στην Ηετειώνεια Πύλη, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, για την ιστορία και την αρχαιολογία του λιμανιού της Ζέας, από την Εταιρεία Γραμμάτων και τεχνών Πειραιά και το Ε.Β.Ε.Π., περιήγηση εν πλω στα ναυάγια της Σαλαμίνας, από το Παιδικό Εργαστήρι του Πειραϊκού Συνδέσμου, σε πλεούμενα σκάφη του Λιμενικού, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στο ιστορικό κτίριο του Ομίλου Ερετών, από μέλη του Δ.Σ. και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από στελέχη της Σχολής, επίσκεψη στους χώρους του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και ξενάγηση στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Εκθέσεις Ζωγραφικής Γλυπτικής, Κεραμικής, Αγιογραφίας, Φωτογραφίας κ.ά. «Παρά θιν’ αλός» από τον Όμιλο Εικαστικών των Ραλλείων Π.Δ.Σ. στη Δημοτική Πινακοθήκη, έκθεση ζωγραφικής και Γλυπτικής με θέμα τη θάλασσα από πολλούς καλλιτέχνες στην Γκαλερί Καψιώτη, έκθεση αντικειμένων εκτύπωσης 3D

από ανακύκλωση ορφανών δικτύων στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, συνάντηση στο PIRΕΕ με έργα 3 ζωγράφων με θέμα τη θάλασσα, έκθεση Αγιογραφίας Φωτογραφίας και Γλυπτικής από την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών μαζί με το Ε.Β.ΕΠ. με θέμα τον Πειραιά και τα αξιοθέατά του, σε αίθουσα του Ε.Β.Ε.Π., επίσης έκθεση της ζωγράφου Ιωάννας Ευθυμίου με τίτλο «Οι θησαυροί μου» για τα γλυπτά του Παρθενώνα, από τον όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων, στο Ε.Β.Ε.Π., έκθεση «Επίνειον» του Γιώργου Καραφωτιά στο PIREE με θέμα το λιμάνι του Πειραιά, έκθεση ζωγραφικής της Άννας Φιλίνη με θέμα την «Ωδή των παράλιων πετρωμάτων» στη Γκαλερί ART «ΠΡΙΣΜΑ», έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αίθουσα Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Σαρωνικού, έκθεση Κρητικών προϊόντων με τίτλο: Κρήτη - η μεγάλη συνάντηση και τοπικές γεύσεις Ελλάδος με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις από τις «Επικοινωνίες Κρήτης – Νεκτάριος Σερμάκης» με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Με επιτυχία έγιναν επίσης κωπηλατικοί αγώνες 1000 μ. από τους Κωπηλατικούς Ομίλους στον όρμο της Ζέας, καθώς και παρακολούθηση προπόνησης σχολών Ιστιοπλοΐας στον Ν.Ο.Ε.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμη:

- Αφήγηση παραμυθιών που έχουν σχέση με τη θάλασσα, στη Δημοτική Πινακοθήκη, από την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

- «Βίρα τις άγκυρες»: μια βιωματική δράση για παιδιά με θέμα τον ναυτικό πολιτισμό, στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.

- Μουσικοχορευτικές εικόνες και δρώμενα από τον παλαιό Πειραιά, από το τμήμα Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Κ. Κωσταράκος»

- “The street food experience” από το Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ στην ακτή Μουτσοπούλου

-Την πολιτιστική πρωτοβουλία “URBAN GAME SKETCHBOOK” στον αρχαιολογικό χώρο της Ζέας.

Παράλληλα συνεχιζόταν και χθες η ξενάγηση στα δυο εμβληματικά πλοία, στο αντίγραφο της αρχαίας τριήρους «Ολυμπιάς», καθώς και στο πλωτό Μουσείο «Νεράιδα», που βρίσκονται στη Μαρίνα Ζέας.

Τέλος, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου πραγματοποίησε Μουσικό περίπατο από τη Μαρίνα Ζέας έως το γήπεδο του Πορφύρα, παίζοντας γνωστές μελωδίες.